Muhalefet partili belediye başkanları "topal ördek" genelgesinin iptali için istinaf mahkemesini bekliyor

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın atamaları genelge gerekçe gösterilerek onaylanmamıştı

Belediyelere bağlı iştiraklere müdür atama yetkisini başkandan alıp belediye meclisine veren genelge 15 Mayıs 2019 tarihli.

Genelgenin varlığı Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş’ın Halk Ekmek ve BELKO şirketlerine yönetici atamak istemesiyle ortaya çıktı.

Yavaş’ın Halk Ekmek ve BELKO Yönetim Kurulu’na atadığı isimler, bu genelgeye dayanak gösterilerek Ticaret Sicili Müdürlüğü tarafından onaylanmadı. 

Genelge, Ticaret Bakanlığı’na bağlı İç Ticaret Genel Müdürlüğü'nün 24 Nisan 2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü’nden istediği görüşe dayanıyor. 

Görüş talebinde şu ifadeler vardı: 

Bakanlığımıza yazılı ve sözlü olarak yapılan başvurulardan; belediyenin aynı zamanda tüzel kişi yönetim kurulu üyesi veya müdürü olduğu belediye iştiraki şirketlerde, yönetim kurulu veya müdürler kurulunda belediye tüzel kişiliğini temsil etmek üzere yetkilendirilen gerçek kişilerin değiştirilmesine yönelik tescil taleplerinde ve yine pay sahibi belediyeyi temsilen şirketlerin genel kuruluna katılacak temsilcilerin belirlenmesinde, belediyedeki hangi organın (belediye başkanı, belediye encümeni, belediye meclisi) kararının aranması gerektiği hususunda tereddüde düşüldüğü anlaşılmıştır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan “Belediye şirketlerine yönetici atama yetkisi belediye meclisindedir” yanıtı geldi, mütalaa tüm ticaret sicili müdürlüklerine gönderildi.

BELKO dava açtı, yetki başkanlara döndü

 


Ankara Büyükşehir Belediyesi BELKO Ankara Kömür Asfalt Enerji İnşaat Sanayi ve Tic. Ltd. Şirketi, Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün işlemine Ankara 10. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde itiraz etti.

Mahkeme, genelge dayanak gösterilerek yapılan tescilin reddi işlemine yapılan itirazı kabul etti. 

Mahkemenin gerekçeli kararında şöyle denildi:

Normlar hiyerarşisi ilkesi uyarınca Anayasa, kanun, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmelik, yönerge, genelge ve diğer alt düzenleyici işlemler dikkate alınması gerekir. Yasal bir düzenleme, genelge ile ortadan kaldırılamayacağından, ticaret sicil müdürlüğü bakanlık genelgesinden önce kanun hükümleri ile bağlıdır. Davanın kabulü ile tescil ret işleminin iptaline, temsilci değişikliğinin tesciline ve tescilin  Ticaret Sicili Gazetesinde ilanına…

Mahkeme kararı istinaf mahkemesine taşındı. Karar kesinleşmesi halinde emsal olacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Bakanı Ekrem İmamoğlu da dün Habertürk’te yayınlanan röportajında iştiraklere yönetici atama yetkisiyle ilgili bu karara göndermede bulunmuştu.

CHP’li Özel genelgeyi Meclise taşıdı: Bu sivil darbedir

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel başkanlık yetkisinin, 31 Mart yerel seçimi sonrası bir genelgeyle belediye meclislerine devredilmesini Meclis'e taşıdı. Özel, Meclis'te yaptığı konuşmada genelge için “sivil darbe” nitelemesi yaptı. Twitter hesabında da şunları yazdı: 

Kardeşim, kendinizde misiniz, ne yapıyorsunuz ya!  Bu, sivil darbedir, yerel sivil darbe. Buna bütün Türkiye'yi direnmeye çağıracağız. Buna karşı etkin hukuki, etkin demokratik, etkin siyasi mücadele yapacağız. Böyle bir rezalete boyun eğeceğimizi kimse düşünmesin.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 31 Mart seçimleri sonrasında, belediye meclisinde çoğunluğu sağlayamayan, muhalefetteki belediye başkanları için "topal ördek" benzetmesi yapmıştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar
 

DAHA FAZLA HABER OKU