Fosiller diken zırhlı dinozorun ağırkanlı, sağır ve yalnız olduğunu ortaya koydu

Çalışma dinozorun denge ve işitme duyusu hakkında yeni bilgiler sağladı

Avusturya'da Geç Kretase Dönemi'ne ait dinazor Struthiosaurus austriacus'un rekonstrüksiyonu (Fabrizio De Rossi)

Dinozorların kafatası fosillerini inceleyen yeni bir çalışma, bazı nodosaurid (vücutları kemikli plakalar ve dikenlerle kaplı bir grup otçul zırhlı dinozor) türlerinin ağırkanlı, sağır ve yalnız olabileceğini ortaya çıkardı.

Pek çok dinozor muhtemelen gruplar halinde yaşasa da önceki haftalarda Scientific Reports adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırmada bazı nodosauridlerin daha az gelişmiş işitme duyuları sebebiyle sosyal bakımdan daha az aktif bir hayat sürmeyi tercih etmiş olabileceği öne sürüldü.

Çalışmada üç boyutlu dijital bir kalıp oluşturmak için yüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografi taramasıyla Avusturyalı bir dinozorun kafatası fosili incelendi.

Aralarında Viyana Üniversitesi'nden isimlerin de bulunduğu araştırmacılar, beyne ve diğer sinir duyusal dokulara ev sahipliği yapan bu ender bulunan fosillerin analizinin belirli bir hayvanın yaşam tarzına ışık tutabileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar bir örnek vererek bu tarz kafatası fosillerinden iç kulak yapısını anlamanın dinozorların işitsel kapasiteleri ve kafatası yapıları hakkında bilgi sağlayabileceğini dile getirdi.

Bilim insanları, kafatası fosillerinin analizine dayanarak dinozorların beyin termoregülasyonu ve boyun hareketliliği hakkında çıkarımlarda da bulunabildi.

Yeni araştırmada bilim insanları 80 milyon yıl önce günümüz Avusturya'sında Geç Kretase Dönemi'nde yaşayan Struthiosaurus austriacus türü dinozora ait 50 mm'lik küçük bir kafatası fosilini inceledi. Çalışma S. austriacus'un anatomisi ve yaşam tarzıyla ilgili yeni ayrıntıları ortaya çıkardı ve dinozorun denge ve işitme duyusuna daha fazla ışık tuttu.

Araştırmacılar, dinozorun beyninin yakın akrabalarınınkine benzer ve özellikle de flokülusunun (beynin evrimsel açıdan eski bir parçası) küçük olduğunu tespit etti.

Beynin bu kısmı baş, boyun ve tüm vücudun hareketleri sırasında gözlerin sabitlenmesi için hayati önem taşıdığından bilim insanları bu dinozorun "son derece ağırkanlı bir yaşam tarzı" olabileceğini düşünüyor.

Araştırmacılar bir hayvan muhtemel rakiplerini veya saldırganları hedef almaya çalıştığında flokülusun çok faydalı olabileceğini söyledi.

S. austriacus'un kulağının bir parçası olan lagena'nın şimdiye kadar bir dinozorda görülen en kısa lagenalardan biri olduğu tespit edildi. Bu durum dinozorun işitme ve dengeyle ilgili sorunları olabileceğine işaret ediyor.

Bu nedenle araştırmacılar, uzunluğu muhtemelen üç metreyi bulan S. austriacus'un küçük flokülusu nedeniyle odaklanmak ve muhtemel avcılara saldırmak için gereken beyin kapasitesine sahip olmadığını, diğer hayvanları savuşturmak için ağır zırhlı gövdesindeki plaka ve dikenlere bel bağladığını söyledi.

Bilim insanları çalışmada "Bu gözlemler sosyal etkileşimleri sınırlı, nispeten hareketsiz bir yaşam tarzı benimsemiş bir hayvana uyuyor" diye yazdı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU