Fransa'nın milli istihbarat stratejisi nedir?

Gökçe Hubar Independent Türkçe için yazdı

Görsel: DGSI

Bu yazıda, Fransa Cumhuriyeti İstihbarat ve Terörizmle Mücadele Ulusal Koordinasyonu'nun Temmuz 2019 tarihli Milli İstihbarat Stratejisi ele alınmaktadır.

18 Aralık 2013 tarihli yasa ile öngörülen Milli İstihbarat Stratejisi, ülkenin istihbarat yol haritasını teşkil etmektedir. Öncelikle uzmanlaşmış istihbarat servislerine (DGSE, DGSI, DRM, DRSD, DNRED ve TRACFIN) ve İç Güvenlik Kanunu'nun L. 811-4. maddesinde belirtilen istihbarat servislerine yöneliktir.

Aynı zamanda, kamu istihbarat politikasına katkıda bulunan tüm kurumları (polis ve jandarma teşkilatları, ordular, kontrol ve destek kurumları vb.) ve bu politikaya katkıda bulunan her kişiyi de ilgilendirmektedir.

Stratejinin Temmuz 2019'da kabul edilen en son versiyonu, ilgili çeşitli bakanlıklar, istihbarat eğitmenleri veya emir veren taraflar ve ayrıca Başbakanlık ile yakın işbirliği içinde geliştirilmiştir. 

Milli İstihbarat ve Terörizmle Mücadele Koordinatörü Pierre de BOUSQUET, "Fransa bağımsızlığına, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi durumuna, dünyadaki varlığına, ekonomik dinamizmine ve siyasi etkisine ve kültürel etkisine uygun bir istihbarat aygıtı olmadan yapamaz" demektedir.

Strateji belgesinde özetle şu ibareler yer almaktadır:


İstihbaratın öncelikli konuları

Ulusal savunma ve güvenlik stratejisi tarafından tanımlanan hedefleri gerçekleştirmek, Fransa'nın hayati sorunları, güç çıkarları ve güvenliği üzerindeki riskleri ve tehditleri bilme ve tahmin etme yeteneğine sahip olduğunu varsaymaktadır.

Bilgi ve öngörü işlevi özel bir öneme sahiptir, çünkü takdir için özerk bir kapasite, özgür ve egemen karar alma için gerekli bir koşuldur. Bunlar günümüzde kalıcı öncelikler olarak kalırken, istihbaratın en son tehdit biçimlerine uyum sağlaması gerekmiştir.

Çeşitli tehdit ve risklerin yanı sıra fırsatların da değerlendirilmesi açısından tüm bakanlıklarla yürütülen çalışmalar, böylece dört ana önceliği ayırt etmeyi mümkün kılmıştır: 

a- terör tehdidi; 
b- krizlerin öngörülmesi ve büyük kırılma riskleri; 
c- ekonomik ve endüstriyel çıkarlarımızın savunulması ve desteklenmesi; 
d- kesişen tehditlere karşı mücadele. 

Tüm bu önceliklerin yeni bir ulusal istihbarat oryantasyon planında operasyonel hale getirilmesi amaçlanmaktadır.


a) Terör tehditleri

Fransız terörizmle mücadele doktrininin kalbi, tehditlerin önleyici olarak etkisiz hale getirilmesinde yatmaktadır. Bu nedenle, istihbaratın rolü ve yasal işlemle eklemlenmesi temel konulardır.

Bu bağlamda, terör tehdidinin beş yıl boyunca en üst düzeyde sürdürülmesi, terörizmle mücadelenin istihbaratın önceliği olmaya devam etmesini haklı çıkarmaktadır.

Levant'ta ve ayrıca Sahel'de elde edilen askeri başarılar, cihatçı örgütlerin ve özellikle DAEŞ ile El Kaide'nin taşıdığı terör riskini ortadan kaldırmamıştır.

Bu örgütlerin deklarasyonları, deneyimli savaşçıların sızdırılması ve yeniden gruplandırılması, önemli finansal kapasitelerin korunması, sosyal ağlardaki propaganda araçlarının dayanıklılığı, topraklarımızın kalbindeki terör tehdidini, ortaklarımızla ve Fransa'nın dahil olduğu Fransa dışındaki tiyatrolarda yurtdışındaki Fransızların çıkarları üzerinde tartmaya devam etmektedir.

Bu bağlamda istihbarat, çıkarlarımızın savunulması, stratejik hedeflere ulaşılması ve askeri operasyonlarımızın yürütülmesi için elzemdir.

Ayrıca, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana "örgütlerin terörizmi" merkezî hale geldiyse de, yine de "devlet terörizmi" konusunda uyanık olmak gerekir.

Aslında bazı ülkeler, terör örgütlerini koruma ve onları finanse etme, hatta kendi istihbarat servislerini özellikle siyasi muhaliflere karşı saldırılar düzenlemek için kullanma konusunda eğilime sahiptir.

Son olarak, tamamen farklı bir düzeyde, tarihimiz terör tehdidinin aşırılıkçı bireyler ve her türden hareket için de bir sonuç teşkil edebileceğini göstermiştir.

Bu, toplumsal hüsranların, şiddetin önemsizleştirilmesinin ve nefret mesajlarının kolay yayılmasının damgasını vurduğu bir dünyada daha da doğrudur.

Son yıllarda Fransa, aşırı sağ olduğunu iddia eden ve terörist eylemlerde bulunmaya hazırlanan birçok ağı bu şekilde dağıtmıştır. 


b) Krizlerin öngörülmesi ve büyük aksama riskleri

İstihbarat konusundaki güçlü beklentilerden biri budur ve hem iç güvenlik krizlerini hem de uluslararası düzeni etkileyenleri ilgilendirmektedir.

•  Varlıklarımızın ve stratejik bilgimizin korunması

İstihbarat, karar vericilerin uluslararası düzen ve onun çalkantıları hakkında daha bilinçli ve anlaşılır bir okuma yapmasına izin vermelidir.

Bu itibarla, her türden uluslararası istikrarsızlığın öngörülmesine yardımcı olmalı ve ayrıca siyasi karar vericilere stratejik olarak kabul edilen tüm alanlarda başarılarımızı ve bilgimizi korumamıza izin veren unsurları sağlamalıdır.


• Şiddet içeren yıkımlar

Yıkıcı hareketlerin ve ağların artan gücü, isyancı şiddetle doğrudan demokrasimizin ve cumhuriyetçi kurumlarımızın temellerini zayıflatmayı ve hatta yok etmeyi amaçladıkları için daha da endişe vericidir.

Bu, insanlara veya mülkiyete karşı şiddet içeren eylemlere (kara bloklar, korunan çitlere sızma, sabotaj vb.) ve aynı zamanda bu hareketlerin onları radikalleştirmek için sızmaya çalıştığı geleneksel iddiaların ele geçirilmesine dönüşür.

Bu eylem tarzlarının radikalleşmesi, her türlü şiddeti ve kurumlarımızın istikrarsızlaştırılmasını önlemek için Devleti öngörme ve savunma rollerinde istihbarat servislerinin daha fazla uyanık olmasını gerektirir.


• Kamu düzeni krizleri

İstihbarat servisleri tarafından toplumsal hareketlerin ve toplumsal krizlerin öngörülmesi, analizi ve izlenmesi iki nedenden dolayı öncelik teşkil etmektedir. Her şeyden önce, toplumsal yaşamımızı harekete geçiren hareketlerin ve a fortiori toplumumuzu aşan akımların bilinmesi için devlet politikasının yürütülmesi esastır.

Bu açıdan bakıldığında, yerel yaşam bilgisi ve aktörleriyle (seçilmiş görevliler, ortak temsilciler, medya vb.) sürdürülecek bağlantı, yetkili istihbarat servisleri için önemli konulardır.

İkinci olarak, toplumsal hareketler ve toplumsal krizler, kamusal otoyol ifadelerinde özel bir ifade bulduğundan, hem gösteri özgürlüğünü güvence altına almak hem de belirli taleplere eşlik edebilecek şiddeti önlemek için öngörülmelidir.


c) Ekonomimizin savunması ve tanıtımı

Ekonomik güvenlik politikamızın ilk amacı, başta stratejik varlıklar olmak üzere, Ulusun ekonomik, endüstriyel ve bilimsel çıkarlarını etkileyebilecek, sistemik veya tek seferlik ciddi, potansiyel veya kanıtlanmış herhangi bir tehdidi mümkün olduğunca erken tespit etmek ve etkisiz hale getirmektir.

Bu nedenle, uluslararası rekabette stratejik varlıklarımızı istikrarsızlaştırma, zayıflatma veya ele geçirme risklerini sınırlamak için istihbarat bu tehditlerin tespit edilmesine katkıda bulunmalıdır. Bu politikanın ikinci kısmı, ekonomik çıkarlarımızın desteklenmesidir. Bu üç amaca ayrılmıştır:

- bu promosyona katkıda bulunabilecek eylemleri belirlemek;
- bu eylemlerin uygulanmasından sorumlu devlet hizmetlerini desteklemek;
- ekonomik aktörlerin uluslararası kalkınmaları için yararlı olan stratejik bilgilerin daha sonra yayılmasına katkıda bulunmak.

İstihbarat, bu üç amacı karşılayabilecek bilginin edinilmesine katkıda bulunmalıdır. Aynı zamanda, iki özel konu istihbarat servislerinin dikkatini çekmektedir:


Dolandırıcılığa karşı mücadele

Finansal, mali, sosyal ve fikri mülkiyet sahtekarlığına karşı mücadele önemli bir konudur. Bunların finansal maliyeti, kamu hesaplarının dengesini ve dolayısıyla kamu hizmetlerinin kalitesini tehlikeye atabilir.

Dolandırıcılar toplumsal sözleşmeyi baltaladığından, siyasi maliyetleri de göz ardı edilemez. İstihbarat, bu ekonomik ve sosyal yırtıcılığa müsamaha gösteren veya anormal rekabet çarpıklıkları yaratan mekanizmaları, yapıları ve varlıkları belirlemeye yardımcı olmalıdır.


Normatif veya dava alanlarının araçsallaştırılması

Ülkeler veya devlet dışı kuruluşlar tarafından, sınır ötesi kapsamda olanlar da dahil olmak üzere, normların yasalaşmasına, normları üreten organlarda agresif etki eylemleri eşlik edebilir.

Ayrıca, yabancı adli makamlar tarafından, uluslararası alanda ticaret yapan Fransız şirketlerine karşı sınır ötesi kapsamlı saldırgan yasalar temelinde soruşturmaların geliştirilmesine tanık oluyoruz.

Bu dava prosedürleri genellikle -amaçlanmış olsun ya da olmasın- ilgili şirketleri refahları için gerekli olan varlıkları (yöneticiler, müşteriler ve tedarikçilerle ilgili gizli bilgiler, finansal bilgiler, patentler ve teknolojik bilgi birikimi vb.) transfer etmeye veya belirli pazarlardan çekilmeye zorlama etkisine sahiptir.

Bu nedenle, İstihbarat, ekonomik aktörlerin yasal ve normatif ortamını bozan kötü niyetli eylemleri ve etki eylemlerini tanımlamaya, kınamaya ve hatta engellemeye yardımcı olmalıdır.


d) Kesişen tehditlere karşı mücadele

İstihbarat için birincil ilgi alanı olan kesişen tehditler formlarında gelişmekter ve çeşitlenmektedir. 


• Siber tehdit

Siber terimlerle, devletten, özel şirketlerden veya suç örgütlerinden gelen tehdit önemli ölçüde gelişmiştir. Birkaç çeşittir: veri hırsızlığı, şirketlerin ve idarelerin zararına sabotaj, casusluk amacıyla sızma, fidye elde etmek amacıyla şantaj...

Bu yağmacı operasyonlardan bazılarının artık yeni bir organize siber suç türü kapsamına girdiği belirtilmelidir.

Ayrıca, tehdidin keskinliği ve maruz kalınan riskler o denli önemlidir ki, donatılmış olduğumuz güvenlik sistemlerinin ötesinde, istihbarat servislerinin kendi uzmanlık alanlarındaki araştırmalarına ve öngörülerine katkıda bulunmaları önemlidir.

Dahası, nesnelerin interneti ve uzay iletişiminin gelişimi ve ayrıca giderek daha fazla yıkıcı etkiye sahip kötü amaçlı yazılımların evrimi, hizmetlerin kapasitelerinin sürekli olarak uyarlanmasını ve koruma ve engellemeden sorumlu varlıklara istihbaratın daha iyi yayılmasını gerektirir.

Son olarak, internet ve sosyal ağlar aracılığıyla, siber uzay, nefret dolu mesajların yayılması ve özellikle siber suçla mücadele açısından, onları güçlendiren mesajları veya kampanyaları tanımlamak için istihbarat izlemeyi hak eden bilgilerin manipülasyonu için bir vektördür. kökenine inmesi ve idari ve adli engellemelerini kolaylaştırmasıdır.


• Müdahale ve casusluk

Birkaç yabancı güç tarafından sınırsız bir şekilde gerçekleştirilen müdahale ve casusluk, çıkarlarımıza (siyasi, stratejik, bilimsel...), egemenliğimize ve Avrupalı ortaklarımızın çıkarlarına büyük zarar vermektedir.

Fransa, bilgimizi sahiplenmek isteyen yabancı güçler veya yapılar için ayrıcalıklı bir hedef oluşturmaktadır. Endişe verici müdahale biçimleri arasında, özellikle çıkarlarımıza düşman olan yabancı güçler tarafından düzenlenen bilgi manipülasyon eylemlerinin keskinliği ve karmaşıklığı yer almaktadır.

Bu alanlardaki istihbarat, bize ve hedeflerine karşı saldırgan varlıkları ve hizmetleri belirlemeyi, amaçlarını ve yöntemlerini tanımlamayı amaçlamaktadır.

Ayrıca, bu düşmanca eylemlere verilecek yanıtın siyasi kararını bildirmek için egemenliğimiz ve çıkarlarımız üzerindeki sonuçların değerlendirilmesini mümkün kılmalıdır. 


• Organize suç

Bir yağma ve güç mantığının ardından, organize suç, insan yaşamı ve onurunun yanı sıra insan hakları ve temel özgürlüklere de karşı çıkarak, sindirme, şiddet ve yolsuzluk yoluyla Devletlerin egemenliğinin yerine kendi kötü düzenini koyma eğilimindedir.

Kamu maliyesinden çok ulusal kaynaşmaya, halk sağlığına, çevreye ve biyolojik çeşitliliğe, eğitime, ekonomik ve sosyal güvenliğe, göç akışlarının kontrolüne bazen geri dönüşü olmayan -ve çoğu zaman çok görünür olmayan- zararlar vermektedir.

Organize suç öncelikle özel çıkarlara yanıt verirken, uluslararası ilişkileri etkileyebilir, hükümetler, parlamentolar veya yargı, polis veya askeri makamlar üzerinde etki uygulayabilir ve bazı durumlarda Devletlerin veya taraf devletlerin kontrolünü ele geçirebilir.

Son olarak, bazı suç örgütleri Devletlerle rekabet edebilecek gerçek güçler haline gelmiştir. Bu suç, Avrupa da dahil olmak üzere, belirli coğrafi bölgelerde güvenlik kontrol seviyesini zayıflatarak ve silah, sahte belge ve malzeme finansmanı veya tedariki sağlayarak terörizmi kolaylaştırmaktadır. 

İstihbarat servisleri, bu organize suçu besleyen varlıkları, aktörleri ve akışları belirlemeye yardımcı olurlar.


• Silahlanmanın yaygınlaşması

Silahların, özellikle de kitle imha silahlarının ve bunların dağıtım sistemlerinin yayılması, uluslararası istikrarsızlığın önemli bir faktörüdür ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olan Fransa, denetimde tam rolünü oynamalıdır.

İstihbarat, bir Devletin kendisini bu tür silahlanma programlarıyla ve ilgili doktrinle donatma konusundaki siyasi iradesini belirlemeyi, tehdidi karakterize etmeyi ve eğer ikincisi uluslararası taahhütlere veya çıkarlarımıza aykırıysa, tehdidi belirlemeyi mümkün kılar.

Ayrıca bölgesel jeopolitik meselelerin açıklığa kavuşturulmasına ve öngörülmesine de katılır.

Devam etmekte olan evrimleri tamamlamak ve istihbaratın yüzleşmesi gereken yeni zorlukların tüm sonuçlarını çıkarmak esastır.

 

  • Nüfusu koruma önceliğini yüksek tutmak.

    Terörizm, Temmuz 2018 Terörle Mücadele Eylem Planı'nın vurguladığı gibi, topraklarımızın kalbinde bizi tehdit ettiği için istihbarat servislerinin birinci önceliği olmaya devam etmektedir. Sistemimiz, bu kalıcı ve gelişen tehdide gerçek zamanlı olarak her zamankinden daha fazla uyum sağlamak zorunda kalacaktır.
     
  • Profesyonelleşme ve eğitim gereksinimi.

    İstihbarat konularının çeşitlenmesi, belirli alanların teknik doğası ve yeni teknolojilerin artan ağırlığı, bir uyum çabası ve hizmetlere kalıcı yatırım gerektirmektedir.
     
  • Koordinasyonun yeni zorlukları: paylaşım, havuzlama, entegrasyon

    İstihbarat servisleri arasında bölümlere ayrılma konusunda önemli ilerleme kaydedilmiştir. Bilgi paylaşımı ve değişimi, terörle mücadele gibi en hassas alanlarda tam entegrasyona kadar giden bir norm haline gelme eğilimindedir. Teknolojik zorluklar da istihbarat topluluğu için bir önceliktir. Temel bir havuzlama arayışının ötesinde, önümüzdeki yıllar için üç önemli zorluk vardır:

a) herkesin yeni araçlara sahip olmasını sağlamak için departmanlar arasında uzmanlığın yayılması;
b) giderek daha büyük ve heterojen verilerin değerini artırmak;
c) Teknolojik gelişmeleri öngörerek ve Araştırma ve endüstri ile bağlantılı bir yenilik kültürüne güvenerek yeni araçların tasarımı.

  • İletişimin ve açıklığın önemi 

    Bu ulusal stratejinin kanıtladığı gibi, İstihbarat, ortakları ve yararlanıcıları ile kamuoyu ile ilgili iletişim çabalarını, ulusal savunma sırlarının korunmasına ilişkin kurallara sıkı sıkıya bağlı kalarak sürdürecektir. Amaç, karşılaştığımız sorunların ve risklerin anlaşılmasını teşvik etmek ve herkes tarafından taşınan bir istihbarat kültürünün ortaya çıkmasını teşvik etmektir.

    Aynı ruhla İstihbarat, dış dünyaya, özellikle araştırma çevrelerine, üniversitelere ve düşünce kuruluşlarına açılmaya devam edecektir… Gerçekten de bunlar, krizleri ve önemli sorunları anlamak için gerekli bağlantılardır.
     
  • Ortaklarımızla yüksek düzeyde işbirliğini sürdürmek

    Başta Avrupalı ortaklarımızı içerenler olmak üzere uluslararası işbirliği, istihbarat sistemimizin etkinliğinde önemli bir bağlantıyı temsil etmektedir. Bunlar bir istihbarat kaynağı, büyük tehditleri engellemenin bir yolu, aynı zamanda istihbarat misyonları için gerekli olan ek yetenekler için bir fırsat teşkil ederler.

    Bu işbirliğinin operasyonel çıkarlarının farkında olarak, İstihbarat, eylemlerimizin tutarlılığını ve korunmasını ve bunların iyi bir şekilde tamamlayıcılığını sağlamak için birleşik bir cephe ve gelişmiş koordinasyon sunmaya kararlıdır.
     
  • İstihbarat ve yararlanıcıları arasında daha iyi etkileşim.

    İstihbarat, sürekli olarak yönlendirilmesi gereken çerçeveli ve kontrollü bir kamu politikasıdır. Bu nedenle İstihbarat, onun emir veren tarafları ve ürünlerinin meşru faydalanıcıları arasındaki etkileşimleri güçlendirmek gereklidir.
    Bu amaçla, CNRLT, kamu istihbarat politikasının ana yüklenicileri ve yararlanıcıları ile farkındalık yaratma ve ihtiyaçları belirleme çalışmalarına devam edecektir.
     
  • Hizmetler arası hareketliliğin geliştirilmesi.
    Servisler arası hareketliliğin geliştirilmesi üç aşamalı bir hedefi karşılamalıdır:

a) operasyonel: uzmanlık alışverişi yoluyla acentelerin becerilerini geliştirmeyi mümkün kılmalıdır;
b) kültürel: içerdiği kültürleşme nedeniyle hizmetleri bir araya getirme gereksinimlerine uygun bir yanıt oluştururlar;
c) yönetimsel: Nitelikli kariyer yollarının yaratılmasıyla çekiciliğin artmasına yardımcı olurlar.

Bu nedenle istihbarat servisleri, en iyi potansiyellerini değiş tokuş etmek için iddialı hedefler belirleyerek bu servisler arası hareketliliği güçlendirmeye teşvik edilir.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU