Nesli tükenmekte olan siyah gergedanlar 6 bin km yol kat ederek Çekya'dan Ruanda’ya götürüldü

Yıllar önce Afrika’dan alınan gergedanların torunları tarihi bir yolculuğa çıkarak Ruanda’ya döndü

Kaçak avcılar gergedanları boynuzları için hedef alıyor / Fotoğraf: The Independent

Nesli tükenmekte olan 5 Doğu Afrika siyah gergedanı Çekya’dan Doğu Afrika ülkesi Ruanda’ya götürüldü. Bu, şimdiye dek bu şekilde gerçekleştirilen en uzun mesafeli transfer oldu.

Avrupa’da doğup büyüyen gergedanlar 6 bin kilometrelik yolculuk sonunda Akagera Ulusal Park’ına vardı. Bu gergedanlar, yıllar önce Afrika’dan alınıp Avrupa’daki hayvanat bahçelerine koyulan siyah gergedanların torunları.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Siyah gergedanlar, vahşi doğada geriye kalan yalnızca 5 bin üyesiyle dünya üzerinde nesli en kritik seviyede tehlike altında bulunan türlerden biri. Afrika’daysa yalnızca bin Doğru Afrika siyah gergedanı bulunuyor. Gergedanlar boynuzları için kaçak avcıların hedefi durumunda.    

2-9 yaşlarındaki üç dişi ve iki erkek siyah gergedandan üçü Çekya’daki Dvur Kralove Safari Parkı’nda, biri İngiltere’deki Flamingo Land’de ve diğeri Danimarka’daki Ree Safari Parkı’nda doğdu.

Gergedanlar, Akagera Ulusal Parkı’yla işbirliği içindeki Ruanda hükümet organı Ruanda Geliştirme Kurulu’na bağışlandı.

Proje Ruanda’nın vahşi gergedan nüfusunu Avrupa’da doğup büyümüş genetik açıdan güçlü üyelerle desteklemeyi hedefliyor.

Dvur Kralove Safari Parkı’nın yöneticisi Premysl Rabas, “Bu gergedanların çok iyi denetlenmiş ve iyi planlanmış kademeli bir uyum süreciyle Ruanda’daki yeni ortamlarına iyi adapte olacaklarına inanıyoruz” dedi.

 

 

Gergedanların ilk olarak ahşap direklerle çevrili bir alanda tutulacağını ardından özel olarak korunan bir bölgeye geçeceğini belirten Rabas, “Nihai adımsa gergedanları özgürce dolaşabilecekleri ulusal parkın kuzeyine salmak olacak” diye konuştu.

Proje kapsamında parka 2015’te bir grup aslan, 2017’deyse 18 gergedan salınmış, aslanların parktaki sayısı üç kat artmıştı.

Kaçak avlanma nedeniyle sayıları azalan Doğru Afrika siyah gergedanı Ruanda’da en son 2007’de görülmüştü.

Ancak yetkililer parktaki kaçak avcılığın 2010’dan bu yana neredeyse ortadan kalktığını ve parkın türler için uygun bir bölge haline geldiğini belirtiyor.

Akagera Ulusal Park Müdürü Jes Gruner, “Bu an için yıllardır hazırlanıyoruz. Ruanda Geliştirme Kurulu’yla birlikte parkı yeniden canlandırma çabalarımızı geliştirmekten dolayı heyecanlıyız. 5 gergedanın Avrupa’dan transferi tarihi ve sembolik bir gelişme. Ve kendini adayan ortakların nesli tükenmekteki türlerin korunmasına yardımcı olmak için işbirliği yaptığında nelerin mümkün olduğunu gösteriyor” dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment/nature

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU