Metaverse çılgınlığı, Sovyetler Birliği dönemine benzetildi

"Daha tamamen inşa edilmeden önce kötü bir fikrin kokusunu alabilirsin"

Decentraland, Metaverse'ün en popüler platformlarından biri (Reuters)

Teknoloji girişimcisi Phil Libin dün yaptığı açıklamada, son dönemin popüler konusu Metaverse'e dair duyulan heyecanı Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminde yapılan propagandaya benzetti.

Uzmanlara göre Metaverse, aslında çok oyunculu ilk video oyunları çıktığından beri, yıllardır hayatımızdaydı. Ancak geçen yıl Facebook'un adını Meta olarak değiştirmesi ve sanal gerçeklik / artırılmış gerçeklik gözlüklerini tanıtmasıyla hızla popülerleşti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Not alma uygulaması Evernote'un kurucusu ve video konferans uygulaması Mmhmm'in CEO'su Libin ise teknoloji şirketlerinin Metaverse girişimlerinden şüphe duyduğunu söyledi. Başarılı girişimci, Metaverse çılgınlığını SSCB yönetiminde verilen vaatlerle karşılaştırdı.

Libin 1972'de SSCB döneminde Leningrad'da doğdu. Leningrad'ın şu anki adı St. Petersburg.

"Sovyetler Birliği'nde birinci sınıfa gittim. Pek çok Sovyet propagandasına maruz kaldım" diyen Libin, küçükken kendisine sürekli şunların söylendiğini aktardı:

Komünizm henüz yok. Henüz komünizmi kurmadık. Komünizme doğru gidiyoruz. Fakat henüz komünizm değil. Etrafında gördüğün bu korkunç yer komünizm değil. Ona doğru gidiyoruz. Komünizm buraya geldiğinde harika olacak.

Libin, "Daha tamamen inşa edilmeden önce kötü bir fikrin kokusunu alabilirsin" dedi:

Yani 'Evet, Metaverse henüz yok. Hayır, hayır bütün bunlar, bütün bu aptal, işe yaramaz ve berbat şeyler Metaverse değil. Metaverse geliyor' lafını duymak istemiyorum.

50 yaşındaki, Mark Zuckerburg'ün şirketi Meta'yı da eleştirdi. Şirketin sanal gerçeklik dünyasını "Yaratıcı olmayan kişi ve şirketlerin esasen iyi fikir eksikliğini örtbas ettikleri bir cila" diye niteledi:

Bir yanım bundan nefret ediyor. Bir yanımsa bundan korkuyor. Fakat bunun son derece aptalca olduğunu düşünüyorum. Yani aslında korkacak pek bir şey yok.

Sanal gerçeklik gözlüklerinin Metaverse için büyük bir engel teşkil ettiğini de savunan Libin şöyle konuştu:

Sanal gerçeklik, bunların hiçbirini gerçekleşmeyeceğini garanti ediyor. Çünkü kimse yüzüne sarılı plastik bir şeyle fazla zaman geçirmek istemez.

Bazı uzmanlar 2030'a gözünü dikti

Öte yandan Libin'le farklı görüşe sahip kişiler de var. ABD merkezli strateji danışmanlığı firması Future Today Institute (Gelecek Bugün Enstitüsü) yöneticilerinden Melanie Subin, geçen hafta yaptığı açıklamada 2030'a kadar "insanların büyük bir kısmının bir şekilde Metaverse'te olacağına" inandığını söylemişti.

Üç boyutlu yazılım programları geliştiren teknoloji girişimi Cesium'un CEO'su Patrick Cozzi de "Giyilebilir, artırılmış gerçeklik cihazları bugünkü akıllı telefonlar kadar yaygın olabilir" ifadelerini kullanmıştı.

 

Independent Türkçe, Insider, Futurism

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU