Cumhuriyetçiler Trump’ın tecavüz soruşturmasından geçirilmesini istiyor

Senatör Romney iddialarla ilgili “değerlendirme” yapılması çağrısında bulunurken, bir diğer Cumhuriyetçi Ernst de suçlamaların arkasındaki kadın yazarın ifadesine başvurulması gerektiğini söyledi

İddialar Cumhuriyetçilerde fikir ayrılığına yol açtı; çoğu Trump'ın yanında dururken, karşı yönde görüşler de yükselmeye başladı / Fotoğraf: AP

ABD Başkanı Donald Trump’ın yazar E. Jean Carroll’a tecavüz ettiği iddiasında kendi partilerinden farklı bir duruş sergileyen Cumhuriyetçi iki senatör, söz konusu ithamların soruşturulması çağrısı yaptı.

Elle dergisinde tavsiye içerikli köşe yazıları kaleme alan Carroll, hayatındaki “korkunç erkekler” hakkında yazdığını söylediği ve yakın zamanda piyasaya çıkması beklenen kitabında, Trump’ın 1995 ya da 1996’da New York’ta Bergdorf Goodman mağazasındaki soyunma odasında kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu iddia etmişti.

Carroll, Pazartesi günü katıldığı CNN yayınında Trump'ın soyunma odasında onu zorla duvara dayayıp sıkıştırarak tecavüz ettiğini öne sürmüştü. Ona karşı "büyük bir mücadele verdim" ancak buna rağmen "yarım ya da tam hatılamıyorum ama penetrasyona maruz kaldım" diyen Carroll, "Taytımı aşağı indirdi, onunla dövüştüm olan biten her şey yüzde 100 irademe aykırıydı. Dövüştüm ve kaçtım" ifadelerini kullanmıştı.  

Böyle bir olayın “hiçbir zaman yaşanmadığını” savunan Trump ise kendisine karşı daha önce yöneltilen cinsel saldırı iddialarında başkaları için sarf ettiği sözü bu kez Carroll için kullanarak “Tipim değil” şeklinde konuşmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2012 ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Senatör Mitt Romney, söz konusu ithamlarla ilgili bir “değerlendirme” yapılması çağrısında bulunurken böyle bir işi kimin üstlenmesi gerektiğineyse açıklık getirmedi.

CNN’e konuşan Romney, “Kongre’de ya da başka bir ortamda olur, emin değilim. Ortada çok ciddi bir itham var. Meselenin bütün yönleriyle gözden geçirilmesini umuyorum. Başkan böyle bir olayın yaşanmadığını söyledi ve durumun bu olduğunu ümit ediyorum” dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan bir diğer Cumhuriyetçi senatör Joni Ernst oldu. CNN’e konuşan Ersnt, kadın yazarın ortaya çıkıp konuşma hakkı olduğunu belirtirken “Ancak açıkçası bu konuda bazı ilave bilgiler de olmalı. Carroll’la görüşmeleri gerekiyor. Onunla (Trump) birlikte ziyaret etmeliler” ifadelerini kullandı.

Diğer taraftan birçok Cumhuriyetçi siyasetçi ya söz konusu iddiayı reddetti ya da böyle bir olaydan haberdar bile olmadıklarını savundu.

Trump’ın Kongre’deki en yakın müttefiklerinden biri olan Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham ise “O (Trump) iddiayı yalanladı ve benim için bu yeterli. Ta ki birileri yeni bir şeyle ortaya çıkana kadar” dedi.

Yazılı ve görsel basında yer alan haberlere rağmen Senatör Marco Rubio ise gazetecilerin yönelttiği bir soruya “Ben hiç böyle bir haber okumadım” diye yanıt verdi.

 

CNN Carroll.PNG
Carroll, ortaya attığı iddialarla ilgili CNN'in sorularını yanıtladı / Fotoğraf: The Independent

 

2016 başkanlık seçimleri sırasında birçok kadın, Trump’ı önceki yıllarda kendilerine cinsel tacizde bulunmakla suçlamıştı. İthamları reddeden Trump ise kadınların yalan söylediğini ileri sürmüştü.

Son iddialarla ilgili CNN’e açıklamada bulunan yazar E. Jean Carroll şunları söylemişti:

Ortaya çıkıp konuşan 16 kadının hepsinin yaşadığı şey oluyor; Trump reddediyor, meseleyi saptırıyor, saldırıya geçiyor ve tehdit ediyor. Daha sonra herkes unutuyor ve ardından başka bir kadın ortaya çıkıyor. Artık bıktım usandım. Bu cinsel şiddet kültürünü değiştirmek zorundayız.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU