ÇHD davasına yeni deliller girdi, 2007'den beri bulunamayan dijitaller EGM tarafından gönderildi, tutukluluk devam edecek

9 yıldır süren davada karar çıkması bekleniyordu ancak dosyaya yeni giren deliller nedeniyle esas hakkında savunma yapılamadı

Fotoğraf: Pixabay

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatların yargılandığı davanın karar duruşması, Silivri Cezaevi Kampüsü'ndeki duruşma salonunda başladı. 9 yıldır süren davada, bugün karar çıkması bekleniyordu. Ancak yeni deliller nedeniyle esas hakkında savunma yapılamadı. Mahkeme, yeni delilleri Adli Tıp'a yolladı. Bir sonraki duruşmaya kadar Adli Tıp'tan dijitallerle ilgili rapor gelirse esas hakkında savunmalar yapılacak. Mahkeme, bu duruşmada Selçuk Kozağaçlı'nın ve Barkın Timtik'in tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 23 Mart'ta görülecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

FETÖ'cü müdür imzalı dijitaller dosyaya girdi

ÇHD'li avukatların üyeliği ve yöneticiliği suçlamalarıyla yargılandığı DHKP-C davalarında sıklıkla bahsi geçen Hollanda/Belçika belgeleri, 17 Kasım 2021'de görülen duruşmada mahkeme tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü'nden istenmişti. 

Emniyet Genel Müdürlüğü, mahkemenin yazısına yanıt verdi. Duruşmada mahkeme başkanı Ali İhsan Horasan, Hollanda/Belçika belgeleri denilen dijitallerin dava dosyasına girdiğini belirtti. Başkan Horasan, eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı FETÖ hükümlüsü Ramazan Akyürek imzalı dijitallerin incelenmesi için Adli Tıp Kurumu'na yollanacağını belirtti.

Cihaner: FETÖ geçmişte dijitaller üzerinde oynama yaptı

Davada avukat olarak söz alan eski milletvekili ve eski savcı İlhan Cihaner, dijitallerin çok detaylı şekilde incelenmesi gerektiğini ifade etti. Cihaner, FETÖ'nün geçmişte dijital deliller üzerinde ciddi oynamalar yaptığının ortaya çıktığını hatırlattı.

Savcılık tutukluluk hallerinin devamını istedi

Cihaner'den sonra, mahkeme başkanı, duruşma savcısına mütalaasını sordu. Savcı, dosyada tutuklu yargılanan Selçuk Kozağaçlı ve Barkın Timtik'in tutukluluk hallerinin devamını talep etti.

Yeni deliller nedeniyle duruşmada esas hakkındaki savunmaları alamayacağını belirten mahkeme başkanı Horasan, sanıklara tahliyeyle ilgili talepleri için söz verdi. İlk sözü, ÇHD Genel Başkanı Kozağaçlı aldı. 

Kozağaçlı: Yazım hataları bile düzeltilmeden kopyalanmış

"Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmış eski bir savcının yazdığı iddianamenin sonuç bölümünü önümüze esas hakkındaki mütalaa diye koydular" diyerek söze başlayan Kozağaçlı, "Eski savcı Adem'in yazım hatalarını bile düzeltmeden, iddianamesindeki sonuç bölümü kopyalanmış" ifadesini kullandı.

"Gizli tanık Kanarya kim, gelsin burada ötsün"

Kozağaçlı ayrıca, savcılığın 13 tanık bildirdiğini ancak bu tanıkların hiçbirinin duruşmada dinlenmediğini belirtti. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 210. maddesine göre, tanıkların duruşmada dinlenmesi gerekiyor. Kozağaçlı, CMK'ya atıf yaparak, "Aleyhindeki tanıkların dinlenilmesi için itiraz eden ilk sanıklar bizleriz. Getirin tanıkları, duruşmada dinleyin. Savcılık, tanıklarını getirmek yerine 'Ben mütalaayı verdim' diyor" dile konuştu.

Kozağaçlı ayrıca, dosyadaki bir gizlik tanıktan bahsederken, "Gizli tanık Kanarya kim, gelsin burada ötsün! Gizli tanıklar mahkemeye getirilemiyor, çünkü bunlar 'gerçek insan’ değil" dedi.

Kozağaçlı'dan sonra diğer tutuklu sanık Barkın Timtik söz aldı. Timtik, hapiste yattığı süre ve hakkında istenen ceza göz önünde bulundurulduğunda derhal tahliye edilmesi gerektiğini söyledi. 

TBB Başkanı Sağkan: Dijitallerde FETÖ'cü Akyürek'in imzası var, iyi incelenmeli

Duruşmada, Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) yeni başkanı Erinç Sağkan da söz aldı.

Selçuk Kozağaçlı müdafii olarak söz aldığını ifade eden Sağkan, dosyaya yeni giren dijitallerin, savcılık mütalaasını değiştirme ihtimalinin olduğunu savundu.  

Sağkan, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün dosyaya gönderdiği dijitallerin altında imzası olan FETÖ'den ihraç edilen ve hapis cezasına çarptırılan Ramazan Akyürek'in olduğuna dikkati çekerek, gerekli incelemelerin yapılması gerektiğini vurguladı ve müvekkilinin tahliyesini talep etti.

Duruşmayı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel ve çok sayıda avukat takip etti. Uluslararası kuruluşlar ve barolardan da duruşmaya temsilciler katıldı.

Uluslararası kuruluşlardan ÇHD'li avukatlara destek

Amsterdam Barosu, Avrupa Barolar Federasyonu, Avrupa Barolar ve Hukuk Birlikleri Konseyi, Avrupalı Demokratik Avukatlar, Hollanda'dan Avukatlar İçin Avukatlar, Fransa Avukat Sendikası, Berlin Barosu, Bologna Barosu, Brüksel Barosu, Demokraside Araştırma ve Detaylandırma Merkezi/Uluslararası Hukuki Müdahale Grubu, Dünya'da İnsan Hakları ve Demokrasi İçin Avrupa Avukatlar Birliği, Fransa Baro Başkanları Konferansı, Fransa Barolar Birliği, Haute de Seine Barosu, İtalya Hukuk Ekibi, İsviçreli Demokratik Avukatlar, Liege-Huy Barosu, Lucca Barosu, Norveç Barosu, Paris Barosu, Plovdiv Barosu, Rotterdam Barosu, Seine Saint Denis Barosu, Sınır Tanımayan Avukatlar, Tehlikedeki Avukatlar için Uluslararası Gözlem Uluslararası Avukatlar Birliği (UIA-IROL) temsilcilerinin takip ettiği duruşmada, bu kurumlar adına ortak bir mektup da okundu.

ÇHD İstanbul Şube Başkanı avukat Çiğdem Akbulut'un okuduğu mektupta, "Bu koşullarda, adil yargılanma ve avukatların bağımsızlığına ilişkin ihlallerin giderilmesi için tek çare olan beraat ve derhal salıverilme talebinizin yanındayız" denildi.

Tutukluluk hali devam edecek

Duruşmaya karar için ara verildi. Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, Selçuk Kozağaçlı'nın ve Barkın Timtik'in tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 23 Mart'ta görülecek.

Ne olmuştu?

20 avukatın yargılandığı davada, savcılık 15 Kasım'da verdiği esas hakkındaki mütalaasında sanıkların DHKP-C üyeliği veya yöneticiliği suçlamalarından cezalandırılmasını istemişti.

Yargıtay'ın 2020 yılının Eylül ayındaki kararında, İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada yargılanan 14 avukat hakkındaki mahkumiyet kararı onanmış, Selçuk Kozağaçlı, Barkın Timtik ve Ezgi Çakır'e verilen ceza bozulmuştu. Yargıtay'ın kararında Ebru Timtik'le ilgili verilen karar, adil yargılanma talebiyle başlattığı ölüm orucu eyleminde hayatını kaybettiği için düşmüştü.

Yüksek mahkeme kararında, Kozağaçlı'ya örgüt üyeliği suçlamasıyla 10 yıl 15 ay hapis cezasını bozmuştu. 

Kararda, Kozağaçlı'nın başka bir dosyada örgüt yöneticiliğinden yargılandığına işaret edilmişti.

Yargıtay, diğer tutuklu sanık Barkın Timtik'e örgüt yöneticiliği suçundan verilen 18 yıl 9 aylık hapis cezasını da bozmuş, Timtik'in örgüt üyeliği suçlamasıyla yargılanması gerektiğini belirterek hakkında yöneltilen suçlamanın somut delillere dayanmadığı belirtilmişti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU