BAE: Körfez'deki petrol tankeri saldırılarının arkasında kimin olduğu belli değil, ortada kanıt yok

Açıklamayı Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan Moskova ziyareti sırasında yaptı

Fotoğraf: Reuters

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Umman Denizi'nde petrol gemilerine yönelik gerçekleştirilen saldırıların arkasında kimin olduğu ile ilgili ellerinde açık, bilimsel ve ikna edici kanıtlar olmadığını açıkladı.

Başta ABD ve Suudi Arabistan, saldırıların arkasında İran'ın olduğunu düşünüyor.

BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed Al Nahyan, Moskova'da mevkidaşı Sergey Lavrov ile birlikte düzenlediği basın toplantısında ülkesinin Umman'daki saldırı ile alakalı olarak hiçbir ülkeyi işaret etmediğini zira soruşturmanın yeterli kanıt bulunamadığı gerekçesiyle çöktüğünü söyledi:

Doğrusunu söylemek gerekirse, elimizde kanıt olmadığı için şu anda hiç bir ülkeyi suçlayamayız. Eğer herhangi bir ülkenin elinde bir delil var ise uluslararası toplumun bunu dinleyeceği kanaatindeyim. Fakat uluslararası toplumu ikna edebilmek için açık, titizlikle yapılmış, bilimsel kanıtlara ihtiyacımız var.

 

 

Dünyadaki petrollerin beşte birinin sevkiyatının yapıldığı Hürmüz Boğazı'nın hemen güneyindeki Umman Körfezi'nde iki tankere 14 Haziran'da düzenlenen saldırının ardından bölgede tansiyon yükseldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tankerlerden biri batarken, başta ABD ve Suudi Arabistan saldırılar ile ilgili İran'ı işaret etti.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon kısa süre önce Umman Körfezi'nde saldırıya uğrayan gemilerden Kokuka Courageous'ın gövdesindeki patlamamış bir mayının İran Devrim Muhafızları tarafından söküldüğü öne süren görüntüler yayınlamıştı.

 

İran suçlamaları kabul etmiyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU