Hindistan’ın vurduğu uydunun enkazı hala Dünya yörüngesinde uçuyor

Hint yetkililer tüm enkazın 45 gün içerisinde yok olacağını söylemişti

Gökbilimci Jonathan McDowell enkazın Dünya'ya düşerek atmosferde yanmasının “bir yıl kadar sürebileceğini” tahmin ediyor / Görsel: The Independent

Adam Forrest - The Independent

Hindistan'ın tartışmalı füze testiyle havaya uçurduğu uydunun enkazının üç ay sonra hala dünya etrafında döndüğü belirtildi.

Hint yetkililer 27 Mart’ta yapılan ve ülkenin silah kapasitesini test etmeyi amaçlayan uydusavar saldırının ardından tüm enkazın 45 gün içerisinde yok olacağını vaat etmişti. 

Söz verilen tarihten sonra 6 hafta daha geçti ama uzman takipçiler yörüngede hala uydudan kalan düzinelerce parça uzay çöpü dolaştığını tespit etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden gökbilimci Jonathan McDowell, 41 enkaz nesnesinin hala yörüngede dolaştığını söyledi. McDowell enkazın dünyaya düşerek atmosferde yanmasının “bir yıl kadar sürebileceğini” tahmin ediyor.

NASA Başkanı Jim Bridenstine nisanda yaptığı açıklamada Hindistan'ın bir uyduyu imha etmesini Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (UUİ) astronotları tehlikeye atabilecek “korkunç, çok korkunç bir şey” olarak nitelendirmişti.

Hindistan’ın füze testinden sonra UUİ’deki riskin yüzde 44 arttığını söyleyen Bridenstine, “Uluslararası Uzay İstasyonu şu an güvende. Manevra yapmamız gerekirse yapacağız” dedi.

NASA patlamanın başlangıçta 400 adet moloz parçası oluşturduğunu saptadı. Bridenstine  “Eğer uzayı mahvedersek bunun dönüşü olmaz” diye konuştu.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı, “Misyon Şakti” diye adlandırdıkları uydusavar silah testinden kaynaklanan kalıntıları önemsemeyerek artıkların “birkaç hafta içinde yok olacağını ve Dünya’ya geri döneceğini” söylemişti. 

Hindistan’ın uydusavar testleri, Pakistan’la Keşmir sınırı nedeniyle yaşanan hava çatışmalarından sadece birkaç hafta sonra başladı. Hindistan Başbakanı Narendra Mori “Bu yeni teknoloji herhangi bir ülkeye yönelik değil” diye belirtmişti. 

 

 

Hollandalı uydu takipçisi Dr. Marco Langbroek ise Misyon Şakti’den iki aydan fazla bir zaman sonra, haziran başlarında yaptığı açıklamada patlama sonrası tespit edilen 92 büyük enkaz parçasından neredeyse yarısının hala yörüngede olduğunu söylemişti. 

Uydusavar testini “pervasız” diye nitelendiren Langbroek son enkaz yığınının “2021 ortalarına” kadar yörüngede kalabileceğini belirtmişti.

Geçen hafta Avrupa ve Birleşmiş Milletler ajansları tarafından yapılan ortak açıklamada uzay çöplerine karşı küresel bir eylem planlanması gerekliliğine dikkat çekilmişti. Açıklamada Dünya etrafında dönen enkazların temizlemesi gerektiği çünkü özel şirketlerin ve diğer yeni girişimcilerin fırlattığı uyduların da katılmasıyla yörüngedeki kalabalığın giderek arttığı vurgulanmıştı.

Uzay enkazı, Soğuk Savaş dönemi uzay yarışından bu yana sorun teşkil ediyor. Ancak uygun bir çözüm bulunamaması ve Çin ve Hindistan gibi ülkelerin uyduları yok etme kabiliyetini geliştirmiş olması sorunu daha da kötüleştiriyor.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren:  Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU