Seyşeller, 20 yıl önce Birleşik Arap Emirlikleri'nin hediye ettiği 50 milyon doları arıyor

Halk parayı geri istiyor

Altı sanığın da yargılanması sürüyor (Reuters)

Seyşeller, 20 yıl önce ülkeye yapılan 50 milyon dolarlık yardımı arıyor.

Doğu Afrika ülkesinde, 2019'da hayatını kaybeden eski Cumhurbaşkanı France-Albert René'nin çevresinin parayı hortumladığı düşünülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu para, 2002'de döviz sıkıntısı çeken ülkeye Birleşik Arap Emirlikleri tarafından hediye edildi. Bağışla pirinç, un ve yağ gibi temel ihtiyaçların karşılanması hedefleniyordu.

Ancak halk bu bağıştan hiçbir zaman yararlanamadı. Savcılar, kamu kuruluşlarının özelleştirilerek paranın aklandığını ve dünyanın dört bir yanındaki banka hesaplarına gönderildiğini düşünüyor.

Olayla ilgili şimdiye kadar 6 kişi tutuklandı. Bunlar arasında René'nin eski ekonomi danışmanı ve iş insanı Mukesh Valabhji'yle eşi Laura Valabhji, René'nin oğlu ve eski yarbay Leslie Benoiton var. Eski Maliye Bakanı Maurice Loustau-Lalanne ve aynı bakanlıkta görev yapan Lekha Nair da suçlananlar arasında. Listedeki son kişiyse René'nin eşi Sarah René.

Nair ve Loustau-Lalanne kefaletle serbest kalırken diğerleri hala parmaklıklar arkasında bulunuyor.

Tutuklananlardan ikisinin evinde silah deposunun bulunması da skandalı büyüttü. Ekim 2020'de iktidara gelen Wavel Ramkalawan seçim kampanyasında da yolsuzluğu savaş açma sözü vermişti.

Ramkalawan, BBC'ye yaptığı açıklamada "Bu silahlar neden saklanıyordu?" diye sordu.

Ayrıca paranın bir kısmının banka hesaplarında olduğu ve 20 yıldır faiz işlediği varsayılıyor. Cumhurbaşkanı da "50 milyon doların şimdiye kadar yüzlerce milyon dolar olduğunu umuyoruz. Hepsini geri almayı umuyoruz" dedi:

Bu yönetim yolsuzluğa karşı sıfır tolerans politikası izliyor. Seyşeller halkına ait olan bu paranın her kuruşunu devletin kasasına geri döndürmeye çalışacağız. Bu suç affedilmeyecek.

Kayıp parayı ve suçluları soruşturan Yolsuzlukla Mücadele Komiseri May de Silva da BBC'ye gizli bir ofiste konuştu. Silva, görevi gereği tehlike altında olduğunu ve devletin, güvenliğini sağlamak için ayarlamalar yaptığını söyledi:

Aldığımız kararlar üst düzey pozisyonlarda yer alan kişileri etkiliyor. Konumları çok güçlü. Sadece Seyşeller'de değil, aynı zamanda yurtdışında da iyi bir ağları var.

Öte yandan yaklaşık 100 bin kişinin yaşadığı ülkede halk, paranın bulunacağından umutlu. "50 milyon dolar Seyşeller'e bir hediyeydi ama biz bunu alamadık" diyen Derrick Labrosse adlı balıkçı, Ramkalawan yönetimine güveniyor:

İktidardaki hükümetin, yolsuzluğu bitirmede çok ciddi olduğunu biliyorum. Daha öncekiler sadece konuşmuştu. Ancak şimdi birilerini yakalıyorlar... Hepimiz paramızı geri istiyoruz.

 

Independent Türkçe, BBC, Seychelles News Agency

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU