Fransız haber ajansı AFP, Turistik Doğu Ekspresi'ni dünyaya anlattı

"Ankara-Kars hattı seyahat yazarları tarafından dünyadaki en güzel 4 tren hattından biri olarak görülüyor"

220 yolcu kapasiteli Turistik Doğu Ekspresi iki hizmet, bir yemekli ve 6 yataklı olmak üzere toplam 9 vagondan oluşuyor (AFP)

Fransız haber ajansı AFP, Ankara'dan Kars'a giden Turistik Doğu Ekspresi'ne gösterilen büyük ilgiyi haberleştirdi.

Kovid-19 nedeniyle Mart 2020'de seferlerine ara verilen ekspres hat, 15 Aralık 2021'de Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun da katıldığı törenle yeniden hizmete açılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Hasan Pezük, AFP'ye açıklamasında "Ankara-Kars hattı seyahat yazarları tarafından dünyadaki en güzel 4 tren hattından biri olarak görülüyor" dedi.

Haberde, 1300 kilometrelik yolculuğunu 32 saatte tamamlayan hattın biletlerinin pahalı olmasına rağmen dakikalar içinde tükendiği de belirtildi.

Şu anda biletler tek kişi için 300 TL'den, aynı kompartmanda iki kişi seyahat edecekse kişi başı 650 TL'den satılıyor. Yani 2 yataklı bir kompartmanın bilet fiyatı 1300 TL.

Trende doğum gününü kutlayan yolculardan Nur Kömürcü, "Ben ve ailem için gerçekten çok özel bir an" diye konuştu.

Makinist Fatih Yalçın, 30 Aralık-31 Mart arasında haftada iki kez sefer düzenlenen Turistik Doğu Ekspresi'nin, dünyanın en uzun demiryolu hattı olan Rusya'daki Trans Sibirya Demiryolu'nun bir minyatürü gibi olduğunu söyledi.
 

turistik doğu ekspresi1.jpg
​​​​​​​Ailesiyle katıldığı turistik tren seyahatinde pasta ve keklerle doğum gününü kutlayan Zulan Nur Kömürcü "Bu benim doğum günü hediyem" dedi (AFP)​​​​​​​


Trenin bakımıyla da ilgilendiğini belirten Yalçın, "Gerekli bir durum olduğunda devreye giriyorum ve yolcuları rahatsız etmiyorum. Onları mutlu görmek beni çok sevindiriyor" ifadelerini kullandı.

Yalçın, hava sıcaklıklarının bazen -40 dereceye kadar düştüğünü de sözlerine ekledi.

Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum gibi yerlere uğrayan turistik tren hattında içkili veya içkisiz bölümler de mevcut.
 

turistik doğu ekspresi.jpg
Turistik Doğu Ekspresi'nde yolculuk yaklaşık 32 saat sürerken, turistik duraklarda bekleme yapmadan aynı yere giden Doğu Ekspresi'ndeyse seyahat 20 saatte tamamlanıyor (AFP)


"Liseden beri arkadaş olduğunu" söylediği bir kişiyle yolculuğa katılan 50 yaşlarındaki Ahmet Çavuş ise gezinin "gençliğindeki tren yolculuklarına dair bir nostalji yarattığını" söyledi.

AFP'nin haberinde, Turistik Doğu Ekspresi'nin Türkiye'nin her yerinden farklı yaşlarda ve yaşam tarzlarına sahip kişileri bir araya getirdiği ifade edildi.



Independent Türkçe, France 24

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU