Kazakistan'daki protestolarda en az 164 kişi yaşamını yitirdi, gözaltına alınan kişi sayısı 8 bine yaklaştı

Kazakistan Sağlık Bakanlığı protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısının en az 164 olduğunu açıklarken İçişleri Bakanlığı da gözaltı sayısını 7 bin 939 olarak duyurdu

Fotoğraf: Reuters

Kazakistan’ın batısında 2 Ocak'ta sıvılaştırılmış petrol gazına (LPG) yapılan zamlar ve ülkedeki sosyoekonomik durumun kötüleştiği gerekçesiyle başlatılan protesto gösterilerinde az 164 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Medya kuruluşlarının Kazakistan Sağlık Bakanlığı'na dayandırdığı haberlere göre, sadece protesto eylemlerinin şiddete dönüştüğü ekonomi merkezi Almatı'da en az 103 kişi olaylarda yaşamını yitirdi.

İçişleri Bakanlığı verileri güncelledi

Öte yandan Kazakistan İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ülkede devam eden operasyonda gözaltına alınanlarla ilgili veriler güncellendi.

Açıklamada, 10 Ocak itibarıyla polis tarafından gözaltına alınan kişi sayısının 7 bin 939’a çıktığı belirtildi.

Almatı’daki iki pazar yerinde 207 kişinin gözaltına alındığı aktarılan açıklamada, söz konusu operasyonda 5 çalıntı araba ve bilgisayar, müzik aletleri gibi çalıntı mallar ile silahların ele geçirildiği ifade edildi.

Kazakistan Ulusal Güvenlik Komitesi de Almatı’daki olaylarda yer alan 2 grubun etkisiz hale getirildiğini bildirdi. Söz konusu grupların 4-8 Ocak'ta şehirdeki kamu düzenini bozmaya yönelik olaylarda yer aldıkları ve kaldıkları yerde silah ile dini kitapların bulunduğu bilgisine yer verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

212 milyon dolarlık hasar tespit edildi

Geçici Kazakistan İçişleri Bakanı Yerlan Turgumbayev, yaptığı açıklamada, ülkesinde 2 Ocak'tan bu yana süren olayların kronolojik sıralamasını vererek, polisin çalışmalarının geçici sonuçları hakkında bilgi paylaştı.

 346'sı polis aracı olmak üzere 400'den fazla aracın tahrip edildiğini ifade eden Turgumbayev, protestolarda 212 milyon dolarlık hasar tespit edildiğini ifade etti.

Olayların ardından sokaklar temizleniyor

Kazakistan'ın Almatı şehrinde yaşanan olaylarda ateşe verilen araçlar ile yağmalanmış mağaza, banka binaları ve sokaklar temizleniyor.

Ülkede 3 Ocak'ta barışçıl şekilde başlayan protestoların daha sonra göstericilerin valilik binasını ele geçirmesiyle çatışma alanına döndüğü Almatı sokaklarında, onlarca ateşe verilmiş araç, demir çubuklarla parçalanarak yağmalanmış mağaza ve banka binaları bulunuyor.

Kolluk kuvvetlerince yürütülen özel operasyon nedeniyle hayatın nerdeyse durduğu şehirde bugünden itibaren yeniden hareketlenme gözlemlendi.

Sokaklar tek tek yanan araçlar ile yağmalanmış mağaza ve banka binalarının kalıntılarından temizleniyor.

Göstericilerin ele geçirdikten sonra ateşe verdikleri Almatı Valilik binasının bulunduğu Respublika meydanında polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı görülüyor.

Kolluk kuvvetlerinin günlerdir özel operasyon düzenlendiği şehirde ara ara silah sesleri duyuluyor. Kentte internet kullanılamıyor, telefon bağlantıları ise zaman zaman yapılabiliyor.

Almatı sokaklarındaki temizlik çalışmalarına 500'den fazla işçi katılırken, şehirden son 24 saate 950 ton çöp çıkarıldığı bilgisi paylaşıldı.

Kazakistan’daki olaylar

Kazakistan’ın batısında 2 Ocak'ta sıvılaştırılmış petrol gazına (LPG) yapılan zamlar ve ülkedeki sosyoekonomik durumun kötüleştiği gerekçesiyle başlatılan protesto gösterileri, ülkenin diğer kesimlerine yayıldı.

Gösterilerde güvenlik güçleri ile protestocular arasında çatışmalar yaşandı. Özellikle ülkenin güneyindeki Almatı kentinde polis araçlarını ateşe veren ve devlet binalarına giren protestoculara, güvenlik güçleri ses bombasıyla müdahale etti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, protestolardan sorumlu tuttuğu hükümetin istifasını kabul etti.

Protestoların yayılması sonucu ülke genelinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Göstericilerin kamu binalarını işgal etmesi ve silah kullanması sonucu Nur Sultan yönetimi, güvenlik güçlerine operasyon talimatı verdi.

Tokayev, 7 Ocak'ta ülkenin tüm bölgelerinde anayasal düzenin yeniden sağlandığını belirterek" Teröristler hala silah kullanmaya ve vatandaşların mülklerine zarar vermeye devam ediyor" demişti.

 

 

Independent Türkçe, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU