Meksika Cumhurbaşkanı: Sınırdaki göçmenleri alıkoymak bizim işimiz değil

Dün yayımlanan bir fotoğrafta ağır silahlı Meksika askerlerinin yasadışı yollarla ABD’ye geçmek isteyen 2 kadın ve 1 kız çocuğunu sınırda gözaltına aldığı görülüyor

ABD-Meksika sınırında çekilen ve Meksika ordusuna bağlı askerlerin göçmenleri gözaltına aldığı görülen fotoğrafı dünyaya AFP servis etti / Fotoğraf: AFP 

Meksika Cumhurbaşkanı Andres Manuel Lopez Obrador ABD sınırına konuşlandırdığı 15 bin kişilik askeri birliğin görevinin sınır dışına kaçmaya çalışan göçmenleri yakalamak olmadığını söyledi.

AFP’ye göre Obrador salı günü yaptığı bir basın açıklamasında “Böyle bir emir (gözaltına alma) verilmedi. Bu olayı inceleyeceğiz ki ileride benzeri yaşanmasın çünkü bu bizim işimiz değil” dedi.

Obrador sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu onlara verilen bir emir değil. Onlar orada böyle bir iş için bulunmuyor. Bu göçmenlerle ilgilenen yetkililerin işi, ordunun değil. Bu olayın üstüne gideceğiz ki herhangi bir istismar yaşanmasın.

Açıklama salı günü Meksika-ABD sınırındaki Rio Grande nehri yakınlarında 2 kadın ve 1 kız çocuğunun gözaltına alındığı haberlerinin ardından geldi. AFP’nin yayımladığı fotoğrafta Meksika Ulusal Muhafız Teşkilatına bağlı ağır silahlı askerlerin 2 kadın ve 1 kız çocuğunu gözaltına aldığı görülüyor.

Öte yandan Meksika Savunma Bakanı Luis Cresencio Sandoval fotoğrafın yayımlanmasının hemen ardından Meksika askerlerinin göçmenleri ABD’ye gitmekten alıkoymak için gözaltına aldığını açıklamıştı.

Sandoval yaptığı açıklamada “Evet. (Yasa dışı) göçmenliğin bir suç değil de idari kuralların ihlali olduğunu göz önünde bulundurursak sadece onları gözaltına alıp polise teslim ettiğimizi söyleyebiliriz” diye konuşmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Olay Meksika hükümeti’nin ABD Başkanı Donald Trump ile Güney Amerika’daki kargaşa ve şiddet eylemleriyle daha da kızışan göçmenlik krizine çözüm bulma girişimlerini başlatmasının ardından yaşandı.

Trump bu ay başında yaptığı bir açıklamada, Meksika’nın göçmenlik krizini çözmede ABD’yle işbirliği yapmaması durumunda gümrük vergilerini yükseltme tehdidinde bulunmuştu. İddiaya göre Meksika bu tehdidin ardından ABD’ye yardım etme kararı aldı.

Meksika olağan dışı bir hamleyle kuzeydeki sınır hattına 15 bin kişilik Ulusal Muhafız Teşkilatı birliklerini konuşlandırdı. Ordunun burada konuşlandırılmasının resmi açıklaması ise, bölgede düşman güçlerinin yayılmasını önlemeyi hedefleyen operasyonlara yardım etmek.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU