Erdoğan'ın "Adımını atacağız" dediği kadın üniversiteleri nedir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Japonya'daki kadın üniversitelerini inceleyeceklerini ve Türkiye'de de açacaklarını söyledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Japonya'daki Mukogawa Kadın Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi / Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya'daki 80 kadın üniversitesini inceleyeceklerini, Türkiye'de de bunun adımının atılacağını söyledi.

G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Japonya'ya giden Erdoğan'a Mukogawa Kadın Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japonya'da 800 üniversite bulunduğunu, bunun yüzde 10'unun kadın üniversitesi olduğunu aktararak şöyle konuştu:

Bu tabii gerçekten bizler için çok ama çok anlamlı. Doğrusu bizde böyle bir şey yok. Olması halinde de neler olur o ayrı bir soru işareti ama Japonya bu noktada çok önemli bir örnek ve şu anda çatısı altında bulunduğumuz üniversitede tabii hemen daha anaokulundan alıp ilk, orta, lise ve üniversite... Üniversitede 10 bin öğrenci, diğerlerinde de 2 bin öğrencinin olması ayrı bir anlam taşıyor. Bu vesileyle ben üniversite yönetimini, rektörü, senatosu, hepsini ayrı ayrı kutluyorum, tebrik ediyorum.

Erdoğan "Bu üniversiteyi inceleyeceğim. Bunun yanında toplam 80 kadın üniversitesini, şu anda Büyükelçime de görev veriyorum, incelemek suretiyle ülkemde de bunun adımını atacağız. Binlerce kilometre ötede sizin gibi vicdan sahibi dostlarımızın olduğunu bilmek, Türkiye'nin ve Türk Milletinin kararlılığını da arttıracaktır" ifadelerini kullandı.

Kadın üniversitesi nedir?

Sadece kadın öğrencilerin kabul edildiği üniversitelere kadın üniversiteleri deniliyor. 

Avustralya, İngiltere, Kanada gibi Batı ülkelerinin yanında Japonya, Güney Kore, Çin ve Hindistan gibi Asya ülkelerinde de kadın üniversiteleri bulunuyor. 

ABD'de eğitim eren kadın üniversitesi sayısı 2018 itibarıyla 34. 1960'larda bu sayının 280 olduğu belirtiliyor.  

İran, Ürdün, Kuveyt, Sudan, Pakistan gibi Müslüman ülkelerde de sadece kadınların gittiği üniversiteler var. Suudi Arabistan'da ise bütün üniversitelerde kadın ve erkek öğrenciler ayrı kampüslerde eğitim alıyor. 

Osmanlı'da kadın üniversitesi: İnas Darülfünunu

Osmanlı Devleti’nde kadınların yükseköğrenim görebilmesi için 1914-1915 ders yılında İstanbul’da İnas Darülfünunu kuruldu.

3 yıllık yüksek öğretim verilen okulda, kız liseleri ve öğretmen okulları için öğretmen yetiştirildi ve mezunları çeşitli liselerde zorunlu hizmet yaptı.

İnas Darülfünunu, erkeklerin öğrenim gördüğü “Zükur Darülfünunu” ile 1918-1919 ders yılında birleşti. Bu fiili birleşmeye kadar İnas Darülfünunu’nda 129 öğrenci eğitim gördü ve 53 kadın mezun oldu. Okul, 1921 yılında resmen kapandı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU