Samanyolu Galaksisi'nde dev bir bulut tespit edildi

Bulut şimdiye dek galakside görülen en büyük yapılardan biri

Gökbilimciler, Dünya'yı ve Güneş Sistemi'ni de kapsayan Samanyolu Galaksisi'nde atomik hidrojen gazından dev bir yapı tespit etti.

Bulgularını hakemli bilimsel dergi Astronomy & Astrophysics'te yayımlayan araştırmacılar, bunun galakside şimdiye dek görülen en büyük yapılardan biri olduğunu belirtti.

"Maggie" adı verilen atom bulutu, Almanya'daki Max Planck Astronomi Enstitüsü'ndeki (MPIA) araştırmacılar tarafından keşfedildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar hidrojenin evrendeki en bol elementlerden biri olduğunu vurguladı. Ancak onlara göre, Maggie gibi ince uzun bir şekle sahip olan bulutların yıldızlararası ortamda (bir galaksideki yıldız sistemleri arasında yer alan madde ve radyasyon alanı) tespit edilmesi epey zor.

Neredeyse tamamen atomik hidrojen gazından oluşan Maggie'nin uzunluğu 3 bin 900 ışık yılına, genişliğiyse 130 ışık yılına denk geliyor. Karşılaştırmak gerekirse, tek bir ışık yılı 9,46 trilyon kilometreye eşit.

Dünya'dan 55 bin ışık yılı uzakta bulunan Maggie, filament benzeri dev yapısıyla gökbilimcileri şaşırttı. Enstitüden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Bilinen en büyük moleküler gaz bulutları ancak 800 ışık yılı boyunca uzanıyordu.

Hidrojen, evrendeki tüm yıldızların yapı taşı olduğu için, Maggie ve onun gibi hidrojen bulutlarının incelenmesi önem arz ediyor.

Zira bu tür yapılar, yıldızların nasıl oluştuğuna dair ayrıntılı bilgiler sunabilir. Öte yandan Maggie'nin galaksideki mevcut konumuna gelmeden önceki "yaşamına" dair veri bulunmuyor.

Araştırma makalesinde konuyla ilgili şu ifadeler yer alıyor:

Maggie'nin kökeni belirsizliğini koruyor ama bu kökenin dev moleküler filamentlerin öncüleri olan atom bulutları sınıfında bir ilk olabileceğini düşünüyoruz.

 

Independent Türkçe, Space, MPIA

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU