Madagaskar iklim krizinin cephe hattında

İklimin gelişmekte olan dünya üzerindeki etkilerinin Grand Sud'daki kuraklıktan daha acil ve daha şiddetli bir örneğini bulmak zor

"Madagaskar'da iki yıldır peş peşe kuraklık yaşanıyor" (AP)

İngilizcedeki "kusursuz fırtına" tabiri Madagaskar'ın güneyinde Grand Sud olarak bilinen üç bölge için kullanıldığında ortaya acı bir ironi çıkıyor. Burada kontrol edilemeyen etmenlerden (kuraklık, göçmen çekirgeler, istilacı solucanlar) ötürü yaşanan kusursuz bir fırtına, hep beraber bir milyondan fazla insanımızın yeterli gıda bulmakta zorlandığı mevcut duruma yol açtı.

Öte yandan kusursuz bir fırtına tam da bölgede eksik olan şey. Bölgeye ocağa kadar süren son yağış mevsiminde normal yağış miktarımızın yüzde 50'sinden daha azı düştü, bu da mayıstaki yıllık hasatta yüzde 60'lık kayıplara neden olarak Malgaş halkından yaklaşık 1,5 milyon kişiyi yeterli suya, sanitasyona ve hijyene erişimden mahrum bıraktı.

UNICEF'e göre, bir önceki yılın sadece yüzde 6'lık oranına kıyasla bu yılın başında halkın yüzde 69'u kuraklıktan etkilenmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki yıldır peş peşe kuraklık yaşanıyor. Bu, 1981'den beri görülen en kötü kuraklık ve iklim değişikliğinin bu durumun ana nedenlerinden bir olduğu ortada. Gerçekten iklimin gelişmekte olan dünya üzerindeki etkilerinin Grand Sud'daki kuraklıktan daha acil ve daha şiddetli bir örneğini bulmak zor. Bölgedeki topluluklar su kıtlığına bağlı sorunlardan, bunun sonucunda doğan ve yetersiz beslenmeleri, suya, sanitasyona ve hijyen hizmetlerine erişememeleri yüzünden ortaya çıkan sağlık sorunlarından mustarip.

Madagaskar hükümeti olarak bizler hem acil durumun yarattığı kısa vadeli gereksinimlere yanıt veriyoruz hem de uzun vadeli yapısal zorluklara göğüs geriyoruz. İnsani yardım sağlamak için bünyesinde tıbbi ve besleyici rehabilitasyon merkezleri barındıran Ulusal Müdahale Planı'nı ve Grand Sud Caravan'ı başlattık. 

Yerel koordinasyonu güçlendirmek için küresel ortaklarımızla birlikte Kere Karşıtı Operasyonel Komuta Merkezleri ("kere" Malgaşça'da kıtlık anlamına gelir) kurduk. Son üç ayda tankerlerle 250 bin kişiye 50 bin metreküp su ulaştırıldı.

Su, Sanitasyon ve Hijyen Bakanlığı'ndaki (WASH) meslektaşlarım da güneyde 425 yeni su dağıtma noktasının kurulmasını ve halihazırda var olan 1323 su dağıtım noktasının da güneş enerjisine geçişini kapsayan yoğun bir program başlattı.

Geçen ağustosta tarihte görülen en yüksek seviyede özel çekme hakları için Uluslararası Para Fonu'yla (IMF) bir anlaşmaya vardık. Hemen kullanıma sokulan bu fonların Kovid-19 sonrası ülkenin dayanıklılığına ve ekonomik toparlanmasına hizmet etmesi amaçlanıyor. Buna altyapı, yenilenebilir enerji, güneyde su temini ve yetersiz beslenmeyle mücadele gibi büyük öneme sahip çeşitli alanlarda geliştirme projeleri da dahil.

Ve bölgedeki su yönetimi ve altyapısının yetersiz olduğunu kabul ediyoruz, bu sebeple kuraklığın temel sebeplerini araştırmak ve dayanıklılık oluşturmaya başlamak amacıyla Grand Sud Acil Durumu Semineri'ni başlattık. Bu tartışmaların merkezinde 13 maddelik taslağıyla ulusal yaşam standardını yükseltmeyi amaçlayan Madagaskar Gelişme Planı'mız yer alıyor.

Maliye bakanlığı görevini yürütürken bütün departmanlardan gelen ulusal pastadan daha büyük bir dilim alma talebini idare etmek zorundayım. Su, sanitasyon ve hijyene ayrılan paranın ikiye katlanması çağrıları sonucunda bu ay yapılan bir artışı takiben artık bu toplam bütçenin yüzde 3'ünü temsil ediyor.

Ama bunu tek başımıza yapamayız. Birçok önemli uluslararası kurum ve kuruluşun desteğinden yararlanıyoruz. Sadece bölgedeki yaklaşık 1,5 milyon insanın su, sanitasyon ve hijyen gereksinimlerini karşılamak için gelecek mayısa kadar yaklaşık 6 milyon dolara ihtiyacımız var. Grand Sud'un üç bölgesinde halkın üçte birinden daha azının iyileştirilmiş içme suyuna erişimi var. Bu durum insanları doğası gereği arz ve temizlik belirsizliğinin hüküm sürdüğü yüzey suyuna bel bağlamak zorunda bırakıyor.

COP26'da özel sektörün yanı sıra ulusal ve uluslararası potansiyel bağışçılarla cesaret verici bir dizi yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirdik. Özel sektör liderlerinden ve önemli hükümetlerden olumlu destek ve finansal taahhütler aldık fakat topluluk düzeyinde çalışanlarla işbirliği içinde bu kaynakların onlara en çok ihtiyaç duyanlara gitmeye devam ettiğinden emin olmamız gerekiyor.

İleriye baktığımızda iklim fırtınasının gözünde olan bizler için uyum fonlarına erişim çok önemli. Dünya liderlerinin ve hükümetlerin COP26'da verilen iklim finansmanı taahhütlerini yerine getirmesini ve uyum için vaat edilen fonların en kritik krizlerle karşılaşanlara yardım edeceğini umuyoruz.

Rindra Hasimbelo Rabarinirinarison, Madagaskar Ekonomi ve Maliye Bakanı'dır



https://www.independent.co.uk/climate-change/opinion

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU