Güney Amerika'nın kadim uygarlığı, halkı yönetmek için halüsinojen maddelere ve biraya başvurmuş

Uzmanlara göre bu strateji İnkalara da ilham vermişti

Araştırma ekibi, Wari halkını daha iyi anlamak için Quilcapampa bölgesinde 2013'ten 2017'ye kadar kazı yaptı (Kraliyet Ontario Müzesi)

Peru'daki tarihi yerleşim bölgesi Quilcapampa'da yapılan kazılar sırasında Wari Medeniyeti'nin siyasi yapısına dair önemli bulgular elde edildi.

MS 500 ve 1000 arasında bugünkü Peru'da gelişen Wari Medeniyeti, incelikle dokunmuş tekstil ürünleri ve yontma çanak çömleklerinin yanı sıra yolları ve tarımsal faaliyetleriyle tanınıyordu. Wari halkının inşa ettiği yollar daha sonra İnka İmparatorluğu'na dahil edilmişti.

Hakemli bilimsel dergi Antiquity'de yayımlanan yeni araştırma Wari liderlerinin halüsinojenik ilaçları ve birayı halk üzerindeki kontrolü sağlamlaştırmak ve ilişkileri güçlendirmek için kullandığını gösterdi.

Wari yerleşimcileri Peru'nun güneyindeki Sihuas Vadisi'nde yer alan Quilcapampa'yı 9. yüzyılda kurmuştu. Kraliyet Ontario Müzesi'nden arkeologlar zaman içinde bu bölgede bir milyondan fazla botanik kalıntı keşfetmişti.

Yeni araştırmada da Quilcapampa'da bulunan ve binlerce yıldır halüsinojen olarak kullanılan vilca ağacının tohumlarının botanik kalıntıları analiz edildi.

Analize göre toplu ziyafetler sırasında, molle ağacından yapılan "chicha" adlı bira benzeri bir içeceğe bu halüsinojenik tohumlar ekleniyordu. Böylece her iki ürünün de psikoaktif etkileri artırılıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Wari seçkinleri, sosyal ilişkileri güçlendirmek ve liderliğin misafirperverliğini vurgulamak için halüsinojen maddeyi ortak şölenlere dahil ediyordu.

Araştırmacılar, bu stratejinin Wari liderliğinin siyasi kontrolünü güçlendirmesinde önemli bir rol oynadığını düşünüyor.

Araştırma makalesinde, "Bu liderler unutulmaz, toplu psikotropik ziyafetler sunabildi ve bu ziyafetlerin bireyler tarafından bağımsız olarak gerçekleştirilmemesini garanti altına aldı" diye yazıldı.

Analize göre vilca ağacından bu maddeleri hazırlamak zor bir süreçti ve bunu yapabilen Wari seçkinlerine özel bir statü kazandırıyordu.

Bulgular bu uygulamanın bölge siyaseti açısından önemli olduğuna işaret ediyor. Zira daha sonra bu topraklarda hakimiyet kuran İnka İmparatorluğu da Wari'nin bu tarzını izlemişti. Ancak onlar vilca yerine büyük miktarlarda mısır birasının tüketimini tercih etmişti.

Araştırmanın başyazarı Matthew Biwer, "Bu, And Dağları'nda siyaset ve halüsinojenlerin kullanımı açısından bir dönüm noktasıydı" ifadelerini kullandı.

 

220111173142-01-wari-empire-peru-beer-exlarge-169.jpg
Ziyafetlerde halüsinatif içeceğin bu seramik kaplardan içildiği düşünülüyor (Kraliyet Ontario Müzesi)

 

Wari toplumunun kesin yapısı tartışılmaya devam ediyor ama arkeologlar daha önceki kazılarda kadınların en üst yönetim organlarında görev aldığına dair kanıtlar ortaya koymuştu. 2013'te yapılan kazılarda üç kraliçeye ait mezarlık keşfedilmişti.

Ayrıca Wari medeniyetinde çağdaşı bütün medeniyetler gibi din, toplumsal ve siyasal hayatın merkezinde yer alıyordu.

Huari Medeniyeti diye de adlandırılan Wari halkı, MS 600 civarında Peru'nun orta dağlık bölgelerinde ortaya çıktı. Wariler kendilerinden önceki Moche ve sonraki Chimu kültürlerinin topraklarının büyük kısmında baskın hale gelmişti.

Medeniyet, Peru'nun kuzeyinden Şili sınırına yakın güney bölgelere ve kıyıdan And Dağları'nın dağlık bölgelerine kadar uzanıyordu.

Ancak yüzyıllar süren kuraklık MS 1000 civarında Wari Medeniyeti'nin çökmesine neden olmuştu.

 

Independent Türkçe, Heritage Daily, CTV News, Daily Mail, CNN International

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU