Asya-Pasifik'te gerginlik tırmanıyor: Tayvan, havada ve karada tatbikat yaptı

Çin, Tayvan'ın ilan ettiği hava sahasına geçen yıl 950 kez izinsiz girdi

Tayvan ordusunun ürettiği "Bulutlu leopar zırhlı aracı"nın adı, soyu tükenen ve ülkeye özgü olan formosan bulutlu leoparından geliyor (Reuters)

Son dönemde Çin'le aralarındaki tansiyon artan Tayvan, askeri tatbikat yaptı.

Ülkenin F-16 savaş uçakları dün havalanarak muhtemel bir savaşa karşı hazırlık yaptı. Çin'in, Tayvan'ın ilan ettiği hava sahasına geçen yıl 950 kez izinsiz girdiği ortaya çıkmıştı. Bu sayı, 2020'ye kıyasla yüzde 60'lık bir artışa işaret ediyor.
 

F-16
(AFP)


Tayvan, Çin'in hava sahası ihlallerini "gri bölge" savaşı diye niteliyor. Bunun, Tayvan kuvvetlerini tekrar tekrar uğraştırarak yıpratmak ve verilen tepkiyi test etmek için yapıldığı düşünülüyor.

Tayvan ordusundan Binbaşı Yen Hsiang-sheng yaptığı açıklamada, pilotların son derece tecrübeli olduğunu ve neredeyse bütün uçaklara karşı mücadele edebileceklerini söyledi.
 

Tayvan ordusu
(AFP)


Ordu bugünse şehir savaşı simüle etti. Hazırlanan bölgede iki müfrezeden askerler birbirleriyle çatıştı. Eğitmen Kiwi Yang, 23 milyon kişinin yaşadığı Tayvan'da nüfusun çoğunun şehirlerde bulunduğuna dikkat çekti:

Tayvan'ı korumak için ileride yapılacak savaşlar birer şehir savaşı olacak.

Yang'ın tahminine göre Çin birlikleri ilk olarak kıyı bölgelere çıkarma yapmayı, daha sonra şehirlere yayılmayı ve en son dağdaki köylere ilerlemeyi planlıyor.
 

Askerler
(Reuters)


Tayvan lideri Tsai Ing-wen yeni yıl mesajında Çin'in baskısına boyun eğmeyeceklerini ve askeri yöntemlere başvurulmasının, iki taraf arasındaki farklılıkları çözmek için bir seçenek olmadığını vurgulamıştı.

Çin'in, Tayvan'a karşı güç kullanmaktan vazgeçmesi gerektiğini kaydeden Ing-wen, bölgede barış ve istikrarı koruyarak gerginliklerin azaltılabileceğini ifade etmişti.

Çin-Tayvan gerginliği

II. Dünya Savaşı sonrasında Çin'de Milliyetçi Parti ve Komünist Parti arasındaki iç savaş Komünist Parti'nin zaferiyle sonuçlandı. Mağlubiyetin ardından Milliyetçi Parti liderleri Tayvan'a sığındı. Soğuk Savaş nedeniyle Batı'yla ilişkilerini koparan Çin'i 1970'lerin başına kadar Birleşmiş Milletler'de (BM) Tayvan ya da resmi adıyla Çin Cumhuriyeti temsil etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BM'nin 1971'de aldığı Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararı gerginliği yeni bir boyuta taşıdı. Kararın ardından Tayvan, BM'den çıkarıldı.

Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Buna göre Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın ülkelerle diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Tayvan ise o günden bu yana bağımsızlık arayışını farklı biçimlerde sürdürüyor.

 

Independent Türkçe, Reuters, AFP, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU