Galatasaray'da bir dönem sona erdi... "İnsanların en büyük sıkıntısı hatalarını kabul etmemesi, her olumsuzlukta bahaneler üretmesidir"

Galatasaray'da 4. kez göreve gelen Fatih Terim'le yolların ayrılmasıyla bir dönem sona erdi. Spor yazarı Oğuz Dizer, Galatasaray'da Terim'le yaşanan ayrılığı ve bundan sonra yapılması gerekenleri Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Fatih Terim / Fotoğraf: AA

Süper Lig ekiplerinden Galatasaray'da art arda gelen kötü sonuçların faturası teknik direktör Fatih Terim'e kesildi ve deneyimli teknik adamla yollar ayrıldı.

Galatasaray Kulübü'nden başkan Burak Elmas'ın imzasıyla yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Seçim döneminin hemen ardından, henüz mazbatamızı almadan yaptığım çağrıyla, sözleşmesinin içeriğini dahi sorgulamadan Galatasaraylılık duruşuyla göreve koşan; kulübümüzün geleceği için yönetim olarak inandığımız futbol stratejisinin başarısı adına taşın altına bizimle birlikte elini koyan 7446 sicil numaralı divan kurulu üyemiz sevgili Fatih Terim hocamızla karşılıklı olarak kararlaştırdığımız üzere, kendisi halihazırda yürütmekte olduğu teknik direktörlük görevine bugün itibarıyla devam etmeyecektir.

Açıklamada Terim'in tecrübelerinden her zaman faydalanacakları belirtilerek şunlar kaydedildi:

Galatasaray için birlikte yürüdüğümüz bu yolda, ülkemize ve kulübümüze sayısız büyük başarılar yaşatan; bu sezon da Avrupa'da hepimizi gururlandıran bir başarıya imza atan Galatasaraylı Fatih Terim'in fikir ve tecrübelerinden her zaman faydalanmaya devam edeceğiz. Fatih hocamıza geçmişten bugüne yapmış olduğu büyük hizmetleri için başta yönetimimiz olmak üzere temsil etmekte olduğumuz Galatasaray Spor Kulübü ve camiamız adına teşekkür ederiz.

 

 

4. döneminde 176 maça çıktı, 4 kupa zaferi yaşadı

Galatasaray'da kulübün efsaneleri arasına ismini yazdıran Terim, 4 farklı dönemde teknik direktörlük koltuğuna oturdu.

1996-2000, 2002-2004, 2011-2013 yılları arasında Galatasaray'ı çalıştıran deneyimli antrenör son olarak 2017'de 4. kez göreve geldiği İstanbul temsilcisiyle 176 maça çıktı.

Söz konusu müsabakalarda 97 kez sahadan galibiyetle ayrılan Terim'in öğrencileri, 35 beraberlik ve 44 yenilgi yaşadı.

Sarı-kırmızılılar, Fatih Terim yönetiminde bu süreçte 2 kez Süper Lig şampiyonluğu elde ederken, 1'er kez de Türkiye Kupası ile Süper Kupa zaferi yaşadı. 

Öte yandan Galatasaray, Fatih Terim yönetiminde toplamda 8'i Süper Lig şampiyonluğu olmak üzere toplamda 21 kupa zaferi elde etti. 

Süper Lig'deki başarısız sonuçlar ayrılığı getirdi

Sezon başında Burak Elmas'ın başkanlık koltuğuna oturmasının ardından sözleşmesi uzatılan Terim ile yeni sezona başlayan Galatasaray, beklentilerin uzağında kaldı.

Bu sezon başarılı olduğu tek alan UEFA Avrupa Ligi olan ve yoluna namağlup devam eden Galatasaray, mart ayındaki son 16 turuna kalmayı garantilese de Türkiye'de benzer başarının uzağında kaldı.

Süper Lig'de 20. hafta itibariyle lider Trabzonspor'un 22 puan gerisinde ve 12. sırada kalan sarı-kırmızlılar, Türkiye Kupası'nda da TFF 1. Lig ekibi Denizlispor'a elenerek organizasyona veda etti.

Peş peşe alınan başarısız sonuçların ardından karşılıklı anlaşarak deneyimli teknik adamla yollar ayrıldı.

 

Fatih Terim 18. şamp.jpg
Fatih Terim ile yolların ayrılmasının ardından deneyimli teknik adam henüz bir açıklamada bulunmadı Fotoğraf: AA

 

"İnsanların en büyük sıkıntısı hatalarını kabul etmemesi, her olumsuzlukta bahaneler üretmesidir"

Spor yazarı Oğuz Dizer, Galatasaray'da yönetimin Terim ile ayrılık kararını ve bundan sonra yapılması gerekenleri Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Terim'in Galatasaray ile yaşadığı ayrılığı yorumlayan Dizer, şöyle konuştu:

Dünyada insanların en büyük sıkıntısı egolarını ve kibirlerini kontrol edememesi, hatalarını kabul etmemesi ve her olumsuzlukta da kendileriyle ilgili farklı bahaneler üretmesi... Şimdi eğer bu yapı hamileyseniz kesinlikle bir gün karşınıza örtbas etmeye çalıştığınız sıkıntılar kaynaklı problemler çıkacak. Bu problemler önce çevreyi ardından da problemlerin nedeni olan şahsı etkileyecek. Maalesef yanlış davranışlar içinde olanları bir şekilde yüce yaradan, ilahi adalet dediğimiz şekilde cezalandırdığına hep şahit olduk. Terim kendisine 'imparator' lakabını, Avrupa Şampiyonluğunu armağan eden 1996-2000 jenerasyonuna asla hakkaniyetli davranmamış ve o ekibin başarısını hem yönetim anlamında hem de sporcular anlamında tamamen kendine tahvil etmiştir. Bu değerlendirmenin bu şekilde, bu rantın peşine düşmenin bir gün bir bedeli çıkacaktı ve ben şu anda kısmen çıktığını düşünüyorum.

"'Fatih Terim geldi Galatasaray Kulübü var oldu' diyecek kadar tuhaf bir anlayışa girdiler"

Fatih Terim ile yolların ayrılmasının ardından sosyal medyada yapılan eleştirilere de yanıt veren Dizer, şu ifadeleri kullandı:

Galatasaray'ın geçmişini, tarihini, Galatasaraylılık değerlerini bilmeyenler neredeyse utanmadan 'Fatih Terim geldi Galatasaray Kulübü'nün taraftarı şöyle oldu, Galatasaray var oldu' diyecek kadar tuhaf bir anlayış ve yapı içine girdiler. Galatasaray, kurulduğu tarihten itibaren hep değerliydi. Hep başarılıydı ve vardı. Galatasaray'ın 1996 yönetimi ve maalesef devamlılığı olmayan, kalıcı olmayan 'sözde' başarısıyla kendini kandıran insanlar, Galatasaray'ın batmaya gidiş yolunda yaşadığı zafiyetleri ve başına gelebilecekleri asla düşünmediler. Biz bunları vurguladıkça bizim karşımızda oldular. Ama maalesef yaşananlar bizi haklı çıkardı. Keşke biz yanılsaydık da Galatasaray bu hallere düşmeseydi. Galatasaray'ın maddi ve manevi tüm değerlerinde büyük zayiat yaşamıştır. 

"O 'yeni kadro'da birçok futbolcu 30 yaş üstü, yapılanma 2-3 futbolcu ile olmaz"

Dizer, Galatasaray'da sezon başında yapılan gençleştirme operasyonunun bundan sonra nasıl şekilleneceği yönündeki sorumu şöyle yanıtladı:

O, yapılanma değil de kendini kandırmaktı. Galatasaray gençleşmeye, yapılanmaya girmedi ki. O 'yeni kadro'yu doğru analiz ettiğinde birçok futbolcunun 30 yaş üstü olduğunu görüyorsunuz. Yapılanma 2-3 futbolcu ile olmaz. Yapılanma adı altında değeri olmayan Cicaldau ve Morutan alınmıştır, Nellson alınmıştır. Bu sporculara yapılanma adı altında maalesef deli paralar ödenmiştir. 7 milyon euro, 10 milyon euro sadece bonservis maliyeti var. Romanya'da bazı kulüpler ve şahıslar zengin edildi. Galatasaray gençleştirme operasyonu yapmadı. Bana kimse anlatmasın. 

"Bundan sonra olması gereken Galatasaray'ın kendi değerlerine sahip çıkmasıdır"

Galatasaray yönetiminin bundan sonra yapması gerekenleri de sıralayan Dizer, altyapı vurgusu yaptı:

Bundan sonra olması gereken Galatasaray'ın kendi değerlerine sahip çıkmasıdır. Kendi değerlerine sahip çıkmadığını Giresunspor kalecisi Okan'da ki Okan'ın dört dörtlük bir kaleci olduğunu iddia edebilir miyiz? Edemeyiz. Aynı şekilde Adana Demirsporlu Yunus'tan biliyoruz. Alanyaspor'un en iyi orta saha oyuncusunun Galatasaray altyapısından gönderildiğini biliyoruz. Yani Galatasaray'ın altyapısından yetişen ışıl ışıl, pırıl pırıl çocukların ortadan yok edildiği gerçeği var ortada. 

"Galatasaray Torrent ile anlaşmışsa yanına mutlaka Bülent Korkmaz'ı monte etmeli"

Bir dönem Guardiola'nın yardımcılığını üstlenen ve Galatasaray'da göreve geleceği iddia edilen Domenec Torrent'ı da değerlendiren Dizer, şöyle konuştu:

Galatasaray Torrent ve ekibiyle anlaşılmışsa yanına mutlaka Bülent Korkmaz'ı monte etmeli. Hem Galatasaray kültürünü bilen hem de teknik anlamda kendini ispat etmiş bir isim Bülent Korkmaz. Olur da birlikte çalışırlarsa başarılı olacaklarını düşünüyorum. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU