Sözcü yazarı: ‘Gölge Ordu’nun eğitim fotoğrafları

"SADAT'ın yurtdışı eğitim kampı fotoğraflarında hem silahlı hem de silahsız eğitimler verildiği görülüyor"

Fotoğraf: Sözcü

Sözcü yazarı Aytunç Erkin, “uluslararası savunma danışmanlığı” verdiğini ifade eden SADAT’ın eğitimleri sırasında çekilen fotoğrafları yayımladı.

Erkin, bugünkü köşe yazısında Ersin Eroğlu ile Caner Taşpınar’ın “Gölge Ordu, SADAT’ın Sır Perdesi Aralanıyor” kitabından bazı kısımları aktardı.

Resmi sitesine göre suikast, gayri nizami harp eğitimi, sabotaj, pusu, kaçırma gibi “eğitimler” veren SADAT ile ilgili iddiaların yıllar öncesine dayandığını ifade eden Erkin’in yazısının bir kısmı şöyle:

Medyaya yansıyan ‘Ulaşlı Kampı' iddiası, İYİ Parti Lideri Meral Akşener'in Konya ve Tokat iddiasının üzerinden yıllar geçti. İki genç gazeteci, Ulaşlı Kampı ve Edirne üzerinde araştırmaya koyuluyor:

“… Bir kaynak ile masaya oturduk. Elindeki fotoğrafları çıkarıp önümüze koydu. SADAT eğitim kampları fotoğrafları ile birlikte ‘bu fotoğraflar gerçek mi?' sorusu da masada duruyordu. Fotoğrafları araştırmaya başladık. SADAT'ın eğitim kamplarını bize teslim eden kaynak, fotoğraftaki kişileri ve fotoğrafın çekildiği yeri bilmiyordu. Önümüzde yanıt bekleyen soruların sayısı gittikçe artıyordu. Öncelikle, fotoğraflarda ‘eğitmen' olarak görülen kişiyi araştırdık.”

SADAT'ın eğitim kampında ders veren kişi emekli SAT (Su altı Taarruz Komandosu) Komandosu Önder Akgün… 1986 yılında Deniz Lisesi'nden ve 1990 yılında ise Deniz Harp Okulu'ndan teğmen rütbesiyle mezun oldu. SAT kursunu birincilikle kazandı ve birinci olarak bitirdi. Donanmanın değişik birimlerinde görev alıp 2010 yılında kendi isteğiyle ayrıldı. Önder Akgün, TSK'dan kendisini tanıyanların anlattığına göre, SADAT'ın fikirlerini benimseyen bir isim değil. Akgün maddi gerekçelerle SADAT eğitimlerinde yer aldı. Ve geliyoruz kamuoyunun ilk kez göreceği fotoğraflara.

12-aytunc-12cm-2.jpg
Fotoğraf: Sözcü

SADAT'ın yurtdışı eğitim kampı fotoğraflarında hem silahlı hem de silahsız eğitimler verildiği görülüyor. Eski SAT'çı Önder Akgün'ün Kamerun, Kenya, Ürdün ve Sudan'da çekilen fotoğraflarında orduların nasıl eğitildiği anlaşılıyor. Ve… SADAT, 2019 yılında IDEF Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'na katılmıştı. Bu fuarda çekilen fotoğraflarda da Önder Akgün var.

12-aytunc-12cm-4.jpg
Fotoğraf: Sözcü

Peki ya Türkiye'de de eğitim yapıldı mı? Bunu da kitaptan okuyun derim:  “…Aydınlık yani ışık olsa da korkularımız, yani ‘gölgeler' hep en yakınımızdadır. İlk insandan, Avrupa Rönesansı'na kadar, insanın doğa karşısındaki bilgiden uzak oluşu, ‘gölge' karşısında korku dolu ve masalsı bir atmosfer içinde yaşamasına neden oldu. İslam dünyasında üç boyutlu resme, yani gölgeye yer yoktu, tabuydu. Korkularıyla yüzleşemeyenler geride olmaya mahkûmdu. Her gerçeğin bir gölgesi elbette olur… Kıymetli okur, biz bu kitapta gölgelerin üzerine gittik.”

 

Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU