Papa Francis, LGBT+ hakları savunucusu Rahibe Gramick'e teşekkür etti

Vatikan, Gramick'i 11 yıl boyunca soruşturmuştu

Rahibe Jeannine Gramick, Papa Francis'in mektubunu memnuniyetle karşıladı (Jeannine Gramick/Reuters)

Papa Francis, LGBT+ hakları savunucusu Katolik rahibe Jeannine Gramick'e bir mektup göndererek yıllardır sürdürdüğü çalışmasını övdü.

Katolik dünyasının ruhani lideri, 10 Aralık tarihli mektupta Gramick'in kimseyi kınamadığını ve bir annenin şefkatini taşıdığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gramick, yazılarında ve düzenlediği atölyelerde Katolik Kilisesi'nin öğretilerinin yanı sıra daha ılımlı ve özgürlükçü görüşlere yer veriyor. Katolik çevrelerinde yıllardır tartışılan Rahibe, LGBT+ bireylerin Vatikan tarafından kabul edilmesi için çabalıyor.

Aynı amacı güden Yeni Yollar Papazlığı'nın (New Ways Ministry) kurucularından Gramick'in başı, Vatikan'la da uzun süredir dertteydi.

Vatikan, Gramick'i 11 yıl boyunca soruşturmuş ve 1999'da LGBT+’larla ilgili çalışma yapmasını yasaklamıştı. Ancak Gramick daha sonra çalışmalarına devam etmişti.

Papa Francis, Rahibe'nin Katolik LGBT+ bireyler için verdiği mücadeleyi 50 yıldır sürdürdüğü için teşekkür etti. Gramick'in "Tanrı aşkı uğruna acı çekmeye hazır olmasını" övdü:

Rahibe Jeannie tüm yakınlığınız, şefkatiniz ve hassasiyetiniz için teşekkür ederim.

Gramick, mektubun "bir arkadaşından" gelmiş gibi hissettiğini söyledi:

Tabii ki çok sevindim. Bu, Kilise'de bir dönüm noktasıymış gibi düşündüm. Çünkü bu papazlık çok uzun süredir karalanıyor ve gölgede bırakılıyor.

Papa Francis, Yeni Yollar Papazlığı'na geçen sene iki mektup daha yollamış ve yapılan çalışmaları övmüştü.

Gramick, Vatikan'ın en nihayetinde tutumunu değiştirmesini ve LGBT+ bireylerle ilgili olumlu görüşleri daha fazla dinlemesini umduğunu sözlerine ekledi.

LGBT+ bireylere yönelik ılımlı söylemleriyle bilinen Papa Francis, 2013'te Katolik Kilisesi'nin başına getirildikten birkaç ay sonra "Bir kişi eşcinselse, Tanrı'yı arıyorsa ve iyi niyetliyse ben kimim ki onu yargılayayım?" diye konuşmuştu. Papa bir buçuk sene önceyse LGBT+ ailelerinin kurduğu bir derneğin üyelerine "Tanrı çocuklarınızı oldukları gibi seviyor" demişti.

 

Independent Türkçe, Washington Post, People

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU