Uganda'da kadınlara kamyonların ön koltuğuna oturma yasağı

"Eril şovenizm örneği"

Kamyon şoförlerinin bağlı çalıştığı Lira Pazarlama Bayileri Birliği Başkanı Patrick Opio Obote, "Yasak kararı hemen uygulanmaya başlanacak. Tüm sürücü ve yolcular kurallara uymak zorunda" dedi (AFP)

Uganda'da bir ticaret birliği, kadınların kamyonların ön koltuğuna oturmasını yasakladı.

Ülkenin kuzeyindeki Lira kentinde açıklanan uygulamada, kamyon şoförlerinin "eşlerini bile ön koltukta oturtmasına izin verilmeyeceği" belirtildi.

Kentteki yerel esnaf ve bayileri temsil eden Lira Pazarlama Bayileri Birliği tarafından yapılan açıklamada, kararın güvenlik için alındığı ifade edildi.

Birliğin başkanı Patrick Opio Obote, çarşamba günü Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada "Kadınlardan bazıları bacaklarını gösteren kısa elbiseler giyerek sürücülerin dikkatini dağıtıyor. Şoförler de bu nedenle kaza yapıyor ve araçtaki kişiler hayatını kaybediyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkili, kararın kamyon şoförlerinin karıştığı kazalarla ilgili incelemeler sonucunda alındığını söyledi.

10 Ocak'ta yaşanan kazada, bir kamyonun yoldan çıkıp ters dönmesi sonucu 9 kişi hayatını kaybetmiş, 20 kişi de yaralanmıştı. Polis, kazanın yüksek hız ve dikkatsiz araç kullanma nedeniyle yaşandığını belirtmişti.

Obote, "Yüksek hız ve şoförlerin disiplinsizliklerinin yanı sıra bazı kadınların ön koltukta kısa elbiseler giyerek oturduğunu, bu kadınlardan bazılarının şoförlerle bara gidip içki içtiğini, daha sonra da şoförlerin kaza yaptığını tespit ettik" ifadelerini kullandı.

Kadın hakları savunucusu Alice Mugwanya Kabijje ise AFP'ye açıklamasında uygulamanın bir "eril şovenizm" örneği olduğunu söyleyerek, karar için "Bu, Lira'daki yetkililer tarafından kadınlara yöneltilen bir saldırı daha" dedi.

Kabijje, "Karar, herhangi bir toplumsal cinsiyete mensup bir kişinin gündelik işlerde özgürce yer alabilmesinin engellenmesine karşı çıkan Uganda anayasasına tamamen aykırı" dedi.

"Bir yol kazasının, kadının kıyafetiyle ilişkilendirilmesi hoyratça bir gerekçelendirme" diyen aktivist, "Bu aynı zamanda kadınların toplumumuzda nasıl hala ayrımcılığa uğradığını ve erkeklerin onların mutfak işleriyle uğraşmasını tercih ettiğini gösteriyor" diye konuştu.



Independent Türkçe, France 24, Bangkok Post

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU