San Francisco ABD’de e-sigarayı yasaklayan ilk şehir oldu

Yasaya göre Gıda ve İlaç İdaresi’nin incelemesinden geçmeden “San Francisco’da hiç kimse elektronik sigara satamaz ya da dağıtımını yapamaz”

Yasa Juul Labs gibi önde gelen elektronik sigara üreticilerine zorluk çıkarabilir / Fotoğraf: The Independent

Elektronik sigara tüketimi gün geçtikçe artarken San Francisco ABD’de elektronik sigara satışlarını yasaklayan ilk şehir oldu.

Salı günü şehrin denetim kurulundan geçen yasaya göre bölgede satılan herhangi bir elektronik sigara ürünü Sağlık Bakanlığı’na bağlı Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) denetiminden geçmek zorunda.

Yasaya göre denetimden geçmeden “San Francisco’da hiç kimse elektronik sigara satamaz ya da dağıtımını yapamaz.”

CNN’in haberine göre şu an ülke genelinde denetimden geçmemiş herhangi bir elektronik sigara ürünü piyasada satılmıyor. 

Yasa ana binası San Francisco’da bulunan Juul Labs gibi önde gelen elektronik sigara üreticilerine zorluk çıkarabilir. 

Şehrin denetim kurulu geçen hafta yasayla ilgili ilk oylamayı yapmıştı.

Yetkililer uzun süredir kamu sağlığını ilgilendiren gerekçeler nedeniyle elektronik sigara ürünlerinin satılmadan önce denetimden geçmesini görüşüyordu.

Yapılan ilk oylamadan sonra San Francisco belediye avukatı Denis Herrera, “Elektronik sigaralar yasa gereği denetimden geçmeden satılamaz. Her nedense FDA yasayı şu ana kadar onaylamamıştı. Şu an elektronik sigara kullanımı gençler arasında çok yaygın. Eğer federal hükümet çocuklarımızı korumak için önlem almıyorsa, bunu San Francisco yapar” ifadelerini kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

FDA elektronik sigara ürünlerini piyasadan uzaklaştırmak için bir takım adımlar atmıştı. İdare şirketlerin ürünleri piyasaya sürmeden önce uymaları gereken bir yönerge  de düzenlemişti.

FDA yakın zamanda sağlık grupları tarafından dava edilmişti. Sağlık grupları satış ruhsatı düzenlenmeden elektronik sigara ürünlerinin 2022’ye kadar piyasaya sürülmemesi gerektiğini savunuyor. 

Juul Labs şirketi de düzenlenen yasaya cevaben pazartesi günü, “elektronik sigara ürünlerinin  yetişkinlere yasaklanması gençlerin kullanımına etkili bir biçimde işaret etmiyor ve seçimi sadece yetişkin kullanıcılara bırakıyor” açıklamasında bulundu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU