Danıştay trol avcısı balıkçıya para cezasını iptal etti: Akıl hastalığı var kabahati yok

Danıştay teknesiyle trol avcılığı yaparken suçüstü yapılan balıkçıya kesilen idari para cezasını davacının ruh sağlığının yerinde olmadığı gerekçesiyle kaldırdı

Trol avcılığı yasak ve ihlali kabahatler kanuna tabi / Fotoğraf: AA

Dava konusu olay 19 Kasım 2107 günü saat 21.00 sularında meydana geldi. Sahil Güvenli devriyesi Tekirdağ Mürefte’de Kadir Bozoğlu’na ait Yener Reis-2 teknesinde yaptığı kontrolde, yasak olan trol ile avcılık yaptığını tespit etti.

Akıl hastası olduğuna dair raporu var

Tanıkların yanı sıra kamera kayıtları da teknenin Marmara açıklarında trol avcılığı yaptığını ortaya çıkardı. Bozoğlu’na 13 bin 978 lira idari para cezası kesildi.

Balıkçı Kadir Bozoğlu’nun vasisi sıfatıyla eşi Ayşe Bozoğlu, para cezasının iptali için Tekirdağ İdare Mahkemesi’nde Sahil Güvenlik Komutanlığı hakkında dava açtı. Mahkeme cezayı hukuka uygun bularak reddetti.

İstinaf Mahkemesi’nin de itirazı reddetmesi üzerine karar kesinleşti.

Davacı avukatı müvekkilinin akıl hastası olduğunu gösterir bir raporla Danıştay’a başvurdu ve kesilen para cezası için “kanun yararına bozma” talebinde bulundu.

Kanun yararına bozuldu, ceza ortadan kalktı

Danıştay 6. Dairesi talebi kabul etti, para cezasını kaldırdı ve kararında şöyle dedi:

Olayda, şuur ve hareket serbestisini ortadan kaldıracak dereceden şizofreni denilen akıl hastalığı saptanmış olan davacıya idari para cezası verilmesine ve idari yaptırım kararına ilişkin işlemlere karşı açılan davanın reddinde hukuka uyarlık görülmemiştir.
Akıl hastalığı nedeniyle, işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği önemli ölçüde azalmış olan davacıya söz konusu kabahat nedeniyle para cezası verilemeyeceği sonucuna varılmıştır.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU