KGAÖ toplantısında konuşan Putin: Renkli devrimlere müsaade etmeyeceğiz

Rusya Devlet Başkanı Putin, KGAÖ olağanüstü toplantısındaki açıklamada "uluslararası teröristlerin ülke dışındaki kamplarda eğitimden geçtiklerinin açık olduğunu" söyledi

Fotoğraf: AA

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) ülkesi liderlerinin Kazakistan'ın çağrısı ile yapılan olağanüstü toplantısı başladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, KGAÖ olağanüstü toplantısındaki açıklamalarında, Kazakistan'da yaşananlara ilişkin, "Bu Kazakistan'a karşı saldırı, bir saldırganlık eylemidir" dedi.

Sputnik Türkçe'de yer alan habere göre; Putin, Kazakistan'da "şiddet olaylarına karışan saldırganların uluslararası teröristlerin ülke dışındaki kamplarında eğitimden geçtiklerinin açık olduğunu" iddia etti.

"Kazakistan devletine yönelik tehdidi, dış ve iç güçler yaratmıştır; mesele gaz fiyatları değil" ifadelerini kullanan Putin, "Kazakistan'da yakıt fiyatlarına yapılan zamma öfkelenenler ile eline silah alanları birbirinden ayırmak gerektiğini, iki grubun birbirinden farklı amaçlara sahip olduğunu" ileri sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Putini Kazak lider Tokayev'in çağrısı üstüne ülkeye giden KGAÖ barış güçlerinin sınırlı bir süre için buraya gönderildiği vurgusunu yaptı.

Rusya Devlet Başkanı, KGAÖ barış güçlerinin Kazakistan liderliğinin çıkarları doğrultusunda faaliyet gösterdiğini belirtti ve ülkede aşayişi sağlama görevinin sadece Kazak güvenlik kuvvetleri tarafından yerine getirildiğini ekledi. Rusya lideri, ‘KGAÖ barış güçlerinin Kazakistan'da kalmaları gerektiği kadar kalacaklarını' ifade etti ve misyonun tamamlanması ardından tüm barış gücü askerlerinin Kazakistan'dan çıkacağını belirtti.

Kazakistan'daki durumun giderek normale döndüğünü, en yakın zamanda ülkenin tümünde durumun istikrara kavuşacağını söyleyen Putin, "Evimizdeki durumu sarsmalarına izin vermeyeceğiz ve renkli devrimlere müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu.

"Maydan'a özgü teknolojilerden istifade edildi"

Putin ayrıca, Ukrayna'da 2013 sonunda başlayan ve hükümetin devrilmesi ile sonuçlanan Euromaidan ayaklanmalarına atıfla, "(Kazakistan'da) protestoların enformasyon açısından desteklenmesi adına Maydan'a özgü teknolojilerden istifade edildi. İyi organize olmuş ve açık bir biçimde yönetilen militan grupları kullanıldı" ifadelerini kullandı.

Rusya lideri Kazakistan'daki olaylara ilişkin, "Sosyal medya yardımı ile vatandaşlarımızı yasadışı eylemlerin içine çekmeye devam ediyorlar, bu, terör saldırısının öncüsü niteliğinde bir eylemdir" ifadelerini kullandı.

Putin, ‘KGAÖ'nün sorumluluk alanına dışarıdan yıkıcı müdahale girişimlerine karşı koyulması adına örgüt kapsamında teklifler hazırlamaları gerektiğini' de kaydetti.

 

 

Sputnik Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU