Çek Cumhuriyeti'nde Kovid-19'a yakalanan sağlık çalışanlarına çalışma izni verildi

Hükümet, Omicron vakaları artarken hastaneleri çalışır durumda tutmak için yeni bir adım attı

Kural asemptomatik sağlık çalışanları için geçerli olacak (Unsplash)

Çek Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı cuma günü yaptığı açıklamayla, ülkede Kovid-19'a yakalanan doktor ve hemşirelerin çalışmalarına devam etmelerine izin verileceğini belirtti.

Karar, test sonucu pozitif çıksa da semptom göstermeyen tüm temel sağlık çalışanları ve sosyal hizmetler görevlileri için geçerli olacak.

Hükümet daha önce plana acil servis, emniyet ve enerji endüstrisi çalışanlarının da dahil edilmesinin düşünüldüğüne dair bir sinyal vermişti. Mevcut plan bundan daha iddiasız.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çek Cumhuriyeti'nin bu hamlesi, bir yandan vakalarda artışa neden olurken diğer yandan enfekte olanlar için daha zararsız sonuçlara yol açan Omicron varyantı, ülkelerin hizmetleri sürdürebilmenin yollarını aradığı Avrupa'da kısıtlamaları hafifletme yönünde atılan son adımdı.

Sağlık Bakanı Vlastimil Valek, hükümetin son birkaç günde yeni vakaları halihazırda 10 bin üzerine çıkaran yeni enfeksiyonları kontrol altında tutmayı umduğunu söyledi.

Enfekte olan ancak çalışmaya devam etmesi gerekenlerin yalnızca evden işyerine gidip gelmelerine izin verilecek.

Bu kişilerin yüz maskesi takacağını ve ayrı odalarda yemek yiyeceğini söyleyen Valek, yalnızca gereken durumlarda uygulanacak yeni kurallar kapsamına sadece birkaç yüz çalışanın gireceğini düşündüğünü de belirtti.

Sağlık Bakanı, "Önlemler, virüsün çalışan topluluğa bulaşma riskinin sıfır olmasını sağlayacak şekilde belirlenecek" dedi.

Hükümet halihazırda okullarda test yapılması emrini vermişti. Pazartesi gününden itibaren çalışanların haftada iki kez test olması gerekecek.
 


Valek, günlük vaka sayılarının gelecek hafta başında 20 bine, sonundaysa muhtemelen 50 bine çıkacağı öngörüsünde bulundu. Bu sayı, 25 Kasım'daki yaklaşık 28 bin vaka rekorunu açık ara geçiyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre hastanelerdeki virüslü kişi sayısı düşmeye devam ederek perşembe günü 1912 oldu.

Valek, hükümet stratejisinin Omicron'un nüfusta yayılmasını yavaşlatmak ve hastanelerin kapasitesinin aşılmasını önlemek olduğunu yineledi.

Çek Cumhuriyeti'ndeki yeni enfeksiyon sayısı kasımın sonundaki rekor seviyeden bu yana düşüşteydi fakat geçen hafta tekrar artmaya başladı. Omicron artık ülkede en sık görülen varyant.

Ülkede şimdiye kadar 2,6 milyona yakın vaka bildirildi. Bu yaklaşık 10,7 milyonluk bir ülke için devasa bir rakam.

Toplamda 36 bin 799 kişinin Kovid-19 yüzünden yaşamını yitirdiği Çek Cumhuriyeti, en vahim kişi başına düşen ölüm oranlarından birine sahip.

Reuters'tan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU