Galatasaray'da küme düşme tehlikesi ve istifa protestoları... Gökçe: Bu aritmetik bugünlerde Galatasaray'ın hiç işine gelmiyor

Ligde kötü günler geçiren Galatasaray'ın küme düşme hattıyla puan farkı 4'e düştü. Taraftar, yönetime ve futbolculara tepki gösterdi. Spor yazarı Attila Gökçe, Galatasaray'ın içine düştüğü sarmalı Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Galatasaray, Süper Lig'de oynadığı son 11 maçtan sadece 1 galibiyet çıkarabildi / Fotoğraf: AA

Süper Lig'in 22. haftasında Kasımpaşa'yı ağırlayan Galatasaray, sahadan yenilgiyle ayrılarak taraftarlarını hayal kırıklığına uğrattı.

Ligde oynadığı son 11 müsabakada sadece 1 kez kazanabilen sarı-kırmızılı kulüpte tepkiler Burak Elmas ve yönetim kurulu ile futbolculara yöneldi.

Fatih Terim sonrası göreve getirilen Domenec Torrent'e maç öncesi destek veren Galatasaray taraftarlarının birçok futbolcuyu da ıslıkla protesto ettiği görüldü.

 

 

Galatasaray'ın son dönemde elde ettiği başarısız sonuçlar, ağır bir tabloyu da göz önüne serdi. 

Bu sezon Avrupa'da namağlup lider olarak yoluna devam eden sarı-kırmızılılar, Türkiye'de ise bu başarıdan oldukça uzak.

Galatasaray, Süper Lig'de geride kalan 22 haftayı 27 puanla 13. sırada tamamladı. Küme düşme hattında 17. sıradaki Antalyaspor ile arasında sadece 4 puan bulunuyor.

İstanbul temsilcisi için asıl tehlike ise bundan sonra başlıyor. 

Sarı-kırmızılı ekip 23 Ocak'ta lider Trabzonspor, 6 Şubat'ta Alanyaspor ve 12 Şubat'ta ise Kayserispor ile zorlu mücadelelere çıkacak. 

Söz konusu maçlarda yaşanabilecek kayıplar, Galatasaray'ı küme düşme potasına sokabilir.

"Kaliteyle hayal kırıklığının iç içe geçtiği bir durum"

Spor yazarı Attila Gökçe, Galatasaray'ın içine düştüğü sarmalı ve buradan çıkış yollarını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Gökçe, Avrupa'da zirvede yer alan ancak Süper Lig'de bu görüntüsünden uzak olan ve büyük bir düşüş içerisine giren Galatasaray'la ilgili, "Paradoks bir durum bu tabii. Kaliteyle hayal kırıklığının iç içe geçtiği bir durum" dedi. 

Türkiye'de, Türk futbolunda en çok sıçrama yapan, parlayan, yıldız düzeyine çıkan Kerem Aktürkoğlu ve Marcao'nun da Galatasaray'da olduğunu hatırlatan Gökçe, "Ama birçok hayal kırıklığı yaratan, kalitesi tartışılan oyuncu da Galatasaray'da" ifadelerini kullandı.  

"İki güç arasında manyetik rüzgarlar estiği zaman futbolcuların kendilerini korumaları zordur" 

Bu oluşuma sezon başında teknik heyet ve yönetimin üzerinde anlaşarak adım attıklarını hatırlatan Gökçe, "Bu çok iyi başlayan, üzerine ittifak edilmiş 3 yıllık bir projeydi. Ama yıllardan beri olduğu gibi Fatih Terim'le Galatasaray Başkanları arasında birbirlerini taşıyamama sorunu yaşandığından proje zaman zaman hem yönetimin hem Fatih Hoca'nın hatalı uygulamaları, yanılmalarıyla ve başvurulan operasyonlarla proje olmaktan çıktı. Son ay karşılıklı sürtüşmeler başladı. Bir taraf 'Sonuna kadar çalışacağım, istifa etmeyeceğim' derken öteki taraf çağırdı ve işine son verdi. Şimdi böyle iki güç arasında manyetik rüzgarlar estiği zaman futbolcuların kendilerini korumaları zordur. Mental olarak dağılmışlardır. Onları motive edecek kişiler, kurumlar zaaf gösterince, devre dışı olunca futbolcular kendi hallerine kalırlar. Bunun bir adım ötesi de kendi aralarındaki gruplaşmalar, çekişmeler olabilir" diye konuştu.

Attila Gökçe-Twitter.jpg
Attila Gökçe / Fotoğraf: Twitter

 

"Galatasaray takımı inanılmaz bir mental problemle karşı karşıya"

"Galatasaray futbol takımı inanılmaz bir mental problemle karşı karşıya" diyen Gökçe, şunları kaydetti:

Zihinsel, psikolojik, ruhsal problem ile karşı karşıya. Birçok futbolcu belki sahaya çıkmak, oynamak istemiyor. O gün yedek kulübesinde olmak daha rahat ettiriyor belki onları. Bu, antrenmanda çalışma ya da maça çıktıysa oynama enerjisini azaltan negatif bir durum. Dolayısıyla bu sorunu çözmek için yönetimin hamleler yapması gerekir. Yaptığı hamleler bir İspanyol hoca, bir danışman (Luis Campos). Danışman getirmek nedir? Yeterli midir? Doğru mudur? Bunu zamanla göreceğiz. 

"Bu aritmetik bugünlerde Galatasaray'ın hiç işine gelmiyor, daha kötü günleri görebilir"

Fatih Terim'in ayrılığı sonrası göreve getirilen Domenec Torrent'in çıktığı iki maç sonunda beklemediği bir tabloyla karşılaştığına değinen Gökçe, sözlerini şöyle sürdürdü:

Elbette Fatih Terim ayrıldıktan sonra -ki o da yanlış- biri gelecekti. O gelen kişi Galatasaray'ın yaralarını ne kadar sarıp yeni bir yapılanma biçimi ya da sezona salimen bitirme etkinliği gösterebilir bu tartışma konusu. Çünkü hoca, Hatayspor'dan sonra Kasımpaşa karşısında da arzu etmediği sonuçlarla karşı karşıya. 7 gol yedi takım. Yani bu aritmetik, bugünlerde Galatasaray'ın hiç işine gelmiyor. Daha kötü günleri görebilir. 

"Trabzonspor maçı futbolcuları, taraftarı bir yere kadar motive edebilir"

Galatasaray'ın Süper Lig'in 23. haftasında oynayacağı Trabzonspor maçının oldukça önem arz edeceğini vurgulayan Gökçe, "Şöyle bir şey var: Trabzonspor maçı futbolcuları, taraftarı bir yere kadar motive edebilir. Ama bunun için yapılması gerekenler önce kaleci İsmail Çipe'ye kişisel olarak bu başarısız sonuçların tek mesulü olmadığı hatırlatılmalı. Trabzon'un hangi oyunu oynadığı, kimlerle oynadığı biliniyor. Galatasaray böyle bir oyunda paniğe kapılmadan mücadele ederse arkasından bulacağı büyük taraftar desteğiyle belki ligin akışını bile değiştirebilir. Yetersiz olanlar, performansı kötü olanlar vardır ama ne olursa olsun Galatasaray formasını giyiyorlar. Başrol oynayan, lider bir takımla iyi bir oyun ortaya koyup, iyi bir sonuç alarak, kendilerinin başrol oyuncusu olduğunu, tepe rekabetini unutmadıklarını ortaya koyabilirler. Bu olur mu? Olabilir. Olmayacak şey değil. Yönetim ve hocanın bu anlamda bir enerji ortaya koyması lazım" değerlendirmesinde bulundu. 

20220120_2_51823125_72773710.jpg
Kasımpaşa maçını izlemeye gelen Galatasaraylı bazı taraftarların Fatih Terim maskesi taktıkları görüldü / Fotoğraf: AA

 

"Bütün bunlar toplanınca Galatasaray'ın işi hiç de kolay değil"

Galatasaray'ın Trabzonspor maçı sonrası Alanyaspor ve Kayserispor müsabakalarına değinen Gökçe, görüşlerini şöyle aktardı:

"Alanyaspor 'ne yapacağı belli olmayan, netameli' bir takım. Bütün aşamalarında iyi futbol oynayan bir ekip. Son zamanlarda kendilerinden beklenen performansı kaybettiler belki ama Galatasaray için çok ciddi bir rakip. Kaldı ki Galatasaray'ı son 2-3 yıl içinde İstanbul'da birden fazla yenmiş, kupadan elemiş bir takım. Bunu bir kenara not edelim. Bu zorluk derecesi yüksek bir maç. Artı Kayserispor maçı var. Türkiye'de en iyi taktisyen olan, elindeki futbolculardan en yüksek düzeyde en yüksek derecede yararlanan, takımı küme düşme psikolojisinin dışına taşıyıp şimdi 'Avrupa kupalarına ulaşır mıyız? Katılabilir miyiz' diye orta sıraların da üstüne çıkarma çabası gösteren bir takım. Pozitifleri çok Kayserispor'un. Bu maç da zor olacak Galatasaray için. Kaldı ki Hikmet Karaman büyüklerin başına dert olan bir hocadır. Bütün bunlar toplanınca Galatasaray'ın işi hiç de kolay değil."

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Yönetimin uzman kişilerle görüşüp başarı için acil bir kriz yönetimi hazırlaması lazım"

Bu sürecin kolay atlatılabilmesi için Galatasaray yönetimine öneride bulunan Gökçe, sözlerini şöyle noktaladı:

"Yönetimin belki dışarıdan uzman kişilerle görüşüp başarı için neler yapması gerektiğini, akıllı bir yol haritası çıkararak ona göre acil bir kriz yönetimi hazırlaması lazım. İflas halindeki konkordatolu şirketlerde büyük sorumluluklar taşıyan insanlar da bu tür akılcı yol bulup, bazı güçleri, bazı arayışları devreye sokabilirler. Tabii sportif anlamda ahlaklı şeylerden bahsediyorum. Yanlış anlaşılmasın 'etik ve bilimsel yollar' diyorum, başka bir şey demiyorum." 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU