Robotlardan otonom araçlara, Metaverse'ten ev ürünlerine CES 2022'de sergilenen en ilginç teknolojiler

Dünyanın en büyük teknoloji fuarı diye nitelenen CES, bu yıl da birbirinden ilginç teknolojilere ve tasarımlara ev sahipliği yaptı

Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği fuara Türkiye'den elektrikli otomobil firması Togg da katılmıştı (AFP)

ABD'nin Las Vegas kentinde düzenlenen CES 2022 (Tüketici Elektroniği Fuarı) 8 Ocak'ta sona erdi.

5 Ocak'ta başlayan ve dünyanın en büyük teknoloji fuarı diye bilinen CES, her yıl olduğu gibi bu yıl da birbirinden ilginç teknolojilere ve tasarımlara ev sahipliği yaptı.

Söz konusu tasarımlar arasında akıllı ampuller, otonom araçlar, sıradışı robotlar, Metaverse teknolojileri ve birçok sıradışı ürün yer aldı. İşte CES'te öne çıkan, en ilginç teknoloji ürünleri…

Dünyanın her yerinden kontrol edebileceğiniz bir robot

Teknolojii girişimi Beyond Imagination, CES 2022'de Beomni adlı insansı robotunu ilk kez halka gösterdi.

 


Tekerlekler üzerinde hareket eden iki kollu robot, sanal gerçeklik gözlükleri ve eldivenleri aracılığıyla dünyanın her yerinden kontrol edilebilir.

Firmanın kurucusu Harry Kloor'un Beomni robotuyla yapmak istediği ilk şey, yaşlı annesinin evine bir robot yerleştirmek ve böylece ev işlerinde ona uzaktan yardım edebilmek.

Beyond Imagination, bu robotların gelecekte uzay çalışmalarında da kullanılabileceğini ifade ediyor. İlk Beomni robotları 2023'te piyasaya çıkacak.

Boston Dynamics robotları Metaverse'te

Benzer bir tasarım da geçen yıl robotik firması Boston Dynamics'i satın alan Hyundai'den geldi.

Güney Kore merkezli otomotiv firması, CES 2022'de, hem kendisini hem de Boston Dynamics'i Metaverse çılgınlığının bir parçası haline getirdiğini gösterdi.

Firma, robotların fiziksel ve sanal dünyalar arasında köprü kurmak için kullanılabileceği "Metamobility" adlı projesini tanıttı.

Projeyi açıklamak için hazırlanan videoda bir kız çocuğu ve babası, Boston Dynamics'in fiziksel olarak gerçekten de Kızıl Gezegen'de bulunacak köpek robotu aracılığıyla Mars'ı keşfederken görüldü.
 


Hyundai Başkanı Chang Song, yeni Metaverse tasarımını şöyle açıkladı:

Robotlar kendi fiziksel duyularımızın bir uzantısı olacak ve gündelik hayatımızı yeniden şekillendirmemize ve zenginleştirmemize olanak tanıyacak.

Metaverse kostümleri, sanal dünyada "her şeyi" hissetmenizi sağlayacak

Fuarda Metaverse rüzgarı estiren en ilginç tasarımlardan biri, teknoloji girişimi Owo'nun oyun yelekleri oldu.

Bu yelekler, kullanıcıların Metaverse oyunlarında başlarına gelen "her şeyi hissetmesini" sağlayacak.

CES'te teçhizatı sergileyen şirket çalışanları, örneğin oyunda bir darbe alan kullanıcıların bunu hissedebileceğini bildirdi.
 

CES 2022
CES ziyaretçilerinden biri, Owo'nun Metaverse yeleğini bizzat deneyimledi (AFP)


Panasonic'in yan kuruluşu Shiftall'un geliştirdiği bir başka kostüm de, kullanıcıların Metaverse içinde bulundukları yerde soğuğu ve sıcağı hissedebilmesine olanak tanıyacak.

Bir gözlük ve mikrofonla tamamlanan kostümün ense kısmında sensörler bulunuyor.

Bağımsız analist David Danto, CES 2022'deki Metaverse rüzgarını şöyle yorumluyor:

CES 2022 için Vegas'ta bir günden az bir süre bulundum ve 'meta' kelimesini sayamayacağım kadar çok okudum ve gördüm.

İnsansı robot Ameca da CES'teydi

Birleşik Krallık merkezli Engineered Arts'ta geliştirilen insansı robot Ameca, gerçekçi tasarımıyla gündemi bir süredir meşgul ediyordu.

Bazı yorumcular Ameca'yı "gelmiş geçmiş en gerçekçi insansı robot" diye niteliyor. Zira Ameca, insan mimiklerini son derece başarılı bir şekilde taklit edebiliyor.

Daha önce robotun mimiklerini gösteren bir video, sosyal medyada büyük beğeni toplamış, Ameca'ya şöhret getirmişti.

Öte yandan Ameca, sosyal medyadaki ününe rağmen daha önce hiç halkın karşısına çıkmamıştı. Robotun sergilenmesi, ancak CES 2022'de mümkün oldu. İnsansı robot, fuarda katılımcılara kendini tanıttı.
 


Engineered Arts'ın operasyon direktörü Morgan Roe, "Ameca bir gecede sansasyon yarattı. Bir Twitter gönderisinde 24 milyon görüntüleme aldık" ifadelerini kullandı.

Fuarın ardından CNET'e açıklamalarda bulunan Roe, şöyle devam etti:

Hepimiz filmlerde gördük, hepimiz Ben Robot (iRobot) ve Yapay Zeka (AI) filmini izledik. Ve aniden, bu gerçek oldu.

OLED TV'lerde yeni bir aşama

OLED ekranların, LCD'ye göre çok daha iyi bir görüntüleme teknoloji sunduğu düşünülüyor. Ancak teknoloji firmaları, ekran teknolojilerini sürekli güncellemeye ve yükseltmeye devam ediyor.

CES 2022'de Sony, LG ve Samsung, yeni OLED ekranlarıyla dünya basınının karşısına çıktı. Firmalar, yeni OLED ekranlarında görüntü kalitesinin çok daha fazla olduğunu ve daha gerçekçi bir izleyici deneyimi sunacaklarını söylüyor.
 

 

Samsung'un QD-OLED (kuantum nokta organik ışık yayan diyot) adını verdiği yeni teknolojisi, insan gözünün görebileceği tüm renk spektrumunun üretilmesini sağlıyor. Şirket ayrıca yeni teknolojileri sayesinde daha "gerçeğe yakın" görseller sunulacağını belirtiyor.

Tarlaları artık otonom traktörler sürecek

Çiftçilik ekipmanları üreten ABD merkezli firma John Deere, tarlayı işleyebilen ilk otomatik traktörünü CES'te tanıttı.

6 çift stereo kamerayla ve akıllı sensörlerle donatılan traktör, akıllı telefonlar aracılığıyla etkinleştirilebiliyor.

Bu kamera ve sensör sistemi, halihazırda var olan bir traktöre de yerleştirilebiliyor. Yani otonom olması istenen traktörlerin en baştan inşa edilmesi gerekmiyor.

Teknoloji fuarında tanıtılan bu sistem, nesneleri algılamak ve çarpışmaları önlemek için makine öğreniminden yararlanıyor. 

 


Şirket, otomatik traktör teknolojisini deneyen ilk girişim değil. Ancak dünyanın en büyük tarım ekipmanı üreticileri arasında yer aldığı için yeni tasarımı heyecan yarattı.

Firma yetkilileri teknolojiyi üç yıldır test ettiklerini belirtti. Sistemin satışına 2022'nin sonbaharında başlanacak.

BMW'nin renk değiştiren otomobili

Alman otomotiv firması BMW, merakla beklenen, renk değiştirebilen otomobilini CES 2022'de resmen tanıttı.

BMW iX Flow adlı otomobilin rengi  tek tuşla değiştirilebiliyor. Renk seçenekleri arasında şimdilik yalnızca siyah ve beyaz var. Ancak gelecekte başka seçeneklerin de mevcut olacağı düşünülüyor.

Firmanın Yönetim Kurulu Üyesi Frank Weber, Dijital deneyimler yalnızca ekranlarla sınırlı kalmayacak" diye konuştu:

Gerçek ve sanal giderek daha fazla birleşecek. BMW iX Flow, otomobil gövdelerine hayat veriyor.

 


Aracın gövdesindeki renk değişimi, özel olarak geliştirilmiş bir kaplamayla mümkün oluyor.

"Elektroforez" adı verilen bir teknolojinin kullanıldığı kaplama, elektrik sinyalleriyle uyarıldığında yüzeye farklı renk pigmentlerinin çıkarılmasını sağlıyor. Böylelikle gövde renk değiştirebiliyor.

Teknolojinin tüm araçlara uyarlanıp uyarlanmayacağı veya ne zaman satışa çıkacağı bilinmiyor.

Yarış pistlerinin uçan yıldızı

Fransız merkezli teknoloji firması Maca'nın yeni yarış aracı tasarımı CES'e damga vuran ürünlerden biri oldu.

Araca yarı helikopter, yarı otomobil anlamına gelen "carcopter" adı veriliyor. Firma, hidrojenle çalışan çevre dostu aracı bu yıl yarış pistlerinde test etmeyi planlıyor.

Çalışırken havaya karbondioksit salmayan aracın azami hızının saatte 250 kilometre olması ve 2023'te piyasaya çıkması bekleniyor

 


Şirket yetkilisi Thierry de Boisvilliers konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Çoğu şirket, araçlarına güç sağlamak için elektriğe veya geleneksel fosil yakıta güvenirken, Maca daha uzun uçuş süreleri ve yeşil enerjiyle sürdürülebilirliği sağlayan temiz, hidrojen bazlı yakıt hücrelerini kullanıyor.

Parmaklarınızı ısıran robot kedi

CES 2022'de görücüye çıkan etkileyici ürünlerin yanı sıra, izleyicilerin ilgisini çeken bir dizi tuhaf teknoloji de vardı.

Japonya merkezli teknoloji firması Yukai Engineering'in geliştirdiği Amagami Ham Ham adlı robotik kedi, en tuhaf ürünlerden biri oldu.

Firmanın açıklamasına göre, teknoloji parmaklarımızı ısırtmak için herkesin gizli bir arzusu olduğu fikrine dayanıyor.
 

CES 2022
Japon firma uzun süredir robotik hayvan oyuncakları geliştiriyor (AFP)


Kedi şeklindeki robotik oyuncak, 20 farklı algoritmayla çalışıyor ve stres giderici bir ürün olarak tasarlandı. Kedinin bir de köpek versiyonu olduğu ifade edildi.

Firma yöneticisi Tsubasa Tominaga, "Çoğu insan kemirme hissinden hoşlanır ama çocuklarına veya evcil hayvanlarına bunu yapmamalarını öğretmeleri gerektiğini bilir. Çünkü aksi takdirde onları tam güçle ısıracaklardır" açıklamasında bulundu.

Ev sakinlerini gözetleyen ampul

ABD merkezli teknoloji girişimi Sengled ise kullanıcıların sağlık durumunu ön plana koyan bir akıllı ampul geliştirdi.

Radar sensörleri, yapay zeka ve bluetooth teknolojisinden yararlanan ampul, oda içindeki bireylerin kalp atış hızını, vücut ısısını ve uyku düzenini takip edebiliyor.

 


Dahası ampulün bunu yapması için ek bir donanım gerekmiyor. Odanın veya her odada ampul varsa tüm evin haritalanması ve evdeki insanların tespiti için de Frekans Modülasyonlu Sürekli Dalga (FMCW) adı verilen bir radar sistemi devreye giriyor.

Ürünün bu yıl sonunda piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Köpeklerin hareketini kontrol eden akıllı tasma

Fuarda tanıtılan en ilginç ürünler arasında köpeğin hareketlerini kısıtlayabilen bir akıllı tasma da vardı. Wagz adlı bir teknoloji girişiminin geliştirdiği bu tasma, evcil hayvanın evde istenmeyen odalara girmesini veya bahçede izin verilemeyen bölgelerde gezmesini engellemeyi amaçlıyor.
 

CES 2022
Firma bu tasmalar sayesinde hayvanların daha güvende olacağını söylüyor (Wagz)


Hayvan açısından zararsız olduğu belirtilen tasma, görünmez bir bariyer gibi çalışıyor. Kullanıcılar evcil hayvana tasmayı taktıktan sonra, ürünün içinde yer alan bir etiketi hayvanın girmesini istemedikleri bölgeye yerleştiriyor.

Kullanıcı evde yokken hayvan bu bölgeye girmeye çalışırsa titreşimler, sesli ipuçları veya ultrasonik sesler aracılığıyla hayvanın hareketini engelliyor. Bu esnada kullanıcının telefonuna da bildirim gidiyor.

 

Kaynak: CNET, Beyond Imagination, Euronews, BTC Türk, Webrazzi, Donanım Haber, BBC, BMW, Daily Mail, Ubergizmo, Interesting Engineering

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU