Pandemide dünya nüfusunun yüzde 99'unun geliri düşerken en zengin 10 kişinin serveti 2 kat arttı

Kovid-19’un sürpriz kazançlarından ve hükümetlerin teşviklerinden yararlanan 10 zenginin, pandemi boyunca günde toplam 1.3 milyar dolar kazandığı belirtildi

Oxfam'ın raporuna göre, pandemi döneminde dünyanın en zengin 10 ismin serveti ikiye katlandı / Kolaj: Independent Türkçe

Küresel eşitsizlikle mücadeleyi amaçlayan yardım kuruluşu Oxfam, yeni bir rapor yayımladı. Raporda, pandeminin etkili olduğu Mart 2020 - Ekim 2021 arasında dünya nüfusunun yüzde 99'unun geliri düşerken, en zengin 10 kişinin toplam servetinin katlandığı açıklandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kovid-19'un sürpriz kazançlarından ve hükümetlerin teşviklerinden yararlanan 10 zenginin, pandemi boyunca günde toplam 1.3 milyar dolar kazandığı belirtildi. Böylece 10 zenginin toplam servetinin iki kat artarak 1.5 trilyon dolara ulaştığı bildirildi.

Servet vergisi çağrısı

Milyarderler daha da zenginleşirken pandemide 163 milyon insanın yoksulluk sınırının altına düştüğünü aktaran Oxfam, eşitsizliği önlemek için hükümetleri sermaye ve servet üzerinden vergi toplamaya çağırdı.

Oxfam, en zengin 10 kişinin pandemi kazançları üzerinden toplanacak bir defaya mahsus yüzde 99'luk verginin dünyayı aşılamaya, iklim değişikliğiyle mücadeleye, evrensel sağlığı korumaya ve cinsiyet eşitsizliğiyle mücadeleye yeteceğini belirtti. Kuruluş, bu vergiden sonra bile, 10 milyarderin pandemi öncesine göre 8 milyar dolar daha iyi durumda olacağını ifade etti.

Öte yandan, Oxfam, 2030 yılına kadar 3.3 milyar insanın günde 5.50 doların altında bir gelirle yaşayacağını öngördüğünü de bildirdi.

zenginler.jpg
Dünyanın en zengin 10 kişisinin servetlerindeki artış / Tablo: Milliyet

Yardım kuruluşunun aktardığı Forbes rakamlarına göre, dünyanın en zengin 10 adamı: Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault ve ailesi, Bill Gates, Larry Ellison, Larry Page, Sergey Brin, Mark Zuckerberg, Steve Ballmer ve Warren Buffet.

Toplu olarak servetleri 700 milyar dolardan 1.5 trilyon dolara yükselirken, aralarında önemli farklılıklar var. Elon Musk'ın serveti yüzde 1.000'den fazla büyürken, Bill Gates'in serveti ise yüzde 30 artış göstermiş.

 

Milliyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU