ABD Başkanlık Seçimleri: Trump’ın olası rakipleri kimler?

Demokrat Partili aday adayları Amerikan tarihindeki en farklı ve yenilikçi başkan aday adaylarını da içeriyor

Fotoğraf: The Independent

ABD’de 2020’de yapılacak başkanlık seçimleri kapsamında aday adaylarının televizyonda açık tartışma programlarına çıkmasına az bir zaman kalırken, Beyaz Saray için yarışan büyük bir politikacı grubu bulunuyor. Başkanlık görevini sürdürmek isteyen Trump ise, Demokratların ön seçimleriyle ilgili çeşitli yorumlar yapıyor.

Televizyon tartışmalarının ilki sadece birkaç hafta sonra yapılacak. Birçok aday adayı yüklü miktarda bağış topladığını, beklemediği halde aday gösterildiğini ve hatta seçim yarışında en önde bulunduğunu ileri sürüyor.

The Independent, 2020’de yapılacak başkanlık seçimleri için şu ana kadar aday adaylığını duyuran isimleri değerlendirdi.

 

biden afp.jpg
Joe Biden / Fotoğraf: AFP

 

Joe Biden

Eski ABD Başkanı Barack Obama’nın yardımcısı olan Joe Biden, 2020’de Trump’ın yerini almak için yarışacak Demokrat adayların arasında. Hayatı boyunca siyasetin içinde yer alan 76 yaşındaki Biden, birçok ankette galip gelen Bernie Sanders’la yarışı önde götürüyor.

Adaylığını duyurduğu videoda Biden, Beyaz Saray’ı 4 yıl daha Trump’a teslim etmelerinin “bu ülkenin karakterini sonsuza kadar değiştireceği” uyarısında bulundu.

Yaşını ön planda tutan Biden, Trump’tan 4 yaş büyük. Bu yüzden başkanlık için yarışacak “en nitelikli kişi” olduğunu ileri sürüyor.

Virginia eyaletinin Charlottesville kentinde 2017’de beyaz ırkın üstünlükçülerin gerçekleştirdiği protestoya Trump’ın verdiği karşılığı eleştiren Biden, ABD başkanını “nefret yayanla buna cesaretle karşı koyanlar arasında ahlaki bir eşdeğerlik belirlemekle” suçlamıştı.

Biden, “O anda, bu ulusa yönelik tehdidin hayatım boyunca gördüğümden daha farklı olduğunu anladım” demişti.

 

sanders afp.jpg
Bernie Sanders / Fotoğraf: AFP

 

Bernie Sanders

2016 seçimlerinde yenilikçi kanattaki seçmenler arasında favori olan, Vermont’un ömür boyu bağımsız senatörü Sanders; o dönem bazı kamuoyu yoklamalarında başkanlık seçimlerinde Trump’ı yenilgiye uğratacak en iyi seçenek olarak görülse de Hillary Clinton tarafından hezimete uğramıştı.

2020 seçimlerinde yeniden adaylığını açıklayan 77 yaşındaki Sanders, Başkan Trump’ı “patolojik bir yalancı” diye nitelendiriyor. Güçlü bir politika planı sunan Sanders, destekçilerine adaylığını duyurduğu e-postasında şu ifadelere yer verdi: 

Bugün ülke genelinde en az bir milyon kişiyle başlayacak olan benzersiz ve tarihi bir halk kampanyasının parçası olarak bana destek olmanızı istiyorum.

Kirsten Gillibrand

New York senatörü Gillibrand, 2018’deki Kongre ara seçimlerinde çok sayıda oy alarak bir dönem daha senatör oldu ve şimdi de başkanlık seçimi kampanyasını başlattı. Anketlerin çoğunda Demokrat seçmenler arasında yüzde birden daha az destek görmesine rağmen Gillibrand, diğer aday adaylarının çoğundan daha fazla eğlendiğini ileri süren güçsüz bir mesajla seçim kampanyasını sürdürüyor.

Julian Castro

Eski Teksas belediye başkanı ve eski konut ve kentsel gelişim bakanı Julian Castro, seçim yarışına gireceğini sadece ima etmişti. Yeşil Yeni Anlaşma’yı, ücretsiz üniversite eğitimini destekleyen Castro, 2020 yarışında kuşkusuz yenilikçi bir pozisyon aldı.

Rolling Stone dergisine röportaj veren Castro, “Kasım ayından sonra nihai bir karar vereceğim fakat bunu yapmaya niyetliyim” ifadesini kullandı.

O zamandan beri de beklenildiği gibi, bunu yaptı.

 

kamala-harris.jpg
Kama Harris / Fotoğraf: The Independent

 

Kamala Harris

Birçok Amerikalı, Kaliforniya senatörü ve ünlü savcı Kamala Harris’ı, Jeff Sessions’ın 2016 başkanlık seçimlerinde Rus yetkililerle temasına ilişkin Kongre oturumunda tanıdı. 

İlk Hint asıllı Amerikan senatör olan Harris, 21 Ocak’ta başkanlık yarışına katıldığını duyurmadan önce büyük bağışçılarla bir araya geldi. Harris, eğer başkan seçilirse ilk siyahi kadın başkan olacak. Kadın senatör, Amerikalıların geçmişe bakmaya ve destek oldukları bir lider için oy kullanmaya hazır ve istekli olduğuna inandığını söyledi.

Kamala Harris, William Barr’a Mueller raporundaki kanıtları şahsen kontrol edip etmediğini sorusunu da yöneltiyor.

John Delaney

Maryland eyaletinde 6. bölgeyi Kongre’de temsil eden Delaney, 2020 başkanlık seçimleri için aday adaylığını duyuran ilk Demokrat olarak dikkat çekiyor.

Iowa eyaletinde New York Times’a konuşan Delaney, “Bu iş için doğru kişi olduğumu düşünüyorum. Fakat insanlar benim kim olduğumu bilmiyordu ve hala da bilmiyor. Bu sorunu çözmenin yolu bana öyle geliyor ki işe erken başlamak ve herkesten daha fazla çalışmak” ifadesini kullandı.

 

 

Pete Buttigieg

İndiana eyaletinde South Bend belediye başkanı olan Buttigieg, Demokrat Parti’nin Beyaz Saray için yarışan ilk  eşcinsel siyasetçisi. 29 yaşındayken 100 binden fazla nüfusu bulunan bir ABD şehrine seçilen en genç belediye başkanı olan Buttigieg, donanmada yüzbaşı olarak görev yaptı.

Buttigieg kamuoyu yoklamalarında yarışta üst sıralara tırmanırken, İndiana’nın az tanınan bir belediye başkanı olmasına rağmen ulusal alanda daha fazla bilinen aday adaylarıyla eşit oranda bağış topladı.

Jay Inslee 

Donald Trump’ı Beyaz Saray’daki koltuğundan etme isteği taşıyan Demokrat aday adaylarının arasına iklim değişikliğinin yılmaz savunucularından Washington eyalet valisi Jay Inslee de katıldı. 

Daha önce Kongre’de Temsilciler Meclisi’nde görev yapan Inslee’nin, kendinden önce seçim yarışına katıldığını açıklayan ve “süper PAC’ler” (süper siyasi eylem komiteleri) olarak anılan grupların yardımlarını reddeden yenilikçi kanattaki aday adaylarının aksine, Demokrat Valiler Birliği’nin eski siyasi direktörü olan Corey Platt’ın öncülük ettiği Act Now On Climate grubundan kampanyası için bağış aldığı iddia ediliyor.

Huffington Post’a konuşan Platt, süper PAC’lerin desteğine ilişkin “O, iklim değişikliğinin bir numaralı önceliği olduğunu söyleyen biri. Biz onun adaylığını güçlendirmek ve desteklemek için buradayız” açıklamasında bulundu.

Tulsi Gabbard

Temsilciler Meclisi’nde Hawaii’yi temsil eden ve eski ordu doktoru olan Gabbard, 11 Ocak’ta başkanlık yarışına katıldığını duyurdu.

Ancak 37 yaşındaki siyasetçi aday adaylığını açıkladıktan sonra, kariyerinde daha önceki LGBT+ karşıtı söylemleri ve Suriye’de Beşar Esad’la görüşmesiyle kısa sürede tartışmalara neden oldu.

 

 

Elizabeth Warren 

Massachusetts senatörü olan Elizabeth Warren, Wall Street’in işleyişinin denetlenmesine verdiği büyük destekle ulusal alanda tanındı. Warren, 2020 başkanlık seçimleri kampanyası sırasında Kızılderili kökeniyle ilgili soruların da bulunduğu bazı büyük tartışmalarla doğrudan mücadele etmek zorunda kaldı. 

Uzaktan da olsa Amerikan yerlisi köklerini teyit eden raporu bir videoyla yayınlayan Warren, Başkan Trump’ın yönetiminin en acımasız eleştirmenlerinden oldu.

Andrew Yang

Siyaset dışından aday adaylığını ilan eden en ilginç isimlerin arasında New Yorklu girişimci Andrew Yang bulunuyor. Evrensel temel gelir meselesi üzerinde duran Yang, teknolojinin önümüzdeki yıllarda ABD’deki istihdamın üçte birini tehdit edeceğini ileri sürüyor ve Silikon Vadisi’ni vergilendirerek Amerikan ailelerini desteklemeyi planlıyor.

Cory Booker 

New Jersey senatörü olan Cory Booker, ceza hukuku reformuna ve ekonomik adalete destek veren bir videoyla yarışa katıldığını açıkladı.

Booker, bir defasında “Şehir merkezinde yoksulların oturduğu mahallede yaşayan tek ABD senatörü benim. Bu yıl binalarında silahlı olay yaşanan başka bir senatör var mıdır bilmiyorum” ifadesini kullandı.

Iowa gibi eyaletlere giden Booker, 2020’deki başkanlık seçimleri için “ciddi” bir kampanya yürütmek istiyor.

Beto O’Rourke

Temsilciler Meclisi’nin Teksas vekili olan O’Rourke, 2016’da Teksas’tan senatoya girmek için Cumhuriyetçi rakibi Ted Cruz’un karşısına çıktığında ülke genelinde adından söz ettirdi. Senato yarışını Cruz’a kıl payı kaybetse de birlik ve ilerlemeciliğe yönelik mesajlarıyla ülkedeki seçmenlerin dikkatini çekti.

O’Rourke, Joe Biden gibi diğer önemli aday adaylarının yarışa katıldıklarını ilan etmelerinin ardından kendisine neredeyse yarıya inen desteği artırmak için kampanyasını hızlandırmayı planlıyor.

Eric Swalwell 

Kaliforniya’dan Temsilciler Meclisi üyesi olan Eric Swalwell, Beyaz Saray’a seçilmek için yarışan Demokratlar arasında oldukça popüler bir isim olarak görülüyor. 37 yaşındaki Swalwell genç yaşına rağmen, 2018 Kongre ara seçimlerinde ülke genelinde Demokratlar için kampanya yürüttüğü sırada ulusal alanda tanındı ve destek topladı. 

Yenilikçi biri olarak yarışa katılan Swalwell, bireysel silahlanmanın kontrol altına alınmasının yanı sıra Rusların seçimlere müdahalesine ve Trump’a yönelik yolsuzluk iddialarına odaklanıyor.

Steve Bullock

Cumhuriyetçi bir mecliste ve seçim bölgesinde bulunan 53 yaşındaki vali Bullock, Demokrat Parti’nin değerlerini geliştiren merkezci bir Demokrat olarak yarışa katılıyor. Bullock, önümüzdeki yıl şubat ayında başkanlık seçimlerinde ilk ön seçimlerin yapılacağı Iowa eyaletindeki siyasi eylemlerinin körüklediği aylar süren spekülasyonları tartıştığı bir videoyla aday adaylığını ilan etti.

Bullock’ın şu andaki en büyük zorluğu, Demokrat aday adaylarının haziran ayında yapılacak ilk televizyon tartışmasına katılabilmesi için anketlerde yeterince bağış ve destek alması gerekliliği. Daha geniş bir ifadeyle, Trump destekçisi bir eyalette beyaz bir Demokrat olarak, Joe Biden’ın ağırlığı ve farklı bir partinin gelişimsel enerjisiyle, ön seçim engelini aşabilmek için çetin bir mücadeleyle karşı karşıya bulunuyor.

Seth Moulton 

Seth Moulton’ın ismi ilk kez 2014 yılında, Demokrat Parti’nin ön seçiminde, uzun yıllar Temsilciler Meclisi üyeliği yapan John Tierney’i yerinden etmesiyle duyuldu. Moulton, meşhur sömürge döneminde cadı davalarına ev sahipliği yapan Salem’in de aralarında bulunduğu Boston’ın kuzeyindeki şeridin, eyaletin 6. Kongre Bölgesi’ni temsil etti. Moulton, “vatanseverlik, güvenlik, hizmet sunmadan” bahsederek “bu ülkeyi bir araya getirecek” bir seçim kampanyası yürütmek istediğini söyledi.  

Moulton, “Bunlar çok uzun zamandır Demokratların Cumhuriyetçilere bıraktığı konular” dedi.

Marianne Williamson

Marianne Williamson 4 tanesi New York Times’ın çok satanlar listesine giren 13 dini kitap yazdı. Ancak Williamson anketlerde hemen hemen hiç destek bulamıyor.

CNN’in ülke genelinde son dönemde yaptırdığı kamuoyu yoklamasında yüzde 1 oranında destek bulan Williamson, Demokrat Parti içindeki yarışta bazı senatör ve diğer bilinen isimlerin arasında bulunuyor. Williamson, ilk televizyon tartışmasına katılabilmek için şartları yerine getirdi.

Tim Ryan

Tim Ryan kendisini Demokratların yenilikçi ve çalışan sınıflarını bir araya getiren aday adayı olarak göstererek başkanlık seçimlerine katıldı. 

Hobi amaçlı avcılığı destekleyen biri olmasına rağmen Ryan, merkezci bir siyasetçi olduğunda ısrar ediyor. Aynı zamanda kürtaj karşıtı olan Ryan, 2015 yılında kürtaj hakkını savunmaya başladı.

Wayne Messam

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Florida’nın Miramar belediye başkanı Wayne Messam, yönettiği bölgenin çevre dostu gelişme, üst düzey üretim ve büyük kurumsal faaliyetleriyle ABD’nin geri kalanının sahip olmak isteyeceği çok şeye sahip olduğuna inanıyor.

Messam, ABD’nin sürekli artan otomasyona karşı yetişkinleri ve çocukları eğiten ve onların uluslararası alanda daha iyi rekabet edebilmelerini sağlayan ekonomik bir plana ihtiyacı olduğunu söylüyor.

John Hickenlooper

John Hickenlooper, iklim değişikliğiyle mücadelede Yeşil Yeni Anlaşma ve Medicare for All sağlık sistemi gibi Demokratların şiarlarını desteklemek konusunda kaçamak yanıtlar veriyor. Bir zamanlar petrol şirketinde jeolog olarak çalışan Hickenlooper, Kongre’deki panelde enerji çıkarma tekniğinin güvenliğini anlatırken hidrolik yağı içtiğinden bahsetmesiyle eleştirildi.

Eski Colorado valisi Hickenlooper kendisini, siyasi olarak bölünmüş bir devlette sıkıntıların üstesinden gelen ve liberal hedefleri başaran bir birleştirici olarak görüyor.

Joe Sestak 

Seçim kampanyasında kendisini “Amiral Joe” diye niteleyen emekli donanma amirali Sestak da başkanlık seçimlerinde Trump’ın karşısında yer almak için Demokratların kalabalık aday adayları listesine katıldı. Sestak, seçilme ihtimali az bulunan adaylığını Iowa eyaletinde Waterloo kentinde savaş gazileri müzesinde duyurdu.

“ABD’nin köşesine çekilmesi” olarak tanımladığı olguyu kınayan Sestak, iklim değişikliğiyle mücadele etmek, kurumsal sorumluluk ve Çin’in jeopolitik tehdidinin üstesinden gelmek için güçlü bir eylem gerektiğini söyledi.

AP’den yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU