Toyota'nın basketçi robotu Guinness rekorlar kitabına girdi

Toyota’nın, yüzde 100 sayı isabetiyle oynayan yapay zeka robot basketbolcusu CUE3, NBA oyuncularını kıskandıran performansıyla Guinness rekorlar kitabına girmeyi başardı

Otomobil üreticisi Toyota'nın mühendis ekibi, 2017 yılında her atışta basket atabilecek bir robotu geliştirmenin eğlenceli olabileceğini düşündü.

Mühendisler, Nisan 2019'da CUE3 adını verdikleri robotu üçüncü kez yeniden imal ettiklerini açıkladı.

Toyota'dan yapılan açıklamaya göre, boyu 204 santimetre, ağırlığı ise 56 kilogram olan robot CUE3 şutör gard pozisyonunda oynuyor. 3 sayılık atışlardaki yüzde 100 sayı istatistiği ile takımının sayı yükünü sırtlayan yapay zeka robot basketbolcu, gösterdiği performansla parmak ısırtıyor. 
 

Toyota Robot1-AA.jpg
Fotoğraf: AA


CUE3, Japon profesyonel basketbol tarihinde Alvark Tokyo takımına kayıtlı yapay zekaya sahip ilk profesyonel basketbol oyuncusu robot olma unvanını da elinde bulunduruyor. 

Yapay zekaya yatırımlarıyla yaşamın her alanında kullanılabilecek robotları geliştirmeye devam eden Toyota, ürettiği robotların neler yapacaklarının bir göstergesi olan CUE, CUE2 ve daha da geliştirilen CUE3 ile Guinness rekorlar kitabına da giren ve geliştirme aşaması altı ay süren robot basketbolcu, bağımsız bir şekilde iki ayağının üzerinde rahatlıkla durabiliyor. 
 

Toyota Robot-AA.jpg
Fotoğraf: AA


CUE3 ardışık olarak serbest basketbol atışları için Guinness Dünya Rekoru'nu kırmaya çalıştı ve başardı. CUE3'ün dünya rekoru girişimi için ilk hedefi bin basket atışıydı ve başarılı oldu.

Mühendisler, yaklaşan Tokyo Olimpiyatları için 2020 sayılık için yeni bir hedef belirledi. 

Proje lideri Tomohiro Nomi, "Artık yeni şeyler denemek isteyenler için daha fazla fırsat varmış gibi hissediyorum. Bu yüzden eğer birileri bunu izler ve 'yeni bir şey yapmak istiyorum" diye düşünürse gerçekten çok mutlu olacağım" dedi. 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU