BBC tehlikede: Greve gidilmesini öneriyorum

Bir ulus olarak BBC'nin etrafta olmasına alışığız. Sorun şu ki bu aşinalık horgörüyü besleyerek BBC'nin bugün maruz kaldığı kibirli saldırının kapısını açtı

Bir noktada lisans bedeline dair şüpheci olduğumu kabul ediyorum, ta ki ailemin BBC'nin hizmetlerinden ne kadar yararlandığını fark edene kadar (Reuters)

Bugün binlercesinin işini kaybetmekten korktuğu BBC personelini temsil eden sendikalardan birinde çalışıyor olsaydım, şu anda greve gitmeyi düşünüyor olurdum. Grevin amacı şirketi bir günlüğüne karanlığa bürümek olurdu.

Kulağa aşırı mı geliyor? Bakın, ek iş olarak sosyalist Anvil için çalışmıyorum ve hafta sonu Britanya'nın çorak caddelerinde dergi satmıyorum. Bu, radikallerin yanı sıra ılımlıların, hatta normalde "grev" kelimesinin ta kendisine lanetli gözüyle bakan ılımlı muhafazakarların bile itibar edebileceği tamamen mantıklı bir adım.

Burada aşırı olan şey şirkete yönelik siyasi saldırının doğası ve karakteri, Muhafazakar Parti'nin ahlaktan yoksun liderinin postunu kurtarmayı ve dikkatleri Downing Sokağı 10 Numara'da (BK Başbakanlık Konutu ve Ofisi -ed.n.) yaşanan utanç verici olaylardan uzağa çevirmeyi amaçlayan iğrenç şekilde ikiyüzlü girişimi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu saldırı için ileri sürülen gerekçeyse şu: İnsanların Netflix için mutlu mesut (en yaygın kullanılan "standart" paketin aylık fiyatının 10 sterlin [yaklaşık 185 TL] olduğu düşünülürse) yılda 120 sterlin (yaklaşık 2 bin 200 TL) ödediği bir çağda, hayat pahalılığı krizi varken insanlardan televizyon sahibi olma ayrıcalığı için 159 sterlin (yaklaşık 3 bin TL) ücret almayı gerçekten haklı gösterebilir miyiz?

Hükümetin bu krizi yaratmadaki rolünü ve çözmek için iyi bir fikre benzeyen hiçbir şeyi olmadığını bir tarafa bırakırsanız, BBC bu açıdan tarihsel bir hata gibi görünüyor. Fakat bu argüman yanlış çünkü elmayla armudu karşılaştırıyor.

Artan sayıda benzerleri gibi Netflix de sadece eğlence alanında hizmet sunan bir platform. Yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde bazen gülünçlük derecesine varacak kadar fazlasıyla tarafsız, dünya çapında tanınan bir haber hizmeti sunmuyor. Radyosu yok. Okulların ve özellikle de ebeveynlerin yaygın olarak kullandığı (ve değer verdiği) eğitim kaynakları sağlamıyor. Bölgesel programlama sunmuyor. BBC'nin sundukları uluslararası izleyiciyle de bağlantı kursa da eşsiz şekilde Britanyalı içerik üretmiyor.

Üstelik BBC krizle boğuşan ülkelerde insanlar gerçekte neler olup bittiğini öğrenmek istediğinde genellikle ilk başvuru noktası oluyor. Dışişleri Bakanlığı'ndan Liz Truss'a not: "Yumuşak güç" tanımına bakın. BBC, BK'deki krizlerde de genellikle ilk başvuru noktasıdır. Eğer dünya yanıyorsa haberler için Netflix'e girmezsiniz.

Bir noktada lisans ücreti konusunda şüpheci olduğumu kabul ediyorum, iki dijital yerli çocuğa ve birden fazla dijital yayın aboneliğine rağmen ailemin BBC'nin hizmetlerinden ne kadar yararlandığını fark edene kadar.

Bir ulus olarak BBC'nin etrafta olmasına alışığız. Sorun şu ki bu aşinalık horgörüyü besleyerek BBC'nin bugün maruz kaldığı kibirli saldırının kapısını açtı. Şirketin sendikaları bu saldırının başarılı olmasına izin verilirse neleri kaybedeceğimizi bize hatırlatma gücüne sahip çünkü kaybedeceğimiz kesin. Ticari olarak finanse edilen bir kuruluş; kaçınılmaz olarak zayıflamış bir dizi radyo istasyonu ve iPlayer tarafından finanse edilen bir abonelikle televizyon kanalları için reklamlara bağlı bir şirket günümüz BBC'sinden çok daha farklı bir canavar olurdu. Ve kamu hizmeti kavramı da bir köşeye atılırdı.

İş yavaşlatmaya girişmek her zaman risklidir. Grevler nadiren popülerdir ve her zaman birilerinin "Hmm, sonuçta o kadar da özlemiyormuşum. Bugün Prime'da neler var?" diye düşünme ihtimali var. Grevin etrafındaki mesajların dikkatlice düşünülmesi, kötü niyetli Muhafazakarlara karşı hiçbir sövgüye yer vermemesi gerekir.

Bunun yerine şöyle bir şey denebilir:

BBC sendikaları bugün yapılan bu eylemden derin üzüntü duyuyor. Üyelerimiz işte olmayı, keyif aldığınız ve güvendiğiniz hizmetleri sizlere sunmayı tercih eder. Fakat hükümet siyasi amaçlarla BBC'nin mevcut halini yok etmek istediğini açıkça belirtmiştir.

BBC'siz bir dünyanın nasıl olacağını göstermek için bu adımı attık. Umarız bu, BBC'nin kurtarılmaya değer olduğunu gösterir. Sizleri de BBC'yi kurtarmak için verdiğimiz mücadelede bize katılmaya çağırıyoruz. Bu esnada, yarın tekrar sizlerle olacağız.

Bu, aklıma ilk gelen şey. Eminim aktarılması gereken mesajı daha iyi aktarmak için bunu düzeltip geliştirecek basın danışmanları vardır. İçinde bulunduğumuz durum zarları atmaya değecek kadar vahim. Kuşkusuz binlerce iş risk altında ve bunların çoğu o kadar da iyi maaş almıyor. Fakat bu sadece başlangıç.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU