Alman vali Lübcke’yi öldüren kişi göçmen karşıtı çıktı

İçişleri Bakanı “Bu siyasi cinayet henüz tam anlamıyla aydınlatılmadı” dedi

Walter Lübcke / Fotoğraf: AP

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Kassel Valisi Walter Lübcke’yi öldüren aşırı sağcı kişinin suçunu itiraf ettiğini söyledi. 

Seehofer “Suçu tek başına işlediğini söylüyor ancak bu elbette ki bizler için soruşturmanın bittiği anlamına gelmiyor. Bu siyasi cinayet henüz tam anlamıyla aydınlatılmadı” diye konuştu.

Güvenlik gerekçeleri sebebiyle ismi tam açıklanmayan 45 yaşındaki şüpheli Stephan E’nin yakalanmasının ardından başka yetkililer ve kurumların da tehditler aldığı ve polisin bunları araştırdığı kaydedildi. 

Tehditlerin doğrudan Lübcke’nin cinayetiyle ilgili olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) üyesi Lübcke bu ay başında Hessen eyaletindeki evinin terasında başından vurularak öldürülmüştü. 

Lübcke Almanya Başbakanı Angela Merkel’in 2015’te Ortadoğu’daki savaştan kaçarak ülkeye sığınan mültecilerle birlikte başlayan göçmen yanlısı politikalarını destekliyordu.

Stephan E’nin 1980’lerden 2009’a kadar göçmen karşıtı başka suçlardan da hüküm giydiği biliniyor. Şüpheli ayrıca 1993’te Hessen eyaletinde mültecilerin barındığı bir merkeze de bombalı saldırı düzenlemişti.

 

 

Öte yandan CDU, aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisini nefret dilini kullanmak ve politik şiddete teşvik etmekle suçlayarak Lübcke cinayetinin suçunu paylaşması gerektiğini söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AfD ise suçlamaları reddederek kendi üyelerinin de sol kanadın kurbanları olduğunu ileri sürmüştü. 

Lübcke cinayeti Alman siyasetçileri hedef alan saldırıların son halkası oldu. 

Şu an Köln Belediye Başkanlığını yürüten politikacı Henriette Reker de 2015’te Frank S. adlı kişi tarafından bıçaklanmıştı.

Bir sonraki yıl öldürmeye teşebbüsten yargılanan Frank S.. Reker’i göçmenlere yönelik olumlu duruşundan dolayı bıçakladığını söylemişti.

Ajansların katkılarıyla hazırlanmıştır.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU