Birleştirilmiş Gezi davasının üçüncü duruşması görüldü: Osman Kavala'nın tutukluluk halinin devamına karar verildi

Çarşı Davası ile Gezi Parkı Davası'nın birleştirilmesinin ardından aralarında Osman Kavala'nın da olduğu 52 sanığın yargılandığı davanın üçüncü duruşması görüldü. Mahkeme, Osman Kavala'nın tutukluluğunun devamına oy çokluğuyla karar verdi

Fotoğraf: Reuters

Birleştirilen Gezi-Çarşı davasının üçüncü duruşması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmada Gezi davası sanıklarından Can Atalay, Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Hakan Altınay, Mine Özerden ve Yiğit Ali Ekmekçi ile bir kısım Çarşı davası sanığı hazır bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CHP Milletvekilleri Özgür Özel, Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker ile CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da duruşmayı takip etti.

Taksim Dayanışması tarafından duruşma öncesi adliye önünde  yapılan basın açıklamasında "Bu akıldışı, hukuk dışı dava derhal geri çevrilmeli. Somut hiçbir delil olmadığı halde yıllardır siyasi tutsak olan Osman Kavala serbest bırakılmalı" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

Gezi direnişinin anayasal bir zeminde gerçekleştiği yargı kararıyla iki kez tescil edilmesine rağmen hukuka ve geleceğe aykırı, tümüyle mesnetsiz iddialarla yeniden yargılanmak isteniyor. Toplumsal muhalefetin en temel hak ve talepleri suç unsuru gibi gösterilmek, barışçıl direnişin, tarihsel ve meşru gerçekliği ısrarla çarpıtılmak isteniyor. 9 yıl 3 yıl onlarca duruşmada söylediğimizi yeniden söylüyoruz; Gezi’yi kirletemezsiniz.

Darbeyle, terörle anılan bir eyleme dönüştüremezsiniz. Yargı marifetiyle karalama çabanız boşuna. Milyonlarca insanın hak talepleri için özgürlük demokrasi için ortaya koyduğu direnişi kirletmenize izin vermeyeceğiz.

"Polis şiddetidir bu olayların nedeni"

Duruşmada ilk sözü Can Atalay aldı. Atalay şu ifadeleri kullandı:

Bu yargılama bir çete faaliyetinin ürünüdür; karşımıza yamalı bir yalan bohçasıdır. Bu dava Gezi Direnişimizi anlamama, anlamamazlıktan gelme hali. Gezi Direnişi’nin tek bir kör kuruş ile ilişkilendirilmesi mümkün değildir. Gezi Direnişi’nde sokaklarda anayasal demokratik haklarını kullanan milyonlarca insanı fon kullanımı ile suçlamak hiçbir kişinin ya da kurumun haddi değildir.

Atalay'dan sonra söz alan Tayfun Kahraman da "Yarın yine siyaseten ortaya çıkacak olan, İstanbul'un mahvına neden olacak ya da Taksim Meydanı gibi yegane mekanı halkın elinden alacak her projeye karşı olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Kahraman şöyle devam etti:

O gün ağaçlara ve alana yönelik müdahaleyle birlikte gördüğümüz polis şiddetidir bu olayların nedeni. Hiçbir güç, para, otorite 80 ilde insanların sokağa çıkıp insanların haklı haykırışlarını söylemesini organize edemez. Gezi direnişi sadece bizler değiliz, milyonlardır. 

Mücella Yapıcı da savunmasında "Bu kadar yoksulluğun cinayetin, faili meçhullerin olduğu yerde beni ve arkadaşlarımı mesleğimin gereğini uygulamış olmaktan dolayı nasıl defalarca idamla yargılarsınız?" diye sordu.

Yapıcı şu ifadelerle devam etti:

Ayağa kalkan halkın vicdanıydı. Türkiye'de hiçbir siyaset, kişilik, lider 80 ilde siyasi görüşü bu kadar farklı olan insanı biraraya getirip de bu kadar müthiş bir empati ve kardeşlik yaratamaz. O nedenle şimdi Osman Kavala'yı rehin olarak kullanıyorlar. Geziyi ciddi şekilde kriminalize etmeye çalışmaktadır birileri. Size demiyorum. Sizlere üzülüyorum, çünkü bize beraat veren hakim yok oluyor. Onun için size kolay gelsin

"Kavala'nın casus olmadığının en önemli kanıtıdır 4,5 yıldır cezaevinde olması"

Duruşmada söz alan Osman Kavala'nı avukatı İlkan Koyuncu "Osman Kavala dışında bu davada yargılanan 51 kişi figürandır" diye konuştu. Koyuncu şöyle devam etti:

Kavala'nın yargılanması için bu torbaya atılmış kişilerdir. Kavala tahliye olsa Meclis grup toplantıları kısalır. Osman Kavala benim şimdiye kadar tanıdığım hukuka en inanan insan. Bu saçma iddialara bile hukuk çerçevesinde yanıt vermeye çalışıyordu ama onu da hukuka küstürdünüz. Amerika'nın, Rusya'nın, Avrupa'nın arkasında durduğu kişiler değil 4,5 yıl 4,5 ay bile cezaevinde kalmadı. Osman Kavala'nın casus olmadığının en önemli kanıtıdır 4,5 yıldır cezaevinde olması.

Kavala'nın tutukluluk halinin devamına karar verildi

Mütalaasını veren duruşma savcısı, Osman Kavala hakkındaki suçun mahiyetini göz önünde bulundurarak, adli kontrol şartının yetersiz kalacağı gerekçesiyle tutuklamanın devamını talep etti. Kararını açıklayan mahkeme, Osman Kavala'nın tutukluluğunun devamına oy çokluğuyla karar verdi.

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU