Karbondioksit geri dönüşüm endüstrisi ABD ve Çin'de yayılıyor

Petrol endüstrisinin geleceğine dönük ana zorluk yeni karbondioksit geri dönüşüm teknolojisinin hızlı bir şekilde geliştirilmesi ve petrolün diğer enerji kaynaklarına karşı ekonomik rekabetçi konumunu sürdürebilmesi için maliyetinin azaltılmasında yatıyor

Fotoğraf: Reuters

Karbondioksit geri dönüşüm endüstrisi politikası, petrol ve gaz üretimi sırasında salınan karbondioksiti yakalamayı, daha sonra tekrar havaya salmadan endüstriyel olarak kullanmak için boş kuyularda veya mağaralarda depolamayı amaçlıyor.

Nispeten yeni olan bu endüstri henüz araştırma ve geliştirme aşamasında. Açık havadaki karbondioksiti yakalayıp depolamaya yönelik türünün ilk tesisi 2021 yılında devreye alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karbondioksit geri dönüşüm endüstrisi, petrolün (petrol ve gaz) emisyonlardan temizlenmesi için gerekli bir süreç ve temiz petrolün yüzyılın ortasına kadar karbon nötr kampanyasına katkıda bulunan kullanılabilir enerjiler listesine dahil edilmesinin önünü açıyor.

Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Umman Sultanlığı da dahil olmak üzere bir dizi Arap petrol ülkesinde bununla ilgili planlamalar yapıldı ve projeler geliştirildi. Suudi Arabistan ve BAE'de şimdiden bu tür projelerin üretim ve ihracata başlayanlar var.

Bu teknolojinin önemi, karbon nötr çağında petrol kullanımını desteklemesinde yatıyor. Zira bu durumda sıfır emisyonlu petrol elde etmek mümkün olacak ve petrol daha uzun süre enerji sepetinde kalacak.

Bu sepet içinde petrol tüketiminin yüzdesinin gelecekte değişmesi bekleniyor. Nedeni de fiilen kullanılmaya başlanan ama büyük petrol tüketiminin boyutuyla karşılaştırıldığında (günde yaklaşık 100 milyon varil) henüz mütevazı düzeyde kalan sürdürülebilir enerjilerin artan rekabetidir.


Petrol endüstrisinin geleceğine yönelik ana zorluk, yeni karbondioksit geri dönüşüm teknolojisinin hızlı bir şekilde geliştirilmesi ve petrolün diğer enerji kaynaklarına karşı ekonomik rekabetçi konumunu sürdürebilmesi için maliyetinin azaltılmasında yatmaktadır.

Bu yeni endüstrinin, sıfır emisyon çağına katkıda bulunacak bir enerji kaynağı olarak petrol ve gazı temizlemek için kullanımının kabul edilmesi bir diğer temel zorluktur.

Bu bağlamda hem ABD hem de Çin'deki gelişmeler, yeni fabrikaların inşası veya geliştirilmesi için araştırmaların yoğunlaştırılması yoluyla bu yeni endüstriye verilen desteğin arttığını göstermektedir.

Her iki durum da bu, endüstrinin yayılmasına veya kendisiyle ilgili bilimsel araştırmaların gelişmesine, sıfır emisyon çağında temiz petrol tüketme olanağına, bu yüzyılın ortasında ulaşılmak istenen karbon nötr hedefinden sonra da petrol kullanımının sürdürülmesine yardımcı olacaktır.

Washington, ABD'de hayal kırıklığıyla sonuçlanan ilk karbondioksit geri dönüşüm projelerinden 10 yıl sonra, şimdi destek ve gelişim için bu projelere kredi ve yardım sağlıyor.

Federal Hükümet Sorumluluk Ofisi aralık ayındaki raporunda, karbondioksit geri dönüşümüyle ilgili önceki olumsuz görüşün revizyonunu desteklediğini belirtti.

Bu görüş, Federal Büro tarafından talep edilen reformları destekleyen gözlemciler ve analistler tarafından memnuniyetle karşılandı. Destek çağrıları, ilk olarak 2018 yılında onaylanan kredilerin ve yardımların karbon geri dönüşüm endüstrisi teknolojisinin geliştirilmesi amacıyla bilimsel gelişime yönlendirilmesinin önemine odaklandı.

Keza maliyetinin azaltılması olasılığına, özel ve kamu sektörlerinin çaba ve finansman iş birliği ile karbondioksit emisyonlarını azaltmaya yönelik ABD politikasını uygulamanın önemine de…


En önemlisi şu ki Başkan Joe Biden yönetimi, karbondioksit geri dönüşüm endüstrisi politikasına desteğini açıkça ifade etti. Günlük dijital enerji bülteni EHS Market'e söz konusu geri dönüşüm endüstrisi, 2030 yılına kadar karbondioksit emisyonlarını neredeyse yarı yarıya azaltma ve yüzyılın ortasında da karbon nötr hedefine ulaşma çabalarının bir parçası olacak.

ABD Çevre Kalitesi Konseyi, ABD'nin bu sektöre bakışındaki değişikliği vurgulamak için Temmuz 2021'de yayınladığı raporda şu değerlendirmelerde bulundu:

ABD, Başkan Biden'ın 2050'de karbon dioksitemisyonlarını sıfırlamaya yönelik iddialı ekonomik programını gerçekleştirmek için büyük miktarda karbondioksit emmeyi amaçlayan kalıcı bir politika uygulamalıdır.


EHS Market Bülteni'ne göre şu an ABD'de faaliyet gösteren veya açıklanmış 72 karbondioksit geri dönüşüm projesi bulunuyor. Faaliyette olan projeler yılda yaklaşık 25 milyon metrik ton karbondioksiti emebiliyorlar.

EHS'nin kasım ayında yayınlanan bir diğer raporunda belirtildiği gibi; yılda ek 85 milyon metrik ton emme kapasiteli yeni bir teknoloji geliştirilme aşamasında.

Enerji alanında uzman olan bu medya kuruluşu, ABD'nin sıfır emisyon politikasına bağlı kalması için ABD karbondioksit geri dönüşüm endüstrisinin kapasitesinin her 5 yılda bir ikiye katlanması gerektiği tahmininde bulunuyor.


Çin'e gelince; içinde bulunduğumuz ocak ayında karbondioksit geri dönüşüm endüstrisi alanında bir pilot proje başlattı. Buna ek olarak Çinli uzmanlar söz konusu modern endüstri için ülkelerinde yeni bir sistem benimsenmesini ve bu alanda büyük projeler için daha fazla teşvik fonu tahsis edilmesini öneriyorlar.

Sinopec Şirketi aralık ayının sonunda, Jiangsu Eyaleti'nde karbondioksit geri dönüşümü, depolama ve yeniden kullanımı için yıllık 200 bin metrik ton kapasiteli pilot tesisin faaliyete başladığını duyurdu.

Çin, dünyanın en çok sera gazı yayan ülkelerinden biri konumunda. Bu nedenle Çin ile ilgili yayınlanan birçok raporo göre karbondioksit geri dönüşüm endüstrisinin, ülkenin sıfır emisyon politikasında önemli bir rol oynaması bekleniyor.
 


EHS Market'e göre Çin'de faaliyet gösteren, yılda 4 milyon metrik ton karbondioksit emme kapasitesine sahip yaklaşık 23 fabrika var. Bunların arasında her biri yılda 400 bin metrik ton kapasiteli 15 küçük ölçekli pilot tesis de bulunuyor.

EHS Market, Çin'in şu an kurmak niyetinde olduğu mega tesisleri planlanma politikalarını desteklemek için karbondioksit geri dönüşüm endüstrisi alanında çok sayıda pilot tesis işlettiğine dikkat çekiyor.

Çin, emisyonları işlemden geçirirken hangi teknolojiyi kullanacağına henüz karar vermiş değil. Halihazırda petrol üretimini artırmaya ve karbondioksit emisyonlarının azaltılmasından nasıl daha fazla faydalanabileceğine odaklanmış durumda.


Büyük ülkelerdeki karbondioksit geri dönüşüm endüstrisine olan bağımlılığın yanı sıra bu yeni endüstrinin geliştirilmesiyle ilgili bilimsel deneylere mali desteğin artmasının, karbon nötr çağında temiz petrolün rolünü sürdürmesinde iki olumlu unsur olduğunu söylemeye gerek yok.

Gelecekte küresel enerji endüstrisinde petrolün rolünün çok önemli olmaya devam edeceğine dair de kuşku bulunmuyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Beyan İshakoğlu

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU