Bitcoin’in değeri marttan beri üç katına çıktı

Piyasa analistleri kripto paranın olağanüstü artışını açıklamakta zorlanıyor

Bitcoin'in değeri hızla artıyor ve nedenini kimse tam olarak bilmiyor / Görsel: The Independent

Bitcoin 2017’nin sonlarında ulaştığı 20 bin dolarlık (yaklaşık 115 bin TL) rekor değeri geçme yolunda ilerliyor.

Geçen haftadan bu yana fiyatı üç bin dolar artan Bitcoin an itibariyle 12 bin 800 dolar (yaklaşık 73 bin TL) civarında işlem görüyor. Bu, kripto paranın mart ayının sonundaki değerinin üç katından daha fazla.

Kripto para analistleri, Bitcoin değerindeki çarpıcı değişimi açıklamakta zorlanıyor. Bazılarıysa bu değişimin sebebi olarak Facebook’un kendi kripto para birimi Libra’ya dair son zamanlarda yaptığı açıklamaları gösterdi.

Buna göre teknoloji devi Facebook’un pazara olan ilgisi, kripto paralara olan ilgiyi de artırarak Bitcoin’in değerinin yükselmesine neden oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kripto para firması SFOX yaptığı açıklamada, “Facebook’un kişisel gizliliğe dair geçmişte sergilediği tutum, ironik biçimde, insanların Libra yerine herhangi bir şirketin kontrolünde olmayan Bitcoin’e yönelmesine neden olabilir” dedi.

Bitcoin’in değer kazanmasının nedenlerinden biri de kripto para endüstrisinin gelişmesine yardımcı olan ülkelerin dijital paraya yönelik düzenlemeleri olabilir.

NextHash kripto para firmasının CEO'su Ana Bencic, The Independent'e yaptığı açıklamada; “Malta, Dubai ve Fransa gibi ülkelerde olumlu yasal gelişmeler yaşanıyor” dedi.

Bencic sözlerine şöyle devam etti:

Bu kanunlar insanların kripto paralara duyduğu farkındalığı ve ilgiyi gösteriyor. Kripto paraların yasal olarak tanınmasıyla Bitcoin'i mülklerini az risk alarak artırmanın yolu olarak gören yatırımcı sayısı artıyor.

Öte yandani Bitcoin fiyatları öngörülemez olmaya devam ediyor. Ayrıca kripto paranın bir balon etkisi yaratacağından endişelenenler de var.

Bitcoin, 2017’de ulaştığı zirveden sonra hızla gerilemiş ve iki aydan kısa bir süre içinde değerinin yarısından fazlasını kaybetmişti.

Ancak fiyatının yükselmeye devam etmesiyle Bitcoin'e olan ilgi de büyük ihtimalle artmaya devam edecek.

Fiyat ve ilgi arasında anlamlı bir korelasyon olduğunu kanıtlayan çalışmalar ilginin artmasıyla fiyatların da yükseltmeye devam edeceğini öne sürüyor. Ancak bu durum 2017’de olduğu gibi hızla değişebilir.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU