Türkiye-Ermenistan görüşmesi öncesi AFP, Kars'tan bildirdi: Sınırlar açılacak mı?

"Artık herkes için barış içinde yaşama vakti geldi"

Terk edilmiş kiliselerin bulunduğu Akyaka'da halk, Türkiye-Ermenistan görüşmelerinin olumlu sonuçlanmasını ve bölgenin yeniden canlanmasını umuyor (AFP)

Fransız haber ajansı AFP, Kars'ın doğusundaki Ermenistan sınırında yer alan Akyaka ilçesindeki yurttaşlarla konuştu.

Türkiye ve Ermenistan arasında normalleşme adımları kapsamında tarafların yarın Rusya'nın başkenti Moskova'da görüşmesi planlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ekimde Ermenistan'ın Azerbaycan'la ilişkilerini geliştirmesi şartıyla Ankara ve Erivan arasındaki siyasi sürecin yeniden canlanabileceğini belirtmişti.

Ankara, eski Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç'ı, Erivan ise Parlamento Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan'ı özel temsilci olarak görüşmelerde görevlendirmişti.

Fransız haber ajansı, Moskova görüşmeleri öncesinde Ermenistan hükümetinin "soykırım iddiaları" konusunu bu görüşmelerin dışında bırakma önerisinde bulunduğunu da yazdı.

"Sınır dünyaya açılan tek penceremiz"

Akyaka Sınır Kapısı, 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla Ermenilerle Azeriler arasında çıkan Birinci Dağlık Karabağ Savaşı'nın ardından 1993'te kapatılmıştı.

AFP'ye konuşan Akyaka Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Müdürü Engin Yıldırım, "1993'te sınır kapatıldığından beri bölgemiz ülkenin kör noktası haline geldi. Sınır şimdi bizim dünyaya açılan tek penceremiz" dedi.
 

akyaka1.jpg
Akyakalılar artık tren istasyonuna "nostalji istasyonu" diyor (AFP)


Sınır kapatılmadan önce Akyaka'daki tren istasyonundan yapılan seferlerle Türkiye ve Ermenistan arasında hem seyahat hem de ticaret düzenleniyordu.

Yıldırım, Akyakalıların diplomatik ve siyasi gelişmeleri yakından takip ettiğini belirterek "Hükümetimiz sınırı açma yanlısı, Ermenistan'ın da öyle olduğuna inanıyorum. Bizim Ermenilerle bir sorunumuz yok, onların da bizle bir sorunu yok" ifadelerini kullandı.

19. yüzyıldan kalma Karabağ adlı otelin sahibi Gaffar Demir de bölgeye artık barışın gelmesini istediğini söyleyerek "Yolumuz var, demiryolumuz var ama Ermenilerle ilişkimiz yok" dedi.

"Herkes için barış vakti"

Bölgede Gürcü, Azeri, Kürt ve diğer etnik kökenlerden kişilerin de yaşadığını belirten Demir, "Herkes için artık barış içinde yaşama vakti" ifadelerini kullandı.
 

akyaka2.jpg
Demir, iki ülke arasındaki sınırın kapalı kalmasının ekonomik açıdan çok anlamsız olduğunu söyledi (AFP)


Eski Kars Valisi Naif Alibeyoğlu, "Bazı fanatik unsurlar söz konusu olabilir fakat bizim halklarımız arasında bir düşmanlık yok" derken, eski valinin kardeşi ve yerel televizyon kanalı Serhat TV'nin kurucusu Alican Alibeyoğlu ise "Birbirimize benziyoruz, aynı şeyler hakkında gülüyoruz ve ağlıyoruz" dedi.



Independent Türkçe, France 24, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU