Kuzey Kore: ABD'nin yaptırımları açık bir provokasyondur

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, füze testlerinin meşru kendini savunma hakkı olduğunu bildirerek, ABD’nin kasıtlı olarak yeni yaptırımlar uygulayıp gerginliği artırdığını vurguladı

Kuzey Kore’de balistik füze denemesi  / Fotoğraf: Reuters

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA’nın haberine göre, Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kuzey Kore’nin son zamanlarda ‘yeni tip bir silah’ geliştirmesinin, sadece ulusal savunma kapasitesini modernize etme çabalarının bir parçası olduğuna dikkat çekildi. Bununla, belirli bir ülkenin hedef alınmadığı veya komşu ülkelerin güvenliğine zarar verilmediği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sözkonusu açıklamada, “ABD’nin Kuzey Kore’yi meşru müdafaa meşru kullanmakla suçlaması açık bir provokasyon ve gangster benzeri bir mantıktır” denilerek, ABD’nin çatışmacı bir duruş benimsemesi halinde ‘daha güçlü bir yanıt’ verileceği konusunda uyarıda bulunuldu.

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, çarşamba günü Kuzey Kore’nin silah programlarına ilk yaptırımlarını uyguladı.

Ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK), Kuzey Kore’nin füze ve nükleer silah geliştirmesini yasaklayan kararları ihlal etmekle suçlanan birkaç Kuzey Koreli kişi ve kuruluşa karşı harekete geçmeye çağırdı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’nin Kuzey Kore’ye karşı düşmanca bir niyeti olmadığını ve ön koşul olmaksızın müzakerelere katılmaya istekli olduğunu söyledi ancak füze denemelerinin ‘son derece istikrarsızlaştırıcı’ olduğunu ekledi.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin diplomasi ve diyalogdan bahsederken, eylemleri ile Kuzey Kore’yi ‘hala tecrit etme ve boğma politikası’ yürüttüğünü ifade etti.

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU