Milli Gazete yazarı: Ocak’ta pik yapıp sonra düşecekmiş!

“Bu tahmin tutacak olsa bile enflasyonun düşmesi için daha en az bir buçuk yıl beklememiz gerekecek demektir”

Fotoğraf: AA

Milli Gazete yazarı Zeki Ceyhan, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin “enflasyonun ocakta pik yapacağı, sonrasında düşeceğine” dair açıklamasına tepki gösterdi.

Ceyhan, bugünkü köşe yazısında Bakan Nebati’nin ifadelerine eleştirileri şöyle sıraladı:

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin enflasyonla ilgili tahminlerinin Ocak ayı tahmini dışında inandırıcı bir yanının olduğunu söylemek oldukça zor. Bakan Nebati’ye göre enflasyon Ocak ayında pik yapacak ama Mayıs ayına kadar belli bir seviyede seyrettikten sonra Aralık ayından itibaren düşüşe geçecek ve 2023’te yapılacak seçimlere giderken tek haneli hale gelecekmiş. Bize bu tahminlerin sadece Ocak ayı ile ilgili bölümü gerçekçi bir tahmin olarak geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Enflasyonun ocak ayında zirveye çıkmasının zaten tarafından da beklendiğini, hatta ocak sonrasında da aynı seyrin devam edeceğine yönelik bir beklenti olduğunu ifade eden Ceyhan, şöyle devam etti:

Zira işin uzmanları böyle söylüyorlar. Hatta hiper enflasyondan söz edenler bile var. Hazine ve Maliye Bakanı Nebati’nin Ocak ayı sonrası için yaptığı tahminler ise ekonomide karşılığı olmayan bir beklenti olmaktan öteye bir anlam ifade etmiyor. Zira iktidar partisi sözcülerinin bu tür açıklamalarına artık milletin karnı tok! Daha önce benzer söylemlerle oyalanan vatandaşlar artık bu tür beyanlar duydukları zaman yüzlerini ekşitmekten başka bir şey yapmıyor. “Mart Şubat’tan, Nisan Mart’tan daha iyi olacak” benzeri bir hayli laf söylenmedi mi? Hep bir ay sonrasının bir ay öncesinden daha iyi olacağı söylendi ama hep tersi oldu! Her gelen ay giden ayı arattı!

“Bu nedenle şimdi Bakan Nebati tarafından yapılan açıklamalar da ihtiyatla karşılanıyor ve fazla güven duyulmuyor” diyen Milli Gazete yazarı, şu ifadeleri kullandı:

Çünkü bu tür ifadeler ekonomik gerçekleri dile getirmekten çok kişisel beklentileri dile getiriyor ve bunlara inanılması isteniyor. Bize inanın, güvenin lafları ağızlarından düşmüyor. Tamam, sokaktaki vatandaşlar da yöneticilerine güvenmek ve inanmak istiyorlar ama yıllardır kendilerine söylenenlerin bir türlü aslı astarı çıkmıyor ki!   

Bu nedenle Hazine ve Maliye’nin yeni bakanı tarafından söylenenler eski bakanı tarafından söylenen sözleri çağrıştırıyor. O sözler gibi bu sözlerin de “kuru bir temenniden” ibaret olduğu varsayılarak fazla itibar edilmiyor. Bakan Nebati’nin sözlerinin gerçekleri ne kadar yansıttığı Ocak ayı sonunda belli olur. Bu tahmin tutacak olsa bile enflasyonun düşmesi için daha en az bir buçuk yıl beklememiz gerekecek demektir!

 

Milli Gazete, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU