Bilim Kurulu üyesi: Omicron şubatın ilk haftalarında pik yapacak

Şubatın ilk iki haftasında Omicron'un zirve yapmasını beklediklerini belirten Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şener "O yüzden hatırlatma dozlarını önemsiyoruz" dedi

Fotoğraf: AA

Dünya genelinde etkisini artırarak sürdüren Kovid-19'un Omicron varyantı, Türkiye'de de gün geçtikçe yayılıyor.

Türkiye'de en çok vasa sayısı ise İstanbul'da. Sağlık Bakanlığı'nın Hayat Eve Sığar Uygulaması'ndaki yoğunluk haritasında İstanbul'un çok büyük bir bölümünün kırmızıya döndü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamasına göre, Omicron etkisiyle İstanbul'daki vaka sayısı, ülkedeki toplam vaka sayısının yarısını geçti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sabah gazetesinin haberine göre uzmanlar, İstanbul'un havayolu ulaşımıyla Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı olmasının bunun temel nedenlerden biri olduğunu belirtiyor. Yoğunluk nedeniyle İstanbul'daki birçok hastanenin önünde aşı ve PCR test kuyrukları oluşmuş durumda.

Daha önceki dalgalardan olduğundan daha az sayıda insan hastanede yatıyor, yoğun bakımlar daha az dolu, ama vaka sayısında artış var. Hem resmi yetkililer hem de meslek örgütü temsilcileri, vaka sayısının İstanbul'da önümüzdeki günlerde de hızlı bir şekilde artmaya devam edeceği uyarısında bulunuyor.

Vaka sayısı daha da artacak

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, vaka artışları hakkında şunları söyledi:

Vaka tırmanışı devam edecektir. Ancak bu vakaların tamamı Omicron varyantı değil. Delta ve Delta Plus varyantıyla birlikte Omicron el ele gidiyor. Omicron varyantı olgularında karşı karşıya kaldığımız hastaneye yatış oranı daha düşükken, Delta ve Delta Plus varyantlarında hâlâ yüksek. O yüzden Omicron varyantının tırmanacağı pik seviyeyi şubat ayının ilk iki haftasına kadarki zaman dilimi içerisinde bekleyebiliriz.

"Bu vaka sayıları tedbirlerle ilişkili değil" diyen Şener, "Omicron'un diğer illere yayılmasıyla vaka sayıları daha da yükselecek. Daha çok aşı ve aşılama perspektifiyle alakalı. Virüs gerçek anlamda çok değişti ve aşıdan kaçabilen bir varyant formuna döndü. O yüzden hatırlatma dozlarını çok önemsiyoruz, antikor sayısı ne kadar yüksekse o kadar iyi korunacaksınız" dedi.

 

Independent Türkçe, Sabah
 

DAHA FAZLA HABER OKU