Merkez Bankası'nın yedek akçesini Hazine'ye aktaracak düzenleme Meclis'e geliyor

Merkez Bankası karının yüzde 20'sini oluşturan yedek akçenin bir bölümünün Hazine bütçesine devredilmesini mümkün kılacak yasa Meclis'e taşınacak

Fotoğraf: Youtube

Bloomberg HT'nin konuyla ilgili iki kaynağa dayandırdığı haberine göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yıllık karından yüzde 20 oranında ayırdığı yedek akçenin bir bölümü, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na aktarılacak. 

Kaynakların aktardığına göre Türk Ticaret Kanunu'na uygun olarak hazırlanan düzenleme, yakında Meclis'e getirilecek ve bu uygulama bir kereye mahsus olmayacak. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu 60'ncı maddesinin "a" fıkrasına göre Banka'nın yıllık safi karının yüzde 20'si ihtiyat akçesi (yedek akçe) olarak tutuluyor. İhtiyat akçesi, öngörülemeyen durumlara karşılık, kardan ayrılan para niteliği taşıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni düzenlemede bu fıkra kaldırılacak. Yüzde 20'lik oran ise yüzde 10'e indirilecek. Buna karşılık gelen tutar her yıl Hazine'ye aktarılacak. Bu seneye mahsus olmak üzere sadece birikmiş yedek akçe Hazine'ye alınacak. Bunun yanı sıra kanunun 60'ncı maddesine "Son yıl karından ayrılan ihtiyat akçesi hariç, birikmiş ihtiyat akçeleri her yıl kara katılarak dağıtılabilir" ibaresinin eklenmesi öngörülüyor.

2018 sonunda TCMB bilançosunda ihtiyat akçesi 27,6 milyar lira olarak yer alıyor. Şu anda ise Merkez Bankası'nda yaklaşık 40 milyar liranın yedek akçe olarak rezervlerde olduğu biliniyor.

Yedek akçenin Hazine'ye aktarılacağı haberi ilk olarak mayıs ayında Reuters tarafından duyurulmuştu. Ancak Meclis'e taşınıp taşınmayacağı konusunda bir netlik yoktu. 

TCMB Kanunu'nun karın dağıtılmasını açıklayan 60'ncı maddesi şu şekilde: 

Bankanın yıllık safi karının

a) Yüzde 20'si ihtiyat akçesine,

b) Hisse senetlerinin nominal değerleri üzerinden, yüzde  6 oranında ilk kâr hissesi olarak hissedarlara

c) Yukarıdaki yüzdeler tutarının düşülmesinden sonra kalan miktarın en çok yüzde 5'i, iki aylık maaş tutarını geçmemek üzere Banka mensuplarına ve yüzde 10'u fevkalade ihtiyat akçesine

d) Hisse senetlerinin nominal değerleri üzerinden Genel Kurul kararıyla en çok yüzde 6 nispetinde ikinci kar hissesi olarak hissedarlara

Bu dağıtımdan sonra kalan bakiye Hazine'ye verilir.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU