Suudi Arabistan'da 4 bin 500 yıllık "cenaze caddeleri" keşfedildi

Araştırmacılar mezarların neden yol boyunca sıralandığını henüz tam olarak bilmiyor

Arkeolojik alan Tunç Çağı'ndan kalma mezarlarla dolu (Royal Commission for AlUla/AAKSA)

Arkeologlar Suudi Arabistan'da iyi korunmuş antik mezarlarla kaplı 4 bin 500 yıllık bir otoyol ağı keşfetti. 

Batı Avustralya Üniversitesi'nden bilim insanları geçen yıl boyunca helikopterlerle yapılan hava araştırmaları, zemin incelemesi, kazı ve uydu görüntülerinin tetkiki dahil geniş kapsamlı bir çalışma yürüttü. 

Araştırmada elde edilen bulgular aralıkta hakemli dergi The Holosen'de yayımlandı. Araştırmacılar kuzeybatı Arap vilayetleri El-Ula ve Hayber'de büyük bir alana yayılan "cenaze caddelerinin" yakın zamana kadar çok fazla incelenmediğini belirtti. 

CNN'e konuşan araştırmacı Matthew Dalton şu ifadeleri kullandı:

Bu bölgelerde yaşayanlar binlerce yıldır buraları biliyor. Ancak uydu görüntülerine ulaşana kadar bunların ne kadar yaygın olduğu bilinmiyordu.

Dalton bir helikopterden gördüğü cenaze bulvarlarının yüzlerce, "hatta binlerce kilometre" uzandığını ve bugünün ana yollarında seyahat edenlerin aynı rotaları sıklıkla izlediğini söyledi. 

Dalton şunları da ekledi:

Ana yolların genellikle bulvarlarla aynı rotaları takip ettiğini göreceksiniz bunlar iki yer arasındaki en kısa yol olma eğiliminde. Ve esasen bazı durumlarda mezarların kendisi o kadar yoğun ki antik rotata yürümekten başka çareniz olmaz çünkü mezarlar tarafından kuşatılmış durumdasınızdır.

Mezarların çoğu ya halka ya da asma şeklinde. Halka mezarlar yükseliği iki metreyi bulan bir duvarla çevrili ve taşlarla doluyken asma mezarların "güzel kuyrukları" bulunuyor. 

 

Royal Commission for AlUla 2.jpg
Araştırmacılar kolye şeklindeki mezarları yakından inceledi (Royal Commission for AlUla/AAKSA)

 

Araştırmacılar radyokarbon tarihleme yöntemini kullanarak mezarların yaklaşık bin yıl öncesine kadar kullanılmaya devam etmesine rağmen M.Ö 2600 ila 2000 arasında yer alan yoğun bir numune grubunun olduğunu belirlediler. 

Live Sicence'ın bildirdiğine göreyse mezarların ve caddelerin yapıldığı sıralarda Mısırlılar, Büyük Giza Piramidi de dahil olmak üzere piramitleri inşa ediyordu. 

 

Royal Commission for AlUla-AAKSA 3.jpg

Suudi Arabistan'ın kuzeybatısındaki Hayber Vahası'nda taşla doldurulmuş halka biçimindeki mezar (Royal Commission for AlUla/AAKSA)

 

CNN'e konuşan araştırmacı Melissa Kennedy şunları dile geitrdi:

Bu mezarlar 4 bin 500 yaşında ve hâlâ orijinal yüksekliklerindeler, ki bu gerçekten duyulmamış bir şey. Bu yüzden Suudi Arabistan'ı bölgenin geri kalanından özellikle ayıran şeyin bu olduğunu düşünüyorum. Korunma seviyesi hakikaten inanılmaz.

Kennedy mezarlara tek tek bireylerin veya küçük grupların gömüldüğünü düşünüyor ve araştırma ekibi mezar caddeleri boyunca yaklaşık 18 bin mezar gözlemledi. Bu mezarların 80'i araştırmada örnek olarak kullanıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar söz konusu yolların mezarların inşa edilmesinden çok önce de kullanıldığı düşünüyor ve mezarların neden yol boyunca sıralandığından hâlâ tam olarak emin değiller. 

Kennedy tarihte daha ileriki dönemlerde Yunanistan ve Roma'da toprak sahipliğiyle ilişkili benzer geleneklerin olduğunu belirtiyor. Dalton ise mezarların mülkiyet göstergesi olarak yapılmış olabileceğini ifade ediyor. 

Ekibin bir sonraki adımı verileri analiz etmeden önce daha fazla radyokarbon tarihlemesi yapmak ve sahaya geri dönmek olacak. Araştırmacılar bu sayede daha fazla keşif gerçekleştirebilir. Dalton bulvarların Yemen'e kadar uzanabileceğini belirtiyor. 
 

Independent Türkçe, CNN, Live Science

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU