Putin'in paraşütçüleri Kazakistan'da

Mesele bir üyelik ve komiteden daha fazla

Fotoğraf: Reuters

Sahnelerin hepsi tanıdık; şehirlerde 'lider' heykelleri yıkılıyor. Resmî açıklamaya göre, göstericiler kurumları işgal ediyor, polis ateş ediyor ve onlarca insanı öldürüyor.

Heykeller elbette bir kişiye ait ve bir tanesi baştan ayağa altından yapılmış. Sahibi, Kazakistan'ın Komünist Cumhurbaşkanı, kapitalist başkanı ve büyük petrol zenginliğinin hükümdarı Nazarbayev'dir.

30 yıllık doğrudan yönetimden sonra, Nazarbayev dolaylı yönetime geçmeye karar verdi ve halkı Kasım Cömert Tokayev'i seçmeye terk etti. Ancak asıl etki, Nazarbayev'in üç kızının yanı sıra İsviçre, Fransa'nın güneyi, Londra ve New York'un zenginlikleri ve villaları için kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçtiğimiz günlerde dünyanın en büyük dokuzuncu ülkesi ve Çin ile Rusya'nın komşusunda tablo biraz sarsıldı.

Hemen ardından Tokayev, Başkan Putin'den yardım istedi. Putin, talep gelmeseydi Orta Asya'nın büyük ülkelerine 'istikrar sağlamak' için yardım göndermesi de muhtemeldi.

Putin, yakınında kaos fikrine dayanamıyor. Rusya, Ukrayna'dan sonra başka bir komşuyla sorunlu bir ilişkiye tahammül edemez.

Daha da kötüsü, bu hareketlerin Putin'le diyaloğu kesmeyen, ancak ona üstün bir tonda hitap etmekte ısrar eden Bay Joe Biden tarafından yönetildiğini veya desteklendiğini hissetmek.


Diğer doğal kaynaklar gibi, petrol zenginliği, Kazakistan'ı diğerlerinden daha önemli kılıyor. Hem çok geniş hem de kapalı bu ülkede liman yok.

Bu nedenle, hiç kimsenin demokratik görünümleri sürdürmeye zamanı yok. Tıpkı Putin'in diktatör rejimini sürdürmede diğer komşusu Alexander Lukaşenko'yu desteklemekten çekinmediği gibi.

Asyalı komşu için çalışma konusunda acele ediyor. Biri Avrupalı, diğeri Asyalı bir diktatör ve tesadüfen bu iki ülke karayla çevrilidir.

Her iki rejim de Sovyet mirası. Şu anda Avrupa gazetelerinde, hatta liberal Rus gazetelerinde bile yazılanlar kağıt üzerindeki mürekkepten başka bir şey değil.
 


Varşova Paktı güçlerinin Çekoslovakya'daki isyanı bastırmak için gittiği 1968'deki 'Prag Baharı'nı çok anımsatan şeyler var.

Şimdi Kazakistan'daki Rus paraşütçülerinin görüntüsü, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'ne (KGAÖ) üye diğer beş ülkesinin paraşütçülerinkinden pek farklı değil.

KGAÖ'nün, büyük Rus stratejisi özellikle de geçmişte 'yaşam alanı' olarak adlandırılan için yalnızca resmi bir kılıf olduğu açıktır.

Cumhurbaşkanı Tokayev'in izolasyon operasyonları da dahil olmak üzere ülkede aldığı önlemlerde, Putin'in gölgesi açıkça görülebiliyor.

En önemlisi ve uzak gelecek yansımaları olacak olanı da Nazarbayev'in Yüksek Enerji Komitesi üyeliğinden çıkarılmasıydı. Mesele bir üyelik ve komiteden daha fazla.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Beyan İshakoğlu

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU