Afganistan'daki kaosta kaybolan bebek 5 ay sonra ailesine kavuştu

Süheyl'i iki aylıkken bulan taksici, başta bebeği teslim etmek istemedi

Hamid Safi (solda) yaklaşık 5 ay boyunca eşiyle baktığı bebeği Muhammed Kasım Razawi'ye teslim etti (Reuters)

Taliban'ın Afganistan'da kontrolü ele geçirmesinin ardından yaşanan kaosta kaybolan bir bebek, dün akrabalarına teslim edildi.

Süheyl Ahmedi adlı çocuğu Kabil Havaalanı'nda bulan Hamid Safi, haftalar süren görüşmelerin ardından çocuğu verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Afganistan'daki ABD Büyükelçiliği'nde görev yapmış olan baba Mirza Ali Ahmedi kaybolma hikayesini Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'a kasımda anlatmıştı.

Ahmedi, çekilme sürecinde ülkeyi terk etmek için eşi ve 5 çocuğuyla 19 Ağustos'ta Kavil Havalimanı'na geldiğini açıklamıştı.

O dönem iki aylık olan Süheyl'in kalabalıkta ezilmesinden korkan Ahmedi, parmaklıkların diğer tarafındaki kişinin ABD askeri olduğu düşünüp bebeği ona teslim etmişti. Ancak o anda Taliban güçleri kalabalığı ittirince Ahmedi ve ailesi içeri yarım saat geç girmişti.

Bebek bunun ardından bulunamamış, bir görevli, bebeğin ülke dışına çıkartılmış olabileceğini söyleyince aile tahliye uçağına binip ABD'ye gitmişti. Ancak Süheyl'in izi kayboldu.
 

Bebek
Safi, Süheyl'e kendi evlatları gibi baktıklarını söyledi (Reuters)


Reuters'ın haberinin ardından, 29 yaşındaki taksi şoförü Safi'nin bebeği havalimanında bulup yanına aldığı ortaya çıktı. Safi'nin, Süheyl'i kendi evladı gibi yetiştirmeye karar verdiği öğrenildi.

Ahmedi ise Afganistan'daki yakınlarına haber vererek bebeği almalarını istedi.

Ahmedi'nin kayınpederi Muhammed Kasım Razawi, Kabil'e bebeği almaya gitti. Ancak Safi, ailesinin de ülkeden tahliye edilmek istediğini söyleyerek bebeği teslim etmedi. Bunun ardından Razawi, polislere kaçırma şikayetinde bulundu.

"Hamit ve eşi ağladı. Ben de ağladım"

Yetkililer daha sonra iki tarafın anlaşmaya vardığını bildirdi. Razawi, bebeğe bakılan süredeki masraflar için yaklaşık 100 bin afgani (yaklaşık 13 bin TL) ödemeyi kabul etti.

Bebek polisin huzurunda akrabalarına teslim edildi.

Razawi, "Hamit ve eşi ağladı. Ben de ağladım. Onlara ikisinin de daha genç olduğunu ve Allah'ın bir değil birkaç erkek çocuk vereceğini söyledim" diye konuştu.

Kaldıkları askeri tesisten geçen ay ayrılarak Michigan eyaletindeki bir eve yerleşen Ahmedi ve eşi, bebeklerini görüntülü görüşmeyle görünce çok mutlu olduklarını belirtti. Aile, Süheyl'i yakın bir zamanda ABD'ye getirtmeyi istiyor.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU