Hindistan'da radikal sağcılar, muhalif kadınları Clubhouse üzerinden tecavüzle tehdit etti

"Sesini yükselten bir kadın olmanın bedelini böyle ödüyorsunuz"

Hindistan'da son 6 ayda radikal sağcılar, sosyal medya üzerinden Müslüman kadınlara tacizde bulunmuş, olaylar tepki toplamıştı (Unsplash)

Hindistan'da milliyetçiler, Clubhouse uygulaması üzerinden Başbakan Narendra Modi'ye karşı muhalif görüşler paylaşan kadınları hedef aldı.

Gerçek kimliğini paylaşmayan ve kendisini Bhavini olarak tanıtan 33 yaşındaki kadın, BBC'ye açıklamasında "Erkekler beni aylardır uygulama üzerinden taciz ediyor. Adımı kullanarak haftada en az bir kez sohbet odası açıyorlar ve hakkımda iğrenç şeyler söylüyorlar. Sesini yükselten bir kadın olmanın bedelini böyle ödüyorsunuz" dedi.

Bhavini, aynı şekilde kimliğini gizli tutarak kendisini Rehka olarak tanıtan arkadaşıyla birlikte Clubhouse uygulamasını siyasi konuları konuşmak için kullandıklarını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

33 yaşındaki Rehka, "Taciz, siyasi görüşlerimi söylediğim gün başladı" dedi.

Bhavini ve Rekha, şüphelilerin fotoğraflarını kullanarak sahte hesaplar açtıkları gibi bu fotoğraflar üzerinden vücutlarının parçalarını "satılığa çıkardığını" belirtti.

Kadınlar ayrıca kullanıcıların kendilerini tecavüzle tehdit ettiklerini de söyledi. Bhavini ve Rekha, Clubhouse'a şikayette bulunmasına rağmen kullanıcılarla ilgili henüz bir işlem yapılmadı.

Delhi Kadın Komisyonu (Delhi Commission for Women -DCW) tarafından yapılan açıklamada, bu ve benzer olaylarla ilgili polise şikayette bulunulduğu ve sorumluların tutuklanmasının talep edildiği belirtildi.

Ülkede bu ay Bulli Bai adlı uygulamada 100'den fazla Müslüman kadının fotoğraflarının yayımlanarak "açık artırmaya çıkarılması" da büyük tepki toplamıştı.
 


Temmuzda da "Sulli Fırsatları" adındaki bir internet sitesi ve bilgisayar uygulaması, 80'den fazla Müslüman kadının fotoğraflarını kullanarak profiller oluşturmuş ve kadınları "günün fırsatı" olarak satışa sunmuştu.

"Sulli" ve "bulli" kelimeleri, Hindu milliyetçileri tarafından Müslüman kadınlara yönelik aşağılayıcı ifadeler olarak kullanılıyor.

Her iki seferde de gerçek bir satış işlemi gerçekleştirilmemiş, suçlular özel fotoğraflarını yayımlayarak kadınları taciz etmişti.  

Muhalifler, kadınlara tacizde bulunan kişilerin Modi'nin iktidardaki Hindistan Halk Partisi (BJP) trolleri olduğunu öne sürerken, BJP ise iddiaları reddetmişti.



Independent Türkçe, BBC, NDTV

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU