Saygı Öztürk: Size "TÜİK cezası" gelebilir

"TÜİK anket uyguluyor. İstenilen bilgilerin belirlenen şekilde, zamanında, eksiksiz ve doğru bir biçimde verilmemesi durumun"da para cezasına çarptırılacaksınız

Fotoğraf: AA

Sözcü gazetesinin Ankara temsilcisi Saygı Öztürk, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) resmi veriler üretmek üzere vatandaşlardan bilgi istediğini, bu bilginin verilmemesi durumunda para cezası kesilebileceğini hatırlatttı.

Öztürk, bugünkü köşe yazısının “Size ‘TÜİK cezası’ gelebilir” başlıklı köşe yazısında kurumla ilgili son gelişmeleri şöyle anlattı:

Yıllık enflasyon rakamları açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyonun  yüzde 36 olduğunu duyurdu. Ekonomistlerden oluşan ENAG ise yıllık enflasyonun yüzde 82.81 olarak gerçekleştiğini öne sürdü. Enflasyonu düşük gösterme konusunda müthiş bir çaba olduğu biliniyor. Devletin önemli bir kurumu bu kadar tartışılır olmamalı. Vatandaş gibi siyasi parti genel başkanları da enflasyon rakamlarının gerçeği yansıttığına inanmıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, TÜİK'e gitmek istemesi de boşuna değildi. Demir kapılar üzerine kapandı ve girişi engellenmişti. Ne kadar engellenirse engellensin, halkımız da gerçeği biliyor, bazı kurumlara olan güveni daha da azalıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TÜİK’le ilgili yasayı anımsatan Öztürk, şunları aktardı:

Yasada, “İstatistiki birimler, ülkenin ekonomi, sosyal demografi, kültür, çevre, bilim, teknoloji ve ihtiyaç duyulan diğer alanlarda ki resmi istatistikleri üretmek üzere, Anayasa'da belirlenen temel haklar ve ödevler çerçevesinde kendilerinden istenen verileri, bilgileri Başkanlığın belirleyeceği şekil, süre ve standartlarda eksiksiz ve doğru olarak ücretsiz vermekle yükümlüdür” deniliyor. TÜİK personeli hanenizi ziyaret edip; yüz yüze görüşme yöntemiyle ya da hanenizi ‘Alo 124 TÜİK Çağrı Merkezi' veya diğer kuramsal hatlarımızdan arayarak anket uyguluyor. Sizlerden alınan bilgilerin yalnızca istatistiki çalışmalarda kullanılacağı söyleniyor.

İstenilen bilgilerin belirlenen şekilde, zamanında, eksiksiz ve doğru bir biçimde verilmemesi durumunda para cezasına çarptırılacaksınız. Hem miktarı da öyle böyle değil tam 2 bin 977 lira. Bu cezayı ödeseniz bile bilgi verme yükümlülüğünüz ortadan kalkmıyor. TÜİK'in adı kullanılarak başka amaçla araştırma yapılıyorsa; bu nasıl önlenecek? Bunlar belli değil. TÜİK'in de bu konuda önlem alması, halkı bilgilendirmesi gerekiyor. Vatandaş telefonla arayanın TÜİK elemanı olduğunu bilmeli ki sorularını cevaplandırsın.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU