Tayvan, Çin baskısı nedeniyle Litvanya'ya yatırım taahhüdünde bulundu

Tayvan, Litvanya'ya yönelik bir yatırım fonu oluşturduğunu ve destek için başka önlemler de planladığını açıkladı. Avrupa Birliği ülkesi, Tayvan'ın ülkede temsilcilik ofisi açmasına izin verdiği için Çin'in büyük ekonomik baskısıyla karşı karşıya

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Çin'in Litvanya'ya baskı yaptığı yönündeki aktarımları yalanlamıştı (AP)

Tayvanlı yetkililer çarşamba günü yapılan açıklamada, Litvanya'ya yönelik bir yatırım fonu oluşturduğunu ve destek için başka önlemler de planladığını duyurdu. Avrupa Birliği ülkesi, Tayvan'ın ülkede temsilcilik ofisi açmasına izin verdiği Çin'in büyük ekonomik baskısıyla karşı karşıya.

Tayvan'ın Litvanya elçiliğinin temsilcisi Eric Huang, Baltık ükesinin başkenti Vilnius'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, "200 milyon dolarlık fon, Litvanya ekonomisine yapılacak yatırımlarda kullanılacak ve başta yarı iletkenler, lazer teknolojisi, biyoteknoloji ve diğer kilit endüstriler olmak üzere ülkedeki faaliyetlere destek sağlayacak" dedi.

Vilnius'taki Tayvan ofisinin, diğer ülkelerin Pekin'i kızdırmamak için kullandığı Çin Taipei'si adı yerine Tayvan ismini taşımasına izin veren Litvanya, böylece diplomatik geleneği bozmuştu. Çin, Tayvan'ı kendi topraklarının diplomatik tanınma hakkı olmayan bir parçası sayıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fiili elçilik işlevi gören ofis kasımda açılmıştı. Litvanya da Tayvan'da bu yıl kendi ticaret ofisini açmayı planlıyor. Bu adım, Vilnius büyükelçisini geri çeken ve Litvanya'nın Pekin büyükelçisini sınır dışı eden Çin'i öfkelendirmişti. AB ve NATO üyesi Litvanya da anlaşmazlık sebebiyle Pekin'deki büyükelçiliğini kapatmıştı.

Malların Çin'e girişinin durdurulduğunu söyleyen Tayvan, ticaretin yeniden ikmali için Litvanya'ya yardım etmeye hazır olduğunu belirtti.

Huang, "Pekin 120'den fazla deniz konteynerini (en az 1,5 milyon euro değerinde) engelledi. Bunların hepsini almaya ve Litvanya şirketlerine yardıma hazırız" dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian ise Pekin'in Litvanya'nın ithalatını engellediği veya bu AB ülkesiyle iş yapan çok uluslu şirketlere baskı yaptığı aktarımını "yalan haber" diye nitelendirmişti.

Zhao geçen ayın sonlarında, "Herhangi bir ürünün Çin'e ihracatıyla ilişkili bir sorun varsa, ilgili işletmeler bunu normal kanallardan Çin makamlarına bildirebilir. AB'deki bireyler gerçeklere saygı duymalı ve sorumsuz açıklamalar yapmaktan vazgeçmeli" diye konuşmuştu.

Sözcü, Litvanya'nın "diplomatik ilişkilerin siyasi temeline ciddi şekilde zarar verdiğini" ve "bazı Çinli işletmelerin Litvanya'yı artık güvenilir bir ortak olarak görmediğini duyduğunu" da ekledi.

Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda ise salı günü yaptığı açıklamada, elçilik için Tayvan adının kullanılmasının hata olduğunu söylemiş ve söz konusu hamlenin kendisiyle koordineli olmaması sebebiyle duyduğu üzüntüyü dile getirmişti. Öte yandan Nauseda, Litvanya'da Tayvan elçiliğinin fiilen açılmasını onaylamadığını söylememişti.

Tayvan Dışişleri Bakan Yardımcısı Harry Zeng de Litvanyalı politikacıların kararını savundu.

Zeng, "Adın bir önemi var. Taipei sadece bir şehri, bir başkenti temsil ediyor. Tayvan'ın daha net bir tanımı var. Ülkemizi Tayvan diye adlandırmak hiçbir yasayı ihlal etmiyor" dedi.

Litvanya Başbakanı Ingrida Simonyte salı günü Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen'le söz konusu gergin durumu ele almıştı. Von Der Leyen daha sonra bir tweet'inde, 2 milyon 800 bin nüfuslu Baltık ülkesine, "Çin'le yaşanan mevcut ticaret rahatsızlığı" konusunda AB desteğini taahhüt etmişti.

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'den Associated Press yazarı Jari Tanner da katkıda bulundu.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

DAHA FAZLA HABER OKU