Danıştay Savcısı: İstanbul Sözleşmesi'nden cumhurbaşkanı kararı ile çekilme hukuki değil

Danıştay Savcısı Elmas Mucukgil feshe dayanak gösterilen cumhurbaşkanı kararnamesinde cumhurbaşkanına açık bir yetki verilmediğini kaydetti

Fotoğraf: Twitter

Danıştay Savcısı Elmas Mucukgil, İstanbul Sözleşmesi'nden cumhurbaşkanı kararı ile çıkılmasının hukuka aykırı olduğunu vurgulayarak, kararın iptal edilmesi yönünde görüş bildirdi.

Meclis'te onaylanan İstanbul Sözleşmesi’nden, cumhurbaşkanı kararı ile çıkılmış, karar yargıya taşınmıştı. Danıştay 10. Dairesi, yürütmeyi durdurma talebini reddederken, bu karara yapılan itirazlar ise kabul edilmemişti.

Bunun üzerine dosyanın esastan görüşülmesine geçilmişti. Danıştay Savcısı Elmas Mucukgil, avukat Lalezar Nergiz’in başvurusunda görüşünü daireye iletti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Görev ve yetki TBMM'de"

Cumhuriye'ten Sefa Uyar'ın haberine göre; anayasada, yasayla düzenlenmesi öngörülen konularda cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamayacağını vurgulayan Mucukgil, yasa koyma, değiştirme, kaldırma ve uluslararası anlaşmaların onaylanmasını uygun bulmanın, TBMM’nin görev ve yetkileri arasında olduğuna işaret etti.

Usulüne uygun şekilde yürürlüğe konan uluslararası anlaşmaların yürürlükten kaldırılmasının da aynı usule tabi kılındığını belirten Mucukgil, bu nedenle, yasa hükmünde olan uluslararası anlaşmaların kaldırılması ya da feshedilmesi için Meclis düzenlemesi gerektiğine dikkat çekti.

Mucukgil, feshe dayanak gösterilen cumhurbaşkanı kararnamesinde ise cumhurbaşkanına açık bir yetki verilmediğini kaydederek, "Sözleşmenin feshedilmesine ilişkin olarak verilen cumhurbaşkanı kararında hukuka uyarlık bulunmamıştır. Kararın iptali gerektiği düşünülmektedir" dedi.

 

Cumhuriyet

DAHA FAZLA HABER OKU