Muhafazakar vekilden BBC'ye "darbe girişimi" suçlaması

Michael Fabricant, eski meslektaşı tarafından "gülünç" ve "tehlikeli" olarak yaftalandı

71 yaşındaki Michael Fabricant, BBC'nin 1995 yapımı The Final Cut'ında da rol almıştı (Reuters)

Birleşik Krallık'ta (BK) Muhafazakar Parti'den bir milletvekili, BBC'nin Boris Johnson'a karşı bir "darbe girişimi" başlattığını iddia ettiği için eleştiri topladı.

Michael Fabricant, tecrit uygulandığı sırada Downing Sokağı'nda (BK Başbakanlık Konutu ve Ofisi -ed.n.) düzenlenen partilere ilişkin BK Başbakanı Boris Johnson'a yöneltilen eleştirileri içeren bir haber bültenini duyduktan sonra, kamu yayın kuruluşunu şiddetle eleştirmişti.

Muhafazakar Parti'den eski bir milletvekili, darbe iddialarının "gülünç" ve "tehlikeli" olduğunu söylerken, muhalefetten kişilerse Fabricant'ı gerçekleri duymaktan dolayı "üzülmekle" suçladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lichfield bölgesinin sarı saçlı Muhafazakar Parti milletvekili, cumartesi günü şunları söylemişti:

BBC Radio 4'un bülteni, bu sabah bazı milletvekillerinin BBC'ye söylediklerine dair uydurulmuş bir haberin başını çekiyor.

Bu, bir olayın bildirildiği bir haber değil. Bu insafsız uydurma haber, Başbakan'a yönelik bir darbe girişimidir.

Liberal Demokratlar'ın önde gelen milletvekillerinden Layla Moran ise şu ifadeleri kullandı:

10 numara [BK Başbakanlık Konutu ve Ofisi -ed.n.] partilerken insanlar yalnız öldü, bu bir gerçek. Fakat Muhafazakar Parti milletvekilleri, kuralların ihlal edildiği bu bitmek bilmeyen partilerden ziyade, gerçeklerin ortaya çıkmasına daha çok üzülüyor gibi görünüyor.

Michael Fabricant gündeme oturan bu haberlerden hoşlanmıyorsa, güvenoyu vermediğine dair bir mektup gönderip Boris Johnson'a istifa etmesini söylemeli.

Eski Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May'in Downing Caddesi'ndeki Özel Kalem Müdürü olarak görev yapan Lord Barwell, Fabricant'ın yorumları hakkında şunları söyledi:

Bu kadar tehlikeli olmasaydı gülünç olurdu.

Diğer milletvekillerinin, e-postalarındaki gelen kutularının Johnson'a yönelik eleştirilerle dolduğuna dair uyarılarını reddeden Fabricant, yalnızca "Boris'in istifa etmesini isteyen, farklı kişiler tarafından gönderilmiş tamamıyla aynı 31 e-posta aldığını" ve "seçmenlerden de aynı çağrıyı dile getirdikleri ama kendi cümleleriyle yazdıkları yaklaşık 20 e-posta daha aldığını" söylemişti. Fabricant, bu sayının kendi temsilcilerine yazan "çoğu kampanyadan çok daha az" olduğunu ifade etmişti.


Kamuoyu anketleri, Başbakan'ın popülerliğini hiç olmadığı kadar yitirdiğini ve partisinin anketlerde en az 10 puan geride olduğunu gösteriyor.

İskoçya'daki Muhafazakar Parti'nin liderinin de aralarından olduğu bir dizi Muhafazakar milletvekili, koronavirüs tecridinin zirvede olduğu sırada 10 Numara'daki parti kültürüne dair art arda gelen ifşaların ardından Johnson'ı istifa etmeye çağırmıştı.

Muhafazakar Parti'nin arka sıra (backbencher; partide fazla ön planda yer almayan temsilciler için kullanılan bir tabir -ed.n.) vekillerinden Andrew Bridgen, cumartesi sabahı Başbakan'ın 10 Numara'daki "Biz istediğimizi yaparız, onlar kendilerine söyleneni" kültürünün önderliğini yaptıktan sonra "liderlik etmek için ahlaki otoritesini kaybettiğini" söylemişti.

Kuzey Batı Leicestershire bölgesinin milletvekili, BBC Breakfast programında şu ifadeleri kullanmıştı:

[Bu] münferit bir olayla ilgili değil, 10 Numara'da neler olup bittiğine dair hâlâ süren ifşalarda bir davranış örüntüsüyle karşılaşıyoruz ve son kertede sorumluluk Boris Johnson'ın.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU