Brexit: 7 trilyon değerinde varlık ve 7 bin bankacılık işi İngiltere’den AB’ye taşındı

Şirketler hizmetlerinin Brexit'ten sonra sorunsuz şekilde sürmesini sağlamak için Frankfurt, Dublin ve Paris gibi diğer finans merkezlerinde varlık oluşturmaya çalışıyor

Fotoğraf: The Independent

Finans firmaları Brexit’e hazırlanmak için en az 7 bin iş ve 1 trilyon pound (yaklaşık 7,3 trilyon TL) değerinde mal varlığını taşıma taahhüdünde bulundu.

Muhasebe ve danışmanlık firması EY, Brexit’in personellerini taşıyan, yasal tavsiye alan ve acil durum planı uygulayan firmalara 4 milyar pounda (yaklaşık 29 miltar TL) patladığını açıkladı.

Buna göre şirketler hizmetlerinin Brexit'ten sonra sorunsuz şekilde sürmesini sağlamak için Frankfurt, Dublin ve Paris gibi diğer finans merkezlerinde varlık oluşturmaya çalışıyor

Ancak EY yetkilileri gerçek etkinin çok daha büyük olduğunu düşünüyor. Firmanın denetlediği 222 şirketten yalnızca 13’ünün Brexit’in etkisine yönelik rakam verdi.

İngiltere’nin finans sektöründeki çoğu şirketin ise “karar vermek zorunda kalana kadar” net kararlar almaktan kaçındığı belirtildi.

Brexit’in 31 Ekim’e ertelenmesiyle ortaya çıkan belirsizlik yüzünden son üç ayda, şirketler de sermayelerini taşıma süreçlerini yavaşlattı.

Ancak finansal yatırımlar, şirketlerin yatırımlarını durduran ve kredi talebini azaltan genel ekonomideki belirsizlikten de etkilendi.

EY'nin İngiltere finansal hizmetler sroumlusu Ömer Ali, son birkaç haftada bazı şirketlerin taşınma işlemlerini yeniden başlattıklarını gördüğünü ve bunun Brexit’in yeni son tarihi yaklaştıkça artacağını söyledi.

Ali sözlerini şöyle sürdürdü:

Şimdiye dek, listelenen çok sayıdaki firmanın yalnızca küçük bir kısmı potansiyel maliyeti belirledi. Bunlar okyanustaki bir damlaya eşdeğer. İngiltere dışındaki yeni merkezlerin desteklenmesi için ayrılan sermaye, hissedarlara iade edilmeyecek ya da İngiltere’ye yeniden yatırılmayacak. Bir kısmı belki zamanla döner ama şu an İngiliz ekonomisi için net bir kayıp.

Başbakanlık için yarışan Jeremy Hunt ve Boris Johnson, parlamentonun oy birliği sağlayamadığı durumda Avrupa Birliği’nden anlaşmasız çekileceğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak bunun İngiltere’nin finansal hizmet sektörüne ciddi biçimde zarar vereceği düşünülüyor.

Ali’ye göre anlaşmasız ayrılma durumunda şirketler, pasaport haklarını “tek gecede” kaybedecek. Söz konusu pasaport, AB ülkelerinde çalışan şirketlerin hizmetlerini ticaret bloku üzerinden satmasına olanak sağlıyor.

Bu durum İngiltere’deki firmaları ABD, Singapur ve Hong Kong gibi “üçüncü ülkelere” karşı dezavantajlı hale getirebilir.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/business

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU